ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Statistiskgenomgång: Västerås SK – AFC Eskilstuna

Det här är ett försök till en statistikgenomgång inför VSK och AFC, det finns några svårigheter och analysera då det inte finns så mycket information på AFC Eskilstuna Utöver gruppspelet till Svenska Cupen har AFC bara en träningsmatch mot Sandvikens IF inläst i WyScout, nivån på motstånd är rätt olika och därmed svåranalyserad när AFC har fyra matcher varav två är mot division 1 lag medans VSK har sex matcher inlästa alla utom ett mot allsvenskt motstånd.

Från övriga matcher som AFC är det rätt knapphändig information, AFC själva har inte bemödat sig ens att skriva en endaste matchrapport från träningsmatcherna eller någon artikel inför ens seriepremiären. Även om ingen postat på AFCs forum på Svenska Fans sen november förra året finns det en inför matchen genomgång där som kan vara värd att läsa, minst en som bryr sig om dem.

Försäsongsmatcher Västerås SK

Västerås SK – IK Sirius: 1 – 3
Vasalunds IF – Västerås SK: 3 – 0
BK Häcken – Västerås SK: 3 – 0
Degerfors IF – Västerås SK: 3 – 4 (2-2 ft)
Västerås SK – GAIS: 3 – 0
Halmstads BK – Västerås SK: 0 – 0
Malmö FF – Västerås SK: 1 – 2
Västerås SK – Akropolis IF: 4 – 1
Västerås SK – Sylvia IF: 2 – 2
Västerås SK – Sollentuna FK: 2 -1

Resultat: Fem vinster (inkl förlängning), två oavgjorda, tre förluster

Försäsongsmatcher AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna – IFK Norrköping: 0 – 2
AFC Eskilstuna – Sandvikens IF: 2 – 1
Akropolis IF – AFC Eskilstuna: 2 – 0
AFC Eskilstuna – Åtvidabergs FF: 6 – 0
AFC Eskilstuna – Oskarshamns AIK: 4 – 1
AIK – AFC Eskilstuna: 4 – 0
Hammarby IF – AFC Eskilstuna: 4 – 1
AFC Eskilstuna – Vasalunds IF: 2 – 0
AFC Eskilstuna – IF Sylvia: 1 – 2

Resultat: fyra vinster, fem förluster

Analys försäsongsmatcher

Försäsongsresultat Västerås SK och AFC Eskilstuna

Grafen ovan visar svårighetsgraden på försäsongsmatcherna och utifrån detta så går det ganska enkelt att konstatera att VSK har tack vare framgången i cupen bättre försäsongsresultat än AFC. Det är dock alltid vanskligt att överanalysera försäsongsresultat då det är oklart om det var bästa elvan eller inte som spelade, som när VSK förlorade med 3-0 mot Vasalund med de som inte fått spela i cupen.

Expected Goals.

Expected goals utifrån vilken division lagen spelar i 2021

Innan vi går in på djupare siffror vill vi bara delge att VSK hade i 1-2 förlusten mot Sirius 1,41 xG och xGA på 1,54, en väldigt jämn historia. Båda lagen har offensivt överpresterat med ett mål och släppt in förväntat antal mål. Det finns några intressanta skillnader, AFC hade ett bättre xG än Bajen, trots att de förlorade med 1-4 så vann de xG med 2,79 – 2,28.

Anfallsvägar

Lite på grund av tidsbrist så kommer vi endast analysera anfallsvägarna för AFC Eskilstuna och inte Västerås SK, sen vill vi kanske inte ge kommande motståndare alldeles för mycket information. Vi inleder med positionella attacker och det är när man är bollförande och motståndarna står på sina positioner när anfallet påbörjas.

Men gällande AFC så är det en viss övervikt på anfallsvägarna via kanterna, hade det inte varit för bara ett anfall mot Oskarshamns AIK så hade det gått och säga att det är via högerkanten de flesta anfall kommer via Viktor Götesson. Enligt xG så har de bästa målchanserna kommit centralt men då antalet mätvärden är så få är det vanskligt att dra för långtgående slutsatser kring detta.

När det gäller hur motståndarna har anfallit så är det lite motsägelsefullt då Oskarshamn har en väldigt många anfall via deras högerkant gentemot övriga motståndare. Bortser vi från detta så har motståndarna kommit igenom lika mycket via de olika vägarna och det har inte varit någon anmärkningsvärd skillnad i xG.

Historiskt har VSK varit bra på anfall via högerkanten, i år har dock Emil Skogh gjort vänsterkanten rätt giftig så det är lite oklart hur VSK föredrar att anfalla i dessa dagar.

Bollinnehav och passningssäkerhet

Bollinnehav AFC/Västerås SK

Eftersom lagen mött så pass olika kvalité av motstånd så får vi dela upp bollinnehavet utifrån motstånd och dessutom ta med fjolåretsvärden för att ge en bättre bild.

Känslan man får när man läser värdena är att AFC har lyckats hålla bollen lite bättre än VSK gentemot lag från Allsvenskan, däremot hade VSK boll lite mer än AFC förra året och det är lite vanskligt att överanalysera några få matcher.

Förra året var VSK och AFC ungefär lika bra i passningsspelet, VSK hade en passningsträffsäkerhet på 81,3% och AFC 81,4%. Möjligen finns det en större skillnad i år men återigen väldigt få matcher att analysera och VSK har matchats mot väldigt tufft motstånd. I år har VSK nämligen ett passningsträffsäkerhet på 76,4% mot allsvenskt motstånd och AFC har mot Hammarby och AIK hela 83%. Nu har AFC bara spelat två matcher mot allsvenskt motstånd och VSK har fem matcher, men det finns en tendens att även i den detaljerade statistiken att AFC är lite bättre än VSK i spelet. Kanske beror det på att VSK har ett rakare spel, andelen långbollar är klart fler än vad AFC har, 15,98% av de grönvita passningar är långa mot AFC som har 9,5%.

Något där VSK var riktigt urusla på inledningen av försäsongen och bottennappet var mot Degerfors var inkastspelet, där har VSK i de två senaste matcherna väldigt bra statistik och var 100% mot Sirius.

Dueller

Något som undertecknad skrivit mycket om i dessa analyser är att VSK är bra i duellspelet i år. Det är tydligt att VSK också är bättre än AFC i detta trots att AFC har haft lättare motstånd. VSK vinner 48,5% av sina dueller och AFC 47,7. Det som är lite oroväckande är att VSK haft en liten nedåtgående trend och förlorat detta mot Häcken och nu senast mot Sirius där VSK hade rekordlåga 40,5% vunna dueller. Tittar vi lite djupare på de olika mätvärdena är det i luftdueller VSK är klart bättre än AFC med 45,4% vunna dueller mot AFCs 40,2%.

I övrigt verkar det som att VSK är klart bättre än AFC på interceptions, dvs stjäla bollen av motståndarna när de slår en passning, VSK gör det 56 gånger per match gentemot AFC som har 47. VSK har också under dessa matcher dragit på sig klart fler frisparkar och gula kort än AFC i snitt, men detta kan bero på att det varit fler tävlingsmatcher och tuffare motstånd.

Övrigt

Under försäsongen har AFC haft ett lite högre matchtempo än VSK, det gäller även mot de allsvenskalagen då de gjort fler aktioner per minut än vad VSK gjort. Det är framförallt passningstempot som är klart snabbare hos AFC och det gäller även när de spelat mot AIK och Hammarby.

VSK har haft ett bra presspel under försäsongen, det är tydligt att VSK sätter mer press på motståndarna än vad AFC, detta mäts genom att kolla antalet passningar man tillåter motståndarna ha på deras defensiva tredjedel av planen. VSK har under försäsongen legat på 13,38 i snitt och som sämst haft 16,45 mot Sirius. AFC och andra sidan har legat på 16,23 i snitt men tar man bara de allsvenska lagen så är det höga 21,48 och man har i praktiken inte vågat sätta någon press alls. Det som oroar dock kring presspelet är att VSK knappt satte press på Sirius i senaste matchen, Askebrand skrek ingenting och pressen uteblev därefter. Medvetet eller en taktikförändring, vem vet? Förra året satte VSK generellt mer press på motståndarna än vad AFC gjorde.

Spelarstatistik

Det som oroar lite gällande VSK är Victor Prodell, han var en viktig kugge förra året och visst gjorde han mål i träningsmatcherna och mot GAIS, men det var just mot GAIS han gjorde mål senast. I WyScout har vi bara 1,57 avslut per 90 minuter noterade på Prodell på sex matcher, det är lite lågt för någon som ska vara skyttekungen. Det är flera spelare i VSK som har högre xG om vi räknar bort den missade straffen mot Degerfors. Men det går inte att klaga på det defensiva arbetet han gör då han varit involverad i otroligt många dueller och när det kommer till luftdueller så är han inblandad i dubbel så många som näst bästa VSK spelare sett till speltid.

Nu har vi inte xG på hela försäsongen, men det är värt att diskutera en doldis i VSK, nämligen Justin Salmon som har en hög xG per 90 minut, hela 0,37 xg/90. Faktum är att Justin Salmon toppar mycket av VSKs offensiva statistik, på den lilla speltid han har fått så har han varit en pigg inhoppare som gjort ett mål, pga detta så är han den som gjort flest spelmål per 90, näst högst antal skott per 90 (Tronêt etta), tredje bäst på att få skott på mål, flest offensiva dueller per 90, fjärde bäst på att vinna offensiva dueller, tagit näst flest progressiva löpningar per 90. Visst, bara 133 minuter speltid och statistik på inhoppare kan vara vanskligt men ändå en en intressant spelare. Det går också se det så att om en inhoppare har bättre statistik än de i startelvan så får han alldeles för lite speltid, från ett spelteoretiskt perspektiv utnyttjar då VSK inte den kapacitet som finns på bänken. Därför bör han faktiskt få längre inhopp.

Även AFC har också intressanta anfallare, värt och notera att Alexander Ahl Holmström gjorde hattrick mot Oskarshamn och snittat 0,96 xG per 90. Men spelaren i AFC att se upp med är Coffey som gjorde 29 (!) mål i Ettan förra året och det är smått otroligt att ingen klubb i Allsvenskan tagit honom. Det är oklart hur många mål han gjort under försäsongen, på på de fyra matcher som finns registrerade, så startade han två och gjorde ett inhopp och han göra 2+1, visserligen mot division 1 motstånd men ändå.

Tittar vi på längden så kommer VSKs startelva förmodligen ha bara spelare förutom Tähti som är över 1,80, AFC har en 3-4 spelare i elvan som är under 1,80 så längdkampen bör VSK vinna.

Facebook Comments Box