ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Samarbetet med Hammaby IF är över – en analys över förutsättningarna för samarbete med Allsvenska klubbar

Västerås SK - Sollentuna FF 2018-09-30

Västerås SK - Sollentuna FF 2018-09-30

Igår bröt VSK Fotboll samarbetet med Bajen. Ett logiskt beslut med tanke på att Bajen mer eller mindre håller på och tar över IK Frej och lägger all sin kraft där. Hammarbys sportchef Jesper Jansson säger om samarbetet med IK Frej att det är ”väldigt spännande” och att det kommer leda till stora positiva saker för Bajen.

Samarbetet med VSK Fotboll blev bara ettårigt år och resulterade rent konkret i en träningsmatch mot deras U21-lag förstärkt med lite spelare från A-laget. Det var en välbesökt match på Parken i Västerås på vårvintern i år. Men det är också allt samarbetet inneburit.

Utmaningen för VSK:s del med samarbetet med Bajen har och är att IK Frej spelar i Superettan och är geografiskt närmare Hammarby. Så klart blir det inte en lika stor sak som att behöva åka en timme till Västerås som att ta sig till Täby.

För VSK:s del har det inneburit att de spelare som varit aktuella för eventuell utlåning i princip bara varit U19 spelare som håller alldeles för dålig kvalité för att ta en plats i startelvan, även i ett Div 1 gäng. De spelare som hade varit intressanta för VSK har alla hamnat i IK Frej, Västeråssonen Marcus Degerlund är ett typiskt exempel.

Nu när samarbetet mellan HIF och IK Frej utökas finns det egentligen ingen anledning och tro att det kommer komma dyka upp några intressanta spelare från Hammarby. Även Bajen lär ha varit missnöjda, de har ju inte kunnat låna ut spelare till division 1 som de hade tänkt sig. De tänkte säkert att VSK var ungefär som Enskede IK när de spelade i Div 1. Där fick ett flertal av deras juniorer plats och speltid. Men VSK är helt enkelt för bra för deras juniorer.

Det finns också alltid risker med ett samarbete med en storklubb. Just nämnda Enskede är ett bra exempel på det. I det samarbetet krävde Bajen som ett villkor för utlåningen att deras spelare skulle få speltid. Det kravet ledde 2016 till att Enskedes båda tränare sa upp sig i protest mot att styrelsen gått med på Bajens krav. Tränarna tyckte precis som VSK att de var för dåliga.

Med nya tränare på plats fick Bajenlånen spela och Enskede åkte ur Division 1 2017 med buller och bång. Exakt samma sak riskerar att hända i IK Frej. Det är en uppenbar risk att de nya tränarna (från Hammarbys akademi) kommer börja prioritera spelare från Bajen som man vill se i hetluften i Superettan och på så sätt få fram en bra utveckling på de spelarna. Risken är uppenbar att IK Frej går samma öde till mötes som Enskede IK gjorde 2017.

Vi minns också en märklig historia från sommaren 2017 när det ännu inte fanns ett formellt avtal mellan klubbarna utan mer en tanke om samarbete. Helt plötsligt en dag under sommaruppehållet dyker en fotbollsspelare från Nigeria upp i Västerås. Han har hämtats på Arlanda och körts till Västerås. Det är en spelare som Bajens scouter tror på och som behöver speltid för att kunna utvärderas närmare. VSK blir då platsen där det ska ske. Problemet är att ingen i VSK vet någonting om detta utan spelaren dyker bara upp. Sen visar det sig att han nog inte har ett kontrakt med Hammarby och kan därför inte lånas ut och VSK är ju inte intresserade av att skriva kontrakt med en okänd spelare, som iofs Bajen skulle bekosta. En märklig historia som slutade med att spelaren bara försvann, oklart vad han tog vägen. Den typen av historier klarar vi oss utan.

Det intressanta nu är vilken Allsvensk klubb som visar intresse för VSK och ett samarbete. Det behöver ju vara en rätt bra klubb så att nivån på deras spelare som ska lånas ut är så hög att de kan gå rakt in i VSK:s startelva. Allt annat är fortsatt ointressant för VSK.

Vi tror inte klubben är Örebro SK då det finns väldigt många division 1 klubbar i deras närhet som de traditionellt dumpar ut sina lånespelare till. Vi har svårt och se att AFC ska vara tillräckligt bra för att ha lånespelare som platsar i VSK. Samma sak är det med Sirius som inför nästa år tappar många bra spelare och knappast har en bredd i truppen med lånespelare som kan gå rakt in i en Superettanklubb av normalt snitt.

Enligt VSK Fotbolls sportsligt ansvarige Ado Sadzak är det inte någon Stockholmsklubb, vilket gör möjliga kvarvarande kandidater rätt få till antalet. Det mest troliga utifrån våra resonemang är att det är IFK Norrköping. Samtidigt ska man komma ihåg att de har Sylvia i Division 1 som är deras samarbetsklubb sedan gammalt. Det skulle möjligen också kunna vara Östersunds FK som har hört av sig. De ha svårt med klubbar i närheten att dumpa spelare i och så vitt vi vet har de ingen samarbetsklubb idag. Spännande tider väntar alltså tills vi får reda på vilken klubb det är och om det blir något samarbete.

Utmaningen med ett lån oavsett klubb är att spelarna måste vara tillräckligt bra för att gå rakt in i startelvan. VSK Fotboll kommer ha en kompetent startelva nästa år och det kan bli tufft att konkurrera ut någon om du är en spelare som är långt borta från bänken i en Allsvensk klubb.

Om det skulle visa sig att spelare i VSK inte håller i Superettan är en möjlig inlåning ett bra alternativ till att på ett billigt sätt förstärka truppen och se till att man inte åker ur. Det är ett antal lag i Superettan som lever på inlånade spelare som fixar kontrakten åt dem varje år. IK Frej är det tydligaste exemplet men även Varberg BoIS är en klubb med många lånespelare. VSK ska inte vara rädda för att plocka in någon om det kan förstärka laget och ge en bättre konkurrens i truppen.

Nåväl, nu är samarbetet över med Bajen och lika bra är det.

Facebook Comments Box