ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Peter Markstedt: VSK spelar på fel sätt med sina tre forwards

I Uppför Bågebackens senaste poddavsnitt lägger vår gäst Peter Markstedt ut texten om hur VSK Fotbolls tre forwards har spelat under vårsäsongen och varför spelet inte fungerat som tänkt.

Peter säger att han är van att spela i 4-3-3 system och att för det ska fungera måste två saker vara uppfyllda. Spelet får inte var för brett och den centrala anfallaren måste få understöd.

Som exempel tar Peter hur det i år varit så att det är yttrarna som slår inläggen mot boxen – där har en ensam Karwan funnits. I fjol var de ytterbackarna som slog inläggen, då hann yttrarna in i boxen för att hjälpa till. En ensam forward kan inte göra något själv i boxen, konstaterar Peter.

Vidare menar Peter att VSK spelar fel i uppspelsfasen när Karwan fått bollen centralt. Med det breda spelet VSK haft där yttrarna slickar linjerna, blir Karwan alldeles för själv i mitten.

– Som mittback är det enkelt att bara gå upp i hälarna på en ensam forward och äta upp honom. Man riskerar ingenting. Om forwarden har medspelare runt sig måste man släppa en meter för att inte riskera att bli överspelad, konstaterar Peter och fortsätter:

– Karwan behöver hjälp i mitten av yttrarna som lämnar kanterna och blir spelbara, alternativt att mittfältarna går framåt och understödjer. Inget har hänt i tillräcklig utsträckning och Karwan har ensam fått stångas med mittbackarna, vilket i princip aldrig är framgångsrikt, säger Peter.

I Karwan har VSK en klassmålgörare, jag vet det, jag har själv tränat honom, säger Peter, men han måste så klart få rätt hjälp i den sista tredjedelen.

Alla de här resonemangen och många till kan du höra i poddavsnittet som heter ”Om Superettan och framtiden”, där vi tillsammans med Peter tar ett riktigt grävtag om VSK, spelet och vad som händer under hösten.

Du hittar podden här eller på ställen där poddar samlas ihop för genomlyssning.

Facebook Comments Box