Reflektioner efter omgång 1 Div 1 Norra

Då var det dags att summera säsongens första omgång i Div 1 Norra. Det har varit en intensiv helg för alla som vill hänga med inte bara i hur det går för VSK. Här är våra reflektioner.

Som alla ser av resultaten bjöd omgången på flera skrällar. Båda Södertäljelagen förlorade mot vad på papperet skall vara högst mänskligt motstånd. En mindre skäll är också att Rynninge klarade av oavgjort mot hemmastarka Arameiska. Många oavgjorda resultat och när tippade topplag som Assyriska och Syrianska förlorar så får det ses som en bra omgång sett utifrån grönvita ögon.

Umeå FC – Sandvikens – 1-1
Pelle Olsson i Sandviken har tydligen fått ordning på lagests defensiv i god Olsson-anda. Umeå dominierade matchen ffa första halvlek och tog också ledningen. Men i andra lyckades Sandviken kvittera och Umeås tränare Jeglertz var besviken på att laget inte klarade av att höja tempot utan gick med i Sandvikens försvarstaktik. Även VSK hade svårt och få hål på mot Sandviken i sin träningsmatch och det är nog ett lag som många kommer ha svårt och vinna emot.

Skellefteå – Västerås SK – 1-3
VSK satte högsta fart från minut ett och pressade hemmalaget hårt högt upp i banan vilket ledde fram till ständiga bolltapp och omställningar för Skellefteå. Som en följd stänkte VSK in tre baljor på tio minuter under matchens första 18 minuter. Trots detta var effektiviteten inte den bästa då man borde gjort minst tre till under första halvlek. Halvleken var annars en av de bästa som ett VSK-lag presterat på mycket länge. Den aggressivitet och löpvillighet man uppvisade malde fullständigt sönder Skellefteås försvarsarbete.

I andra halvlek kom SFF ut som ett nytt lag med inställningen ”inget att förlora”. VSK var passiva de första 15 min och fick se ett baklängesmål 9 min in i halvleken. Efter hand jobbade sig VSK in i matchen igen och började kontrollera händelserna på ett bättre sätt och segern var aldrig hotad, även om nog många gärna hade sett att man på ett tydligare sätt tog hand om spelet också i den andra halvleken.

Som det förmodade topplaget VSK är så gav man genom gårdagens match ett kvitto på att man blir att räkna med.

Arameisk-Syrianska – Rynninge – 1-1
Rynninge lyckades mot de flesta förhandstips nå ett oavgjort resultat på Brunna IP, dvs på reservplanen då gräsplanen inte lär vara användbar på länge än. ASIF började bäst och dominirade första halvlek och man tog också ledningen i slutet av halvleken. Rynninge lyckasdes spotta upp sig i andra och hade flera bra perioder där man dominerade och fick till ett tryck mot motståndarmålet. I en sådan period lyckades man också få in kvitteringsbollen. Matchen som sådan var ingen höjdare vilket bla Rynninges tränare erkänner – ”Varken vi eller Arameisk spelade särskilt bra fotboll” säger han till tidningen i Örebro.

Linköping C – Nyköping – 1-1
Enligt rapportera var detta en ”typisk premiärmatch” där båda lagen ägde varsin halvlek och det var tydligt att startelvorna inte var samspelta och att man missade mycket. Nyköping var närmast segern Christian Kouakou brände ett jätteläge att avgöra i andra halvlek. Linköping var nöjda med resultatet som man menar visar att man kan ta sig an bra Div 1 lag och spela jämt mot dem.

Forward – Assyriska FF – 2-1
Forward vann överraskade mot ett blekt Assyriska som säkert kom till spel med helt andra idéer om hur matchen skulle sluta. AFF tog programenligt ledningen i första halvlek genom Kevin Krans men fick snabbt se Forward kvittera. Segermålet kom i andra halvleken på en snygg soloprestation från Forwards vänsterytter Josef Ibrahim. Efter det kunde Forward kontrollera matchen och även om AFF hade några farliga lägen så var det aldrig livsfarligt i hemmalagets straffområde.

Man kan konstatera att Assyriskas försvar har en hel del jobb kvar att göra innan man är samspelta och kan vara kompakta. Forwards anfallsspelare fick ett antal guldlägen under matchen och hade mycket väl kunnat göra fler mål . Inte ens vänsterbacken Stefan Batan var felfri därvidlag, även om det märktes att han är en klasspelare i många lägen. Framåt var Alegie Sosseh ett orosmoment, i övrigt var Assyriska slätstruket och förtjänade inte att få med sig en poäng ens. Inga bortasupportrar fanns på plats och matchen beskådades av ett 100-tal åskådare som stod och hängde mot räcket på den reservplan där matchens spelades.

Syrianska FC – Carlstad U – 3-4
Detta var en synnerligt svängig match som CU helt otippat lyckades vinna med stor dramtik i matchens 91:a minut när man fick straff som man förvaltade väl. Innan dess hade CU lyckats ta ledningen i matchen efter ca 30 min. En ledning som sedan SIF utjämnade då Mete slog in en straff i 42:a minuten. 1-1 i halvtid och många trodde nog att SIF skulle gå ut och dominera i andra halvlek. Det gjorde man också inledningsvis och man tog ledningen med 2-1 i matchminut 68:a. I den 74:e minuten fick man sedan David Yarar utvisad och det gjorde att CU tog över matchen och både kvitterade och tog ledningen inom loppet av 10 minuter. SIF gjorde en sista ansträngnng och lyckades kvittera i 89:e minuten men CU var inte nöjda och pressade på och fick så straff i den 91:a minuten.

Ett chockresultat så klart för det hajpde Syrianska. Enligt rapporter från folk på plats var SIF:s spel inte särskilt bra och det var tungt och segt på många håll. Man visade dock spetskvalitéer på ett antal fasta situationer med två ribbträffar och straffen som kom till via en frispark. Ranegi spelade i fyra minuter och Mutumba blev utbytt utan att ha åstadkommit särskilt mycket. Farligast framåt var Rajalakso.

På läktarna fanns det bara några hundra människor och supportrarna lyste med sin frånvaro, men den som räknade publiken måste varit skelögd då officiella siffran hamnade på 713. Den korrekta siffran är 413 (ja, det har kontrollräknats mot bilder på läktaren). Efter matchen skällde Syrianskas sportchef ut domaren efter noter, allt i sedan tidigare känd stil.

Karlslund – Sollentuna – 1-1
En match som det inte finns så mycket att rapportera ifrån mer än att Karlsund lyckades missa en straff i 41:a minuten när man låg under med 0-1. Man lyckades sedan kvittera i andra halvleken men man fick avsluta matchen med tio man då man fått Gabriel Kopkin utvisad med två gula kort i matchminut 74:a.

Akropolis – Team TG – 1-0
Hemmalaget startade matchen bäst men Team TG jobbade sig successivt in i första halvlek. Det var dock Akropolis som fick matchens första, och enda, mål i minut 26. Som så många gånger tidigare när TG hamnat i underläge och ska försöka gå framåt är man uddlösa. Trots att man försökte resten av matchen lyckades man inte komma till några riktigt farliga avslut. Matchen var dock jämn spelmässigt och Akropolis imponerade enligt rapporter inte särskilt mycket. Oavgjort hade speglat matchbilden väl om man får tro Umeå-medierna. Intressant nog så satt profilvärvningen Bangura på läktaren, vi vet inte varför han var där men om det är skador/fysik kanske han även kan missa matchen mot VSK.