ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno analyserar: VSK – AFC 0:0

Så var det dags att titta vad siffrorna egentligen sa om matchen mellan Västerås SK och AFC Eskilstuna, tyvärr har inte pvc halten mäts upp men med all säkerhet är den hög hos bortalaget.

Översikt av mätvärden mellan VSK – AFC

Expected Goals, skott och anfallsvägar

VSK fick visserligen bara 1 poäng från matchen men vann både skottstatistik och expected goals. Utifrån att VSK hade 15 avslut på mål är bara 1,2 i xG en anmärkningsvärt låg siffra, det är ett snitt på bara 0,08 och en bit under vad snittet mot ligasnittet på 0,12. Detta antyder att VSK kom till ovanligt många avslut på distans och hade problem med att skapa några heta lägen. VSK hade bara en egentligen bara en chans som hade hög xG och det var Engström i andra minuten som lyckades komma upp i 0,22 dvs 22% sannolikhet att bli mål från den positionen.

AFC och andra sidan lyckades inte få in ett endaste skott på mål och blott sex avslut totalt. Här ska det sägas att det bortdömda målet för offside inte är med, bortdömda avslut/mål kommer inte med i statistiken. AFC hade ingen chans över 0,2, dvs 20% sannolikhet att bli mål.

Tittar vi hur VSK anföll så var det från vänster, centralt och höger 22/8/18 och tydligt att VSK försökte anfalla via kanterna och slå sina inlägg. Det var ovanligt många positionella anfall (anfall mot ett samlat försvar), hela 48 och VSK snittet ligger på runt 33. VSK kommer till högst xG per anfall centralt, men vi har blivit påtalade av en mer kunnig expert att anfalla mer centralt kan också ge mer omställningar emot sig.

Den sista halvtimmen har VSK bara ett endaste godkänt avslut, Filip Tronêt i minut 80, samtidgt har AFC också bara en målchans under samma period. Det går att diskutera om byten skulle skett tidigare samtidigt så lyckades inhopparna inte få till några avslut.

Bollinnehav och Passningsspel

VSK vinner bollinnehavet med 56,8%, egentligen är det bara första kvarten AFC har mer boll och sen i samband med bytet som de har mer boll än VSK.

Inför matchen så såg det ut som att AFC hade bättre passningstatistik än VSK, men i denna match så var det faktiskt VSK som var det bättre laget, för VSK satt 83,38% av passningarna, det ska jämföras med förra årets genomsnitt på 81,6%, under försäsongen har vi legat på blott 77,7% men förklaras av tufft motstånd. AFC hade endast 77,84% vilket var deras sämsta i år inklusive matcherna mot AIK och Hammarby.

Om vi tar varje enskilt passningsvärde för sig så har VSK i överlag bättre värden i AFC, enda värdet där AFC är marginellt bättre är bakåtpassningar vilket kanske inte är det viktigaste mätvärdet.

Tittar vi på vilka typer av passningar som slogs fest så sticker sidledspassningar ut, VSK slog 220 passningar i sidled, fjolårssnittet låg på 152,8, ingen match förra året i Superettan slog vi passningar i sidled lika mycket Senast var när vi förra året mötte Sollentuna där vi slog 258 passningar i sidled. Förmodligen har detta med att VSK dominerade matchbilden och därav det ökad antalet sidledspassningar. Samtidigt slår vi avsevärt fler passningar till sista tredjedelen, progressiva passningar och smarta passningar än AFC, men dessa ligger lite lägre än fjolårssnittet.

Dueller och pressspel

Som väntat vinner VSK duellerna med i snitt 49,82% mot AFCs 46,89%. Lite oväntat är dock att det blev oavgjort i luftrummet då vi på förhand trodde att VSK skulle vinna detta relativt enkelt då spelarna är lite längre än de i AFC. Det är i defensiva och offensiva dueller VSK är klart bättre än AFC.

VSK sätter mer press på AFC och i denna match tillåts AFC endast göra sju aktioner på defensiva tredjedelen innan VSK agerar, det är rekordfå aktioner genomfört med tidigare matcher i år och förra året var det bara två matcher som VSK stressade motståndarna mer. Inför matchen sa Askebrand att AFC skulle sätta hög press till VSK fotbolls hemsida, vilket motsade det vi på Anno 1904 förutsåg att de inte skulle sätta press. Som tur är behöver vi inte skämmas då AFC hade rekorddålig pressspel och tillät 18,94 aktioner för VSK innan de agerade.

Indiduella prestationer

Då VSK dominerade mot AFC så är det många spelare som sticker ut statistiskt. Tittar vi WyScouts ranking efter en match så rankas VSK spelarna högt

Simon Johansson, näst bästa mittfältare
Pedro Ribeiro, tredje bästa mittback
Filip Almström Tähti, femte bästa ytterback/wingback
Kevin Custovic, sjätte bästa defensiva mittfältare
Gustav Lagerbielke, åttonde bästa mittback
Filip Tronêt, nionde bästa anfallare

Simon Johansson slog flest krossbollar i hela Superettan, Tähti femma och Skogh slog femte flest per 90 minut.

Emil Skogh dribblade sjätte mest i hela Superettan och hade samma placering på andel lyckade driblingar.

Gustav Lagerbielke var enda spelaren i Superettan som vann varenda defensiva duell.

Pedro Ribeiro var tredje bäst i vinna andel nickdueller

Viktor Prodell var inblandad i tredje flest antal nickdueller

Övrig lagstatistik

Utifrån expected points, dvs ett resultat där man värderar expected goals så hade VSK legat femma.

Trots kraftig föryngring så var vi enligt WyScout tredje äldst, lagstatistik.se som tittar på hela truppen rankar VSK som näst äldst.

VSK var det lag som slog flest inläggi hela Superettan.

VSK det lag som dribblade fjärde mest i hela serien men hade näst bäst lyckade driblingar.

Det mätvärde som förvånade oss mest var att VSK bara låg på en tiondeplats när det gäller andel lyckade dueller, men också bara en match spelad men det skulle förvåna oss om VSK inte stiger på denna ranking.

Utifrån presspelet tillät VSK fjärde minst aktioner på motståndarens defensiva tredjedel.

Facebook Comments Box