ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Koyar Salimi – en hjälte!

Det här alltid extra tråkigt när en trotjänare lämnar. Koyar Salimi har tillhört VSK i över 10 år och utöver en vårsäsong i Köping har han alltid varit VSK Fotboll trogen i alla sina fotbollsspelande år.

Våren 2007 blev Koyar Salimi uppflyttat i A-laget från juniorena och dåvarande ordförande Anders Carlsson sa vid tillfället ”Jag blir inte förvånad om vi får ser Koyar i A-laget redan under 2007, han har spetskvalitéer i sitt en mot en spel och har en hög utvecklingspotential”.

Det året var han med och tog upp juniorlaget till högsta serien vilket var viktigt för att ge våra talanger bra matchning i framtiden. Inför säsongen 2008 blev han utlånad till Syrianska IF, men det blev bara tre inhopp vad vi kan se och istället blev han utlånad till IK Franke i division 4 där han gjorde succé och på bara elva matcher gjorde 8 mål och 11 assist.

Det var Peter Markstedt, dåvarande tränare i IK Franke som flyttade ut Koyar som vänsterytter där han sen blivit kvar. VSK trodde stenhårt på den då 19-årige mittfältaren och erbjöd honom 2009 ett nytt treårskontrakt. Det var också detta år som Koyar på allvar började utmana om en starttröja i VSK. Han gjorde åtta starter och elva inhopp detta år

Året efter spelade han ungefär lika många matcher men hade totalt mindre speltid då konkurrensen från en ung Filip Tronêt, Linus Sjöberg och Simon Lundevall var klart tuffare. I en intervju på klubbens hemsida sa han då om situationen ” – Det är riktigt tufft. Simon och Linus är riktigt bra och Tronêt – det går ju nästan inte att peta honom. Han gör ju mål varenda match, ler Koyar Salimi men konstaterar samtidigt: – Vem som än spelar kommer att prestera”.

Det uttalandet säger väldigt mycket om vilken person Koyar Salimi är. Laget går alltid före jaget.  Koyar är den som alltid gnetat på och aldrig klagat över sin situation oavsett vad det inneburit för honom personligen. Under hösten knep han sedan en starttröja när VSK avancerade till Superettan. Det första seriemålet för året gjorde han mot Umeå FC och i motståndarmålet stod Vladimir Sudar som numera spelar i TG.

Året i Superettan fick Koyar återigen finna sig att sitta på bänken, men han var nästan alltid uttagen i laget och gjorde 3 starter och 16 inhopp.

Efter degraderingen väntade en svår tid för VSK. Klubben och Koyar kom inte överens om ett nytt kontrakt och han lämnade VSK för spel i Köpings FF i Division 3. Men det blev ingen långvarig utflykt. Kärleken till VSK var för stor och han återvände till VSK i augusti samma år tillsammans med Boris Ljevar.

De följande åren hade VSK väldigt tungt ekonomiskt, men Koyar stannade kvar trots allt strul som fanns i och kring klubben. Hans bästa säsong var 2014 när han gjorde 8 mål och vann den interna skytteligan. Utan Koyars mål den säsongen för klubben hade de har raderna inte skrivits för det hade inte funnits något VSK Fotboll att skriva om. Koyars mål räddade kvar laget i Div 1. En degradering som alla vet, hade varit lika med konkurs. Förutom allt annat som finns att säga om Koyar var det här han gjorde sin allra största insats för VSK Fotboll. Vi kan bara bocka i ett ödmjukt tack för vad han lyckades åstadkomma den hopplösa säsongen med VSK Fotboll.

Samma sak var det under ödesåret 2015. Utan Koyars 1-0 mål mot BK Forward i vårsäsongens sista hemmamatch och de tre poäng som det innebar hade drömhösten aldrig blivit av. Klubben hade säkert överlevt men fått börja om i Div 2. Herr Salimi vet uppenbarligen när man ska sätta de viktiga baljorna!

När Johan Mjällby klev in i VSK var Koyar en av de spelarna han imponerades mest av. Koyar gjorde också den våren en fantastisk försäsong och Johan ska ha sagt att om det är en spelare han skulle plocka med sig från VSK var det just Koyar. Tyvärr blev Koyar skadad under våren och hittad aldrig tillbaka till den form han hade under försäsongen.

Våren 2017 var han återigen tillbaka i startelvan och gjorde en riktigt fin insats i 5-1 segern mot Carlstad United där han då gjorde 1+1. Det senaste året har VSK haft flera kompetenta anfallare och det har blivit allt svårare för Koyar att få speltid. Dock så blev det två starter och tolv inhopp i år.

När vi frågar spelarna i VSK om vad de har att säga om Koyar får vi berättelser som går ut på att han är inte bara en riktigt bra fotbollsspelare utan en otroligt fin och ödmjuk person. Han kanske ser tuff ut på ytan men är egentligen den varmaste och snällaste person man kan tänka sig.

De som är yngre än Koyar i laget beskriver hur han alltid frågat hur det går och om det känns bra. Alltid peppandes de yngre när de hade det tungt någon träning eller match. Han är en stor förebild för oss alla i laget och många har mycket att tacka Koyar för när det gäller deras eget fotbollsspelande, säger hans lagkamrater.

Ja, så mycket finare omdöme kan man inte få från sina lagkompisar. Vi supportrar kan bara fylla på i hyllningskören och säga att Koyar är en av de absolut viktigaste kulturbärarna VSK Fotboll har haft under 2000-talet. Det han har gjort för klubben, speciellt under krisåren är helt ovärderligt. Utan hans ödmjukhet och lojalitet mot klubben oavsett förutsättningar hade vi inte klarat de tuffa åren.

Koyar visade vägen i omklädningsrummet och på planen när det var som tyngst för laget och för klubben. Med hjärta och vilja visade han alla vad som gällde – om man vill går det att fixa de mest hopplösa lägen. Du verkar aldrig ha tvivlat Koyar och vi är dig evigt tacksamma för att du fanns där när det behövdes som allra mest.

Nu har din tid som aktiv spelare i klubben kommit till ända. Det är med lite vemod vi skriver de här raderna, för du är så nära en institution man kommer i VSK Fotboll och våra minnen är många över din framfart på planen. Det är få spelare som förtjänar epitetet kulturbärare, men med över 10 säsonger i VSK under bältet är du Koyar definitivt en av dem.

Vi kommer sakna dig på planen, dina dribblingar och din vilja att alltid ge allt för laget och för klubben. Om det är någon som har ett grönvitt hjärta så är det du Koyar.

Tack för allt du givit oss och klubben. Vi hoppas du kan känna vår kärlek genom dessa ord och det stora tack vi vill framföra till dig.

Vi fick aldrig chansen att tacka av dig i samband med en match, men vi räknar kallt med att klubben ordnar med det till nästa säsong. Och givet vilken VSK:are du är räknar vi också med att se dig kvar i klubben på ett eller annat sätt. Vi vill det, hoppas att du också känner så.

.Tack för allt Koyar – du är helt enkelt bäst!

 

Facebook Comments Box