ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Så här ska VSK Fotboll värva i sommar

I vårt poddavsnitt med sportsligt ansvarig Ado Sadzak berättade han att gruppen i VSK som ansvarar för värvningar skulle sätta sig ned med tränarduon efter ungefär 10 omgångar och titta över behoven av förstärkningar i sommarfönstret. Ado var också tydlig med att det kanske var så att någon eller några spelare behövde röra på sig så att de skulle få speltid och utvecklas på ett annat ställe än VSK.

Nu är vi alltså där. Vi kan väl förmoda att man har sitt första möte nu i veckan efter matchen mot Norrby. Oavsett hur den matchen slutar finns det så klart saker som sticker ut i laget som man behöver titta närmare på hur man ska hantera med eventuella värvningar.

En sak som sticker ut är avsaknaden av Stefan Batan. Hans rutin och ledaregenskaper skulle onekligen behövts på planen i många av de matcher som VSK spelat under våren. I och med Essos skada saknas en naturlig vänsterback i truppen utöver Dennis Persson.

En annan sak som sticker ut är att laget fastnat i ett spelsystem som fungerar på bortaplan mot bra lag där man ska kriga sig till poäng. När man ska föra spelet på hemmaplan och vinna matcher har spelet gått i baklås och hittills har man inte kunnat bryta mönstret av stillastående och fantasilöst spel i anfallsläget. En av anledningarna till det tröga anfallsspelet är att laget inte lyckas få fast bollen i den sista tredjedelen och skapa ett tryck mot motståndarmålet. Det är nästan bara med omställningsfotboll man lyckats få till sitt anfallsspel.

Tillgänglig statistik förstärker bilden av ett anfallsspel som inte fungerar. VSK skjuter lite, träffar mål sämst av alla lag osv. Läget börjar bli lite pressat då inga tydliga nedflyttningskandidater har utkristalliserats i serien och VSK måste helt enkelt börja ta trepoängare på hemmaplan för att inte hamna på kval- eller nedflyttningsplats. Det finns väldigt lite av marginaler givet hur tabellen ser ut.

Hur ska värvningsansvariga tänka för att ge truppen bästa förutsättningar för höstsäsongen?

Första aspekten för alla värvningsansvariga är att mejsla ut det ekonomiska utrymme som finns för sommarvärvningar. I VSK:s fall är det inte jättestort. Vi pratar i praktiken om Stefan Batans lön som kan spenderas. För att skapa ytterligare utrymme måste klubben göra sig av med folk ur truppen som inte bedöms kunna tillföra något under hösten. Att man skulle använda ytterligare Vigge-pengar är i det närmaste uteslutet då man redan ligger 3 miljoner back i driftsbudgeten som årsmötet klubbade i mars efter en hel del knorr. Ska man spendera mer pengar måste man i praktiken fråga medlemmarna om det är okej att göra så.

I praktiken som vi ser det behöver truppen tillskott av tre spelare. Först ut är en back-up på vänsterbacken. I den bästa av världar är det en back som kan konkurrera med Dennis om platsen. Realistiskt är det nog dock en back som kan hantera den platsen på ett okej sätt om Dennis skadas eller tappar formen helt.

De viktigaste värvningarna är i centrallinjen. VSK har förlorat mittfältskampen i nästan samtliga matcher och fått lita till sitt försvarsspel. En nyckel till bättre anfallsspel är att hantera motståndaren bättre på mittfältet och få ett större lugn i anfallsuppbyggnaden.

Idealt bör truppen få in en erfaren och riktigt duktig central mittfältare. Det bör vara någon som kan ta ett defensivt arbete. Det vi har idag är inte tillräckligt pga skador och ojämnt spel. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon som ska ta Boris eller Getens plats utan en som kan lyfta mittfältsspelet rent generellt. Som vi ser det är det prio 1. Med ett bättre mittfältsspel ökar chanserna till ett bättre anfallsdito.

Till sist vore det bra att förstärka anfallet med en central anfallare som har förmåga att utmana och komma till avslut på ett tydligare sätt än vad våra anfallare gör just nu. Den centrala forwarden är ändå den som ska vara mest i hetluften och VSK:s spel har förhindrat att så sker. Truppen behöver en som mer självständigt kan göra något i anfallsläget. Denna position är prio 2 att förstärka.

Hur klubben ska få ekvationen att gå ihop är så klart inte det lättaste, vi kan dock konstatera att det är här man behöver hitta något. Det finns få svenska spelare tillgängliga i sommarfönstret och de är dyra. Mest troligt är väl att man ger någon eller några utländsk spelare möjligheten, med den chanstagning det alltid innebär.

På tränarsidan behöver tränarparet tänka om. Truppens spelare behöver roteras in i större utsträckning än vad som sker idag. Det blir svårt att värva unga talanger om de aldrig får chansen i riktiga matcher som betyder något. VSK är traditionellt usla på detta och vi ser ingen skillnad i år. Med nuvarande strategi riskerar klubben att få rykte om sig att vara en klubb som inte släpper fram talanger och vi vet redan att vi har seriens äldsta startelva. Här bör nu klubben gå in och lägga som direktiv till tränarna att rotera in fler spelare i startformationen utan att för den skull lägga sig i laguttagningen. Tränarens mål är att ställa bästa laget på planen, klubben har delvis en annan målsättning. Båda måste få samexistera och ha relevans. Om inte tränarna klarar av att se detta må klubbens ledning agera, som sagt.

Det finns sålunda mycket att jobba med för att denna säsong ska sluta i någon form av dur. Alla måste nu hjälpas åt att dra sitt strå till stacken så att alla goda krafter nyttjas maximalt inför de utmaningar klubben står inför.

Facebook Comments Box