ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Påskanalys: Ny i SE? Vad säger poängen i omg 3 om sommartabellen?

Den fjärde omgången i Superettan är på gång att spelas och många inser nog intuitivt att det som hänt så här långt i serien kan ha stor betydelse för hur det går framåt. Serien börjar ”sätta” sig som man säger och serielunken ska ta sin början i det här skedet.

För nykomlingarna i serien som har avancerat underifrån är den här frågan av största vikt. Vad säger starten av serien om framtiden? Andra lag med stor vana av Superettan vet hur det brukar se ut och gå till i serien. Men för en nykomling utan den erfarenheten är det inte gott att veta vad man kan förvänta sig.

För att hjälpa lag som Mjällby, Syrianska och VSK att förstå vad den närmsta tiden kan ha i sitt sköte har vi gjort en analys av hur nykomlingar som gått upp till Superettan klarar av att prestera fram till att serien vänder vid omgång 15. Vi har utgått från resultaten vid omgång 3 och så ser vi hur väl de förutsäger poängen i halvtid av serien.

Vi har samlat in data på alla nykomlingar som kommit till SE underifrån från Norra- och Södra serien från 2007 och framåt.

Vi kan då titta på första tabellen

P/omg3 = poäng efter omgång 3. MS = Målskillnad.

I tabellen kan vi konstatera att det finns en hel del förväntade prestationer.

Tex, om du har 3 poäng efter omgång tre ska du ha runt 15 poäng efter omgång 15 om din prestation följer samma trend som efter 3:e omgången.

Det finns också gott om undantag. Som Husqvarna 2014 som startade som värsta topplaget och tog 7 poäng på 3 omgångar. Väl vid omgång 15 hade poängskörden bara ökat till 15. Nästan hälften av poängen togs på de tre första omgångarna. Sen krävdes det 12 omgångar att få ihop lika mycket.

Nåväl, då var det dags för statistiken. Om vi tittar på hur väl totalpoängen efter omgång 3 lyckas säga något om resultaten i omgång 15 kan vi konstatera att de båda variablerna korrelerar med varandra med .56 (P = .01). Det innebär att det finns ett statistiskt signifikant samband mellan variablerna. En korrelation kan gå mellan -1 till 1. En korrelation på .56 indikerar ett tydligt samband utan att för den sakens skull är en jättestark koppling mellan variablerna.

Vi tittade också på om det var någon skillnad mellan Norra- och Södra seriens lag gällande poängen vid omgång 3 och 15. Då fann vi intressant nog följande.

Norra lagen .63 (P = .01)
Södra lagen .31 (P = .25)

Detta innebär att om vi tittar på lagen som kommer från Div 1 Norra finns det en ännu starkare koppling mellan poängen vid omgång 3 och hur det ser ut när serien vänder. För lagen från södra serien finns fortfarande en koppling men det värdet är inte längre statistiskt signifikant, vilket innebär att det lika gärna kan ha producerats av slumpen.

Hur kan det bli en sån här skillnad mellan serierna? Jo, det måste bero på hur lagen från respektive serie tar poäng. Här finns förklaringen.

Norra lagen omg3 M=4.5 poäng, omg15 M=22 poäng
Södra lagen omg3 M=3.2 poäng, omg15 M=17 poäng

Hos de södra lagen är medelvärdet av poäng vid omg3 och omg15 lägre än för de norra lagen. Ju bättre spridning du har på resultaten, ju större är chansen att du kan finna ett samband mellan dem.

För söderlagen är det så att oavsett hur du presterar i början av serien kommer du att prestera mot medelvärdet vid omgång 15, dvs 17 poäng. För norrlagen är det så i mindre utsträckning. Fler lag lyckas/misslyckas med att behålla/förändra den trend som skapats efter 3 omgångar uttryckt i poäng.

För norrlagen kan man statistiskt sett säga att poängen vid omgång 3 till 35% kan förklara poängen vid omgång 15, övriga 65% förklaras av okända faktorer.

Då går vi vidare. Eftersom söderlagen blir ointressanta i att de tidiga poängen inte säger något om de senare tittar vi nu fortsättningsvis bara på lagen från Norrettan.

I nästa tabell tittar vi lite noggrannare på vad det är för poäng och placeringar man kan förvänta sig baserat på de poäng man tagit fram till omgång 4.

I tabellen har vi rangordnat lagen efter hur många poäng de tagit efter omgång 3.

Vi ser att det finns två tydliga block i tabellen. De lag som inlett med 6-9 poäng och de som inlett med 3-4 poäng, efter tre omgångar.

För de gula lagen ser man att de som börjat riktigt bra är det inget av dem som fallit igenom till sommaren. Man har minst 23 poäng och ingen är sämre än på 7:e plats placeringsmässigt och två lag har faktiskt lett serien i halvtid.

För de gröna lagen innebär deras poängskörd i början av serien nästan alltid en mittenplacering i tabellen när serien vänder.

Medelpoäng och medelplacering för lag i de olika grupperna

Vi kan se att det skiljer sig rejält mellan lagen i de olika grupperna hur ens poäng och placering ser ut vid omgång 15. Generellt går det dock att säga att det är väldigt få norrettanlag som misslyckas så här i inledningen av SE-säsongen. Det är bara VSK 2011 som hade en katastrofstart.

Om vi då fortsätter att titta på VSK i årets upplaga av Superettan, Vad kan vi förvänta oss med utgångspunkt i de fyra poäng de tagit så här långt? Analysen är tydlig. VSK:s poäng vid halvtid i serien bör vara någonstans runt 20 poäng och sannolikheten att man återfinns på platserna 9-11 är 56%. Sannolikheten att vara bättre än så är 33% och sannolikheten att vara sämre 11%. Allt detta utifrån hur norrlagen presterat i sin debutsäsong i Superettan tidigare år.

Frågan är då om VSK Fotbolls start i serien är bra? Vad laget och supportrar säger så är många mer än nöjda med vad man fixat till poängmässigt, så här långt. Det är bra, men siffrorna i denna analys visar att det här är den start laget är tvunget att ha utifrån ett statistiskt perspektiv.

Givet det som hänt fram till omgång 4 är det mest sannolika utfallet nu runt 20 poäng för VSK när serien vänder. Om vi får anta att prestationen på hösten är den samma som under våren kommer laget att sluta på runt 40 poäng. Det är det absolut lägsta poängsumma man kan tillåta sig att skrapa ihop utan att riskera att bli indragen i kvalstrider. Du kan läsa vår analys om det här.

Sammanfattningsvis: VSK är precis där man behöver vara just nu. Nu måste man likt sina föregångare från Norrettan se till att hålla i trenden och helst ligga lite över den. Gör gärna en Dalkurd, undvik att göra en Umeå, tack!

Facebook Comments Box