ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Prestationsstatistik för lagen i Superettan

Vi fortsätter vår statistikhelg och vår rundvandring bland siffrorna i scoutingverktygen. Igår tittade vi på hur expected goal (läs här) ser ut för lagen och vilka slutsatser man kan dra av det. Idag ska vi titta på lite annan prestationsstatistik för lagen i Superettan

Vi har sammanställt data från scoutingverktyget Wyscout efter omgång 9 i Superettan.

Statistik från Wyscout, framtaget av Anno 1904

Bollinnehav

Hur mycket ett lag har bollen i en match har länge varit ett mått på hur framgångsrikt ett lag är. Det säger sig självt att om jag har bollen kan inte motståndaren göra mål och om jag har bollen ökar chansen att jag kan göra det istället. Samtidigt att bara ha bollen och inte göra något med den är ju poänglöst, om ens taktik inte bara är att inte släppa in något mål.

I tabellen ser vi att Öster är allra bäst på att ha bollen inom laget, trots detta ligger de på nedflyttningsplats just nu i tabellen. Det lag som har bollen minst, Norrby är just nu ett topplag. Likaså Mjällby som är ett annat lag som inte fäster så stor vikt av att äga boll (46%) är ett topplag i serien. Varberg som leder serien i stor stil har bara bollen i 51% av tiden men de lyckas uppenbarligen göra något vettigt av den. Som vi ser så är tid med bollen ett rätt dåligt mått på hur ett lag presterar.

Passningssäkerhet

Hur väl passar varandra inom laget är ett annat av de mått som säger något om ett lags effektivitet, eller kanske inte. Så klart kan alla förstå att man kan ha en hög passningssäkerhet av flera anledningar. Man kan bolla i backlinjen i en hel match, då lär siffran närma sig 100%. Man kommer dock sannolikt förlora matchen eftersom motståndaren lär snappa upp bollen vid något tillfälle och göra mål och man har själv inte producerat något vettigt. Men passningssäkerheten är som sagt hög.

En tränare vill så klart ha en hög passningssäkerhet och inte farliga bolltapp på mittplan samtidigt så måste spelarna våga någonting med bollen, annars lär inte mycket hända. Det är en slags balans det här och det lag som lyckas bäst med att passa bra och ta sina bolltapp på rätt ställen lyckas väl.

I tabellen ser vi att de med störst passningssäkerhet är BP på 84%. De är väl ett bra exempel på possessionfotboll utan mening. Laget ligger i botten av tabellen och deras passningssäkerhet gör inte att laget kommer framåt i spelet. Motsatsen till BP är Varberg och Norrby. De har klart lägre passningssäkerhet men det beror så klart på att de vågar spela fotboll och misslyckas. De gör det dock i rätt lägen så att det inte blir katastrof när de missar en passning.

Mål

I vår analys igår gick vi noga igenom hur målproduktionen såg ut, den verkliga och den som kan förväntas. Det gällde både egna gjorda mål och insläppta dito. Vi säger därför inte mer om detta just nu.

Skott

Skott är så klart en kritisk faktor i fotboll. Det är via skott de allra flesta målen kommer till. Hörnor eller inlägg där bollen nickas är överskattade av de flesta som målchanser. Skott bör ju helst träffa mål om de ska ha någon mening, så precisionen är så klart en annan viktig faktor. Att kombinera många skott med precision lär ta ditt lag högt upp i tabellen.

Här ser vi att Varberg som leder serien är en skolexempel. Man avlossar klart mest skott och man har nästan 40% på mål. Det kan jämföras mot VSK som avlossar mycket färre per match och bara träffar mål med 27% av skotten.

Kommentarer runt statistiken

I detta avsnitt tittar vi på vissa av lagen i serien och utifrån all data i tabellen kategoriserar vi deras prestationer huruvida de är ett topplag, eller bottenlag. Vi lämnar lite kommentarer också

Exempel på topplag

Varberg leder serien överlägset, vi kan se det från data i tabellen. Deras förmåga att göra något vettigt när de har bollen är det som tagit dem så här långt. Med vettigt menas då att man törs anfalla och därmed förlora bollen och faktum är att deras bollinnehav blir lidande för att de anfaller så mycket och tappar bollen. Men de tappar bollen i lägen som är okej, de råkar inte ut för svåra omställningar.

Ett annat lag som presterar som ett topplag, även om man inte är det just idag är J-Södra. Man har ett bra possessionspel som är funktionellt och man gör mycket mål på de chanser som ges. Man ser till att skjuta helt okej och framförallt ser man till att träffa målet.

Mjällby och Norrby representerar en annan väg till framgång genom att se till att överprestera försvarsmässigt samtidigt, man släpper in 0.4 mål för lite i varje match jämfört med xG. Lagen skjuter inte särskilt mycket under en match men när de väl gör det ligger båda lagen i toppskiktet när det gäller att träffa mål. Dessa lag är goda exempel på en kombination av gott försvarsspel och ett effektivt anfallsdito. Om det håller hela vägen återstår att se. Förutom att de träffar mål ofta liknar de mer mittenlag prestationsmässigt.

Exempel på bottenlag

Det finns relativt få lag som kännetecknas av att tydligt tillhöra eller borde tillhöra botten. Det är väl det yttersta tecknet på en jämn serie. Men några lag kan ändå nämnas. BP är ett sånt lag som släpper in mycket mål och förväntas också göra det givet de chanser de får emot sig. Man är ett lag som alibispelar mycket och får inte ut särskilt mycket när man har bollen. Förvisso är anfallsspelet helt okej, man skjuter ofta och träffar också målet. Men det är försvaret som läcker. Om man inte får ordning på det åker man ur.

VSK:s stats liknar ett bottenlags. Offensiven är andefattig och man skjuter minst av alla lag i serien och man träffar målet minst gånger av alla lag tillsammans med Frej och Öster. Anledningen till att man fortfarande är ett mittenlag är att man överpresterar något alldeles galet i försvarsspelet sett till xG. Man släpper in ett mål mindre per match jämfört vad xG säger om chanserna som motståndarna har. Är det här en hållbar situation i längden?

Öster är ett exempel på ohygglig ineffektivitet. Man har seriens största bollinnehav i sina matcher. Man passar bollen bra men till skillnad mot vad deras fans tror kommer man inte till särskilt heta målchanser. Enligt xG ska man göra 1.1 mål per match utifrån chanserna. Det är bara Syrianska som är sämre i serien där. Och även om man skjuter helt ok så är man kassa på att träffa mål, sämst i serien tillsammans med Frej och VSK. Öster har absolut haft lite otur parat med oskickliga anfallare, men även om de gjorde mål enligt vad xG säger skulle de inte vara något topplag. Fundamentalt är att man är ett lag som är djupt oförmöget att göra något vettigt när man har bollen alla dessa extraminuter, det är därför man är ett bottenlag. Samtidigt finns potentialen. Man har en ramstark defensiv som inte släpper till mycket, till skillnad då mot nästa bottenlag som är ett såll bakåt.

Syrianska och Frej, ja vi slår ihop dem här då deras statistik är snarlik. De här lagen förtjänar att ligga där de ligger då de släpper in i snitt ett mål mer än vad de gör varje match. Ganska givet då att de återfinns i botten. Enligt xG har de inte över- eller underpresterat heller utan deras spel så här långt ger dem rättvist de positioner de har i tabellen just nu. Naturligtvis har lagen potential då det är uppenbart vad som måste åtgärdas. Får man bara bort lite insläppta mål är man med i matchen igen, för deras övriga stats är inte sämre än ett antal andras lag.

Vi avslutar den här granskningen med att ge oss på att spå hur de båda Göteborgslagen kommer att hamna i tabellen framöver. Inför omgång 10 ligger lagen i mitten av tabellen, separerade med en poäng. Båda drömmer så klart om bättre placeringar och allra helst avancemang. Nu finns väl ganska lite i lagens prestationer som talar för att de kommer nå så långt i år, att vara mittenlag är nog mer troligt.

Annars har lagen liknande statistik, med det finns skillnader. ÖIS presterar tämligen i nivå med vad man kan förvänta sig av xG. Det är väl bra men visar också att man egentligen inte har kapacitet att kliva upp så mycket högre i tabellen, man presterar på sitt max som det ser ut just nu.

GAIS däremot underpresterar ordentligt när det gäller att ta tillvara på sina målchanser. Man borde göra 0.6 mål mer per match. Kan man lyckas att börja krypa lite närmare sitt xG i verkligheten kommer man att ta ett antal fler poäng. GAIS är också lite bättre än ÖIS att sätta sina skott på mål, inte så mycket men över en lång säsong har så klart sånt betydelse för hur målen ska trilla in eller inte.

Som det ser ut just nu efter 9 omgångars prestationer är det en liten fördel för GAIS att vinna kampen om Göteborgs bästa lag i Superettan.


Facebook Comments Box