ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Premiärguide för nyblivna VSK-are

Har du ett grönvitt hjärta men är ändå lite dåligt uppdaterad hur det går för klubben, eller är du helt enkelt en nybliven supporter som behöver en snabb introduktion inför den stundande säsongen? Här är en guide som får dig att briljera i fotbollssnacket med kollegor och vänner. 

Historik 

Efter sju års harvande i division 1 norra tog VSK 2018 steget upp i Superettan igen. Första säsongen efter återkomsten blev efter en stark inledning något av en besvikelse och Grönvitt landade på en tiondeplats. Förra året inledde VSK svagt och var efter halva säsongen inblandade i bottenstriden av tabellen. Ankomsten av frälsaren Viktor Prodell gav laget nytt självförtroende och poängen som krävdes för att avancera i tabellen. Prodell blev också lagets främsta målskytt med sju baljor på tio matcher. 

På temat historik kan det även vara värt att nämna att Prodell var den näst bästa allsvenska målskytten på 2010-talet efter Paulinho. 

Spelarförluster

Calle Svenssons nya klubbadress är IFK Mariehamn.

Den mest omtalade spelarförlusten är lagkaptenen Sean Sabetkars övergång till Degerfors IF. Sabetkars plats i startelvan var hotad samtidigt som allsvenska Degerfors visade intresse. Det resulterade i att en transfer var högaktuell samtidigt som lagen skulle mötas i Svenska Cupens kvartsfinal. Kort efter att VSK slagit ut Degerfors presenterades klubben Sabetkar som värvad. 

En ännu starkare VSK-profil som lämnat klubben är Karwan Safari. Han kom till VSK under drömhösten 2015 och har sedan dess varit en av klubbens bästa målskyttar. Det är fortfarande inte klart om och var Karwan spelar kommande säsong. 

Klubben har också lyckats sälja en spelare till utlandet. Norska Brann lyckades lägga beslag på Moonga Simba som kom från Sandviken 2020. 

VSK har även tappat Pontus Fredriksson, Michael Jahn och Jesper Florén. 

Inför årets säsong har klubben även gått skilda vägar med publikfavoriten Calle Svensson som flyttat till Åland och Brian Spans förra klubb IFK Mariehamn. 

Nyförvärv

Årets hetaste nyförvärv är en 21-årig mittback från Djursholm. Gustaf Lagerbielke kommer senast från Sollentuna FK och är en riktigt intressant spelare som i Sabetkars frånvaro går direkt in i startelvan. Utbildad i AIK. 

En intressant värvning som är lite mer svårbedömd är Simon Gefvert från Sirius. 24-åringen konkurrerar främst om en wingbackposition och är på pappret en snabb ytter. Gefvert gjorde sex matcher med Sirius i allsvenskan 2020. 

VSK har även värvat Jesper Merbom Adolfsson från Motala AIF, Samuel Sörman och Amer Ibrahimovic från Skövde AIK och Olle Edlund från Frej. Ibrahimovic är dock utlånad till just Skövde AIK just nu.

Försäsong

VSK Fotboll har under försäsongen bjudit på en del mediokra resultat i träningsmatcherna samtidigt som överträffat alla förväntningar i Svenska Cupen. 

VSK inledde året med att i träningsmatcher besegra Sollentuna och Akropolis, samt spela oavgjort mot Sylvia. Sen åkte Grönvitt till Skåne där de slog svenska mästarna Malmö FF i Svenska Cupens gruppspel. Därefter slogs även Halmstad BK, Gais och Degerfors IF ut och VSK tog sig till semifinal mot BK Häcken. På Bravida Arena i Göteborg tog cupäventyret slut och VSK har sedan dess spelat tre träningsmatcher. I genrepet förlorade VSK mot Sirius med 1-2 på Iver Arena.

Två spelare som ser hetare ut än förra säsongen är mittfältarna Kevin Custovic och Justin Salmon.   

Justin Salmon på Bravida Arena i semifinalen mot BK Häcken.

Utropstecken

VSK har en av Superettans allra bästa och erfarna anfall med Prodell och Tronét. Tillsammans kommer de inte behöva gå mållösa i särskilt många matcher. 

Det finns en hel rad spännande spelare som vi vill se mer av den kommande säsongen. Justin Salmon och Gustaf Lagerbielke är två självklara, men håll även utkik efter 18-åringen William Videhult som förhoppningsvis kommer att få sitt stora genombrott i år. 

Frågetecken

Det har pratats en hel del om att VSK har en tunn trupp. Vem ska göra målen om Prodell blir skadad och hur ser egentligen konkurrensen ut på mittfältet? Finns det ett tillräckligt brett spelarmaterial för att kunna bli ett topplag i Superettan i år? Vad händer om laget drabbas av smittspridning? 

Förväntningar

Framgångarna i Svenska Cupen har påverkat förväntningarna positivt och de allra flesta tycks förvänta sig att VSK hamnar på den övre halvan i tabellen. I Aftonbladets Superettanbilaga spår 5 av 13 experter att VSK hamnar på uppflyttnings- eller kvalplats. Vi på Anno-redaktionen har tippat att VSK ska hamna på femte plats i serien. 

Så spelar VSK

Med största sannolikhet ställer tränare Askebrand upp med vad som skulle kunna beskrivas som en 3-5-2-formation. Framför Anton Fagerström i mål placeras tre mittbackar: Ribeiro, Engström och Lagerbielke. På kanterna ser vi två wingbacks, troligtvis antingen Filip Almström Tähti till höger och Emil Skogh till vänster, eller Simon Gefvert till höger och Filip Almström Tähti till vänster. På innermittfältet spelar Kevin Custovic i en mer defensiv roll bredvid Albin Sporrong och lagkapten Simon Johansson. Längst fram i anfallet springer Filip Tronêt och Viktor Prodell. 

Räkna med att Justin Salmon gör ett inhopp om han inte finns med från start. 

Premiären

Ikväll kl 19 är det seriepremiär mot plastlaget AFC Eskilstuna. Det kommer bli en tuff match och även om VSK är favoriter finns det inga lätta matcher i Superettan. 

Se matchen

Om du inte har någon stege så sänds även matchen på DPlay. 

Ett av Superettans allra farligaste anfallspar, Tronét och Prodell.

Facebook Comments Box