Resultaten i omgång 21 Div 1 Norra

Ettanfotboll

Då var det dags att summera helgens omgång i Div 1 Norra. En omgång som i allt väsentligt gick enligt förhandstipsen med ett inte så roligt undantag, VSK Fotbolls kollaps mot Rynninge IK på bortaplan. VSK:s förlust gör att serien nu är helt öppen i toppen och VSK kan mycket väl förlora ledningen redan nästa helg om samma spel som man visade mot Rynninge är det nya normala. Vi får se men det finns en uppenbar risk att den medlem av redaktionen som jinxbettade 500:- på Syriansk serieseger till 15x pengarna i vintras mycket väl kan få kvittera ut 7 500:- om två månader. Vi hoppas så klart inte men just nu har VSK helt onödigt bjudit in SFC och CU till en dans om seriesegern

Sollentuna FK – Akropolis IF 2 – 2

Den här matchen slutade med ett kryss som vi så korrekt förutsåg. Men det kunde man kanske inte tro åtta minuter in i matchen för då hade Sollentuna gjort både ett och två mål. Akropolis verkade inte vaknat till riktigt när man klev in på plan. Det fanns bud på fler mål i första halvlek för Sollis som dominerade tillställningen. Vi får anta att det var hårtork på grekiska i halvtid hos gästerna, för när man kom ut i andra spelade man bättre och jobbade sig sakta men säkert in i matchen. Akropolis reducerade och kvitterade på straff inom loppet av fem minuter i mitten av andra halvlek. Resten av halvleken var spelet jämt och båda lagen hade chans att avgöra men ingen lyckades. Nu har inte Sollentuna förlorat sen 30:e juni så man har visat att man ska vara där man är i serien och just nu är man Stockholms bästa Div 1 lag, helt välförtjänt men vi antar att det är till Akropolis förtret som knappast såg den här utvecklingen komma.

Nyköping BIS – Karlslund IF 0 – 2

Återigen blev det ett slutresultat som är en katastrof för Nyköping. Det är inte bara att man förlorar utan hur. I den här matchen var det ett ganska lågt tempo i första halvlek där inget av lagen hade några större möjligheter att få in bollen. Det var ärligt talat ganska sömnigt på plan. Men precis i slutet av halvleken lyckas KIF göra två snabba mål från egentligen ingenstans, lite tur men också rätt segt försvarsarbete av Bissarna. Med bättre aggressivitet hade det nog inte behövt bli något mål i någon av situationerna. I andra halvlek var Nyköping tvungna att gå framåt och det gjorde man utan att det blev farligt mer än vid något enstaka tillfälle. Halvleken kändes mer som en uppvisning från Karlslunds sida hur man kan spela av en halvlek för att vinna en fotbollsmatch. Saknaden av Kouakou är stor, centralt är man helt ofarliga utan honom och hans tänkta ersättare Ekin Bulut som kom på lån från Akropolis nu i sommar får inte ens starta matcherna så han kan inte sägas har gjort succé än så länge. KIF vann den här matchen välförtjänt med sitt sedvanliga robusta spel.

Umeå FC – BK Forward 2 – 1

Det här var en match som Umeå FC till slut lyckades vinna. Dagen motståndare flög upp utan sin bästa målskytt Andersson vilket innebär en klar försvagning offensivt. Umeå började annars matchen i ett betydligt beskedligare tempo än senast mot VSK. Det gick inte snabbt. Man förde spelet men utan att skapa särskilt mycket. UFC:s 1-0 mål kom till efter en hörna där Ismail snyggt nickade in den, otagbart för målvakten. Resten av halvleken kontrollerade UFC matchen men Forward hade sina chanser när man stack upp i kontringar. I andra halvlek blev spelet jämnare när Forward satsade mera framåt. Det tog lång tid men man lyckades faktiskt kvittera i 85:e minuten. Men den glädjen varade inte lägre för två minuter senare tog UFC ledningen igen och vann den match man skulle vinna. Man förtog sig inte men gjorde det jobb man kunde förväntas göra mot Forward.

Carlstad U – Team TG 3 – 1

Vi trodde på en CU seger och så blev det också. Men Carlstad fick kämpa till matchminut 70 innan man för första gången var i ledning i matchen. Annars startade TG piggt och höll emot CU:s offensiv bra under första halvtimmen. Man lyckades också ta ledningen. Kanske inte helt välförtjänt men CU-försvaret slarvade och bollen studsade fram till en helt ensam Adam Chennoufi som drog in den via målvaktens hand. Carlstad tog tag i taktpinnen efter målet och pressade på och det tog bara sju minuter innan det var kvitterat och sen tryckte man på för ledningsmålet. Man hade en rad bra chanser men TG är ett skickligt lag att försvara sig. I andra halvlek förändrades inte matchbilden utan det var nog bara en tidsfråga innan målen skulle komma. När CU fick ledningsmålet var matchen över. Det var en väntad vinst för CU och med bröderna Jernberg på plan styr man och ställer på mittfältet, TG hade inget vapen mot den dominansen de visade där. Nu börjar goda råd bli dyra för TG i bottenträsket, för CU ser det ljusare ut då man tog in tre poäng på VSK och är nu bara tre efter igen.

Rynninge IK – Västerås SK 3 -1

Det här var en match som Rynninge IK fick precis dit man ville. Lågt tempo, höjdbollar och hårda närkamper. Man vann välförtjänt mot ett blekt och ett VSK som såg ut att bli tagna på sängen av förutsättningarna på den blöta gräsplanen. Tränare Jocke Gunnarsson sa efter matchen att man pratat om allt det här, men antingen fungerande inte den pedagogiska överföringen till spelarna eller så valde spelarna att strunta i vad som sas – för att följt sin matchplan kan man inte ha gjort. RIK hanterade den första halvleken galant och tog bort en synnerligen blekt VSK. Sina mål gjorde man därför att VSK-spelarna inte alls var med i matchen, som att man inte var riktigt närvarande. VSK vantrivdes på gräsplanen, det kunde alla se men att mentalt ge upp för att man inte spelar under optimala förhållanden är svagt och tyder på bristande vinnarmentalitet. Andra halvlek var så klart lite bättre och bjöd på målchanser för VSK men när man börjar ta till desperata åtgärder som att sätta upp mittbackar i anfallet kan det sluta hur som helst. Nu slutade det men en omställning och 3-1 istället för en kvittering. Det är riktigt dåligt av VSK att försätta sig i en sådan situation som kräver att man tar till desperata åtgärder mot ett kompisgäng från Örebro. Det får bli underkänt för spelarinsatsen och för tränarstaben som inte förmått förbereda spelarna bättre mentalt på vad som komma skulle. Konsekvenserna av den onödiga förlusten kan bli ordentliga, nu är man återigen en match bort från att förlora serieledningen och lagen bakom har åter vittring på förstaplatsen.

Linköping City – Skellefteå FF 2 – 1

I vår omröstning där vi frågade våra läsare om man trodde att Linköpings målvakt Michael Hartmann skulle starta svarade 56% att man inte trodde det. Men där fick alla de som trodde så fel. Hartmann var uttagen trots misstankarna om hans agerande i förra matchen. Om det är rätt eller fel beslut av tränaren och klubbledning kan diskuteras. Ivan Bukenja startade också matchen. En som inte startade var Kyle Knotek som hastigt och lustigt lämnat klubben då han fått ett erbjudande om spel i någon obskyr öststatsliga. Spelmässigt gjorde Linköping vad de skulle. Nu är inte ett Skellefteå som spelar på bortaplan det svåraste motståndet man kan tänka sig men City gjorde vad de skulle och höll i taktpinnen matchen igenom. SFF hade ingen chans trots att man behövde poäng. Man reducerade i matchminut 90 på ett snyggt skott som Hartmann var genuint chanslös på. Det som hänt i City lär bli en följetång, kapitel två har precis börjat skrivas.

Syrianska FC – Arameisk-Syrianska IF 2 – 0

Det här var en match som Syrianska vann helt rättvist. Dock imponerade man inte särskilt, det gjorde inte Arameiska heller. Det var relativt tempofattigt och Syrianska var bättre men inte avgjort så. Man fick ett tidigt mål och höll sen undan genom att rulla boll och skapa en del chanser med ett smånätt spel på mittplan. Bilden var den samma matchen igenom och i andra halvlek kunde Rajalakso öka ledningen. Arameiska hade några giftiga lägen men det hade SFC också – resultaten speglar väl den här matchen. Syrianska vinner utan att förta sig trots att man saknade mittfältsmotorn Seth Hellberg som var avstängd pga gula kort. Man har också fått tillbaka högerbacken Isa Demir efter skada vilket är ett stort tillskott i att stabilisera upp försvaret. I och med VSK:s förlust mot Rynninge är man bara två poäng efter Serieledarna och har riktigt slagläge att vid minsta misstag från VSK:s sida ta över ledningen. Ingen kan veta hur den här serien kommer att sluta.

Sandvikens IF – Assyriska FF 2 – 1

Som väntat vann Sandvikens IF den här matchen – lycklig matchvinnare var Marcus Hägg som stänkte in segermålet med en snygg frispark i andra halvlek. Det var en lämplig åtgärd då han fyllde 26 år på matchdagen. Bra för hans självförtroende. Marcus hade börjat uppladdningen inför födelsedagen genom att lägga ut en bild på Instagram där han dricker öl sent på lördagskvällen. Kanske så man ska göra för att få igång målproduktionen. Hur som haver. Sandviken hade annars kontroll på den här matchen från minut ett. Anledningen till att det blev onödigt spännande var att Marcus och Emil Bellander mfl brände ohyggligt många klara målchanser. Det borde blivit 5-2 i den här matchen. Assyriska kämpade på hela matchen och hade sina chanser till kvittering men lyckades inte få in bollen. Som nämnts tidigare är det försvaret i AFF som brister, det är alldeles för lätt att ta sig fram och in i deras straffområde. Framåt ser det bättre ut med Krans och Reuterswärd som har fina kvalitéer. Nu börjar goda råd bli dyra för AFF om måste börja ta segrar så man inte hamnar på kvalplats eller ännu värre åker ur. Just nu är det inte mycket som talar för att man ska lyckas. Sandviken å andra sidan gjorde en stabil match utan att imponera vare sig framåt eller bakåt – men man håller på sedvanligt vis ihop laget och ser till att göra det som krävs för seger i den här matchen.