ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys: VSK Fotboll måste ta minst 40 poäng i årets serie – annars kan vad som helst hända

Tidigare i veckan gick VSK Fotboll ut med sin målsättning för årets Superettaspel. Man anger så klart att man ska etablera sig i Superettan och att man ska se till att klara sig kvar i Superettan nu det här första året som man spelar i serien. I en intervju i VLT anger assisterande tränare Jocke Gunnarsson att man också har en högre ambition än så och tillsammans med spelarna siktar mot en position på den övre halvan av tabellen.

Frågan är då, vad är det som krävs för att målsättningarna ska nås? Att etablera sig kan man ju bara göra på sikt så det är ingen målsättning för året.

Att undvika att åka ur och att sluta på den övre halvan i tabellen låter som två ganska skilda målsättningar. För oss oinvigda är det inte helt lätt att förstå resonemangen runt årets mål. Kanske håller man det medvetet luddigt.

Hurusom, vi är så klart inte sämre än att vi vill hjälpa ledarna och spelarna att bli mer konkreta runt vad som krävs för att de olika målsättningarna ska bli verklighet. Vi får väl helt enkelt göra en analys då.

Vi vill kunna svara på frågan vilka risker ett ”mittenlag” som definieras som position 6-11 i serien har för att få kvala eller bli degraderade. Vi vill kunna ange en säker poängsumma som om VSK kan nå den så undviker man garanterat kvalplatserna.

Vi har i den här analysen tittat på placering 6 och 11:s medelvärde över Superettans 19 säsonger och jämför dem med medelvärdet för placering 13 (första kvalplatsen) och placering 15 (första nedflyttningsplatsen).

Position 6: Medelvärde 45 poäng

Position 11: Medelvärde 36.4 poäng

Position 13: Medelvärde 32.9 poäng

Position 15: Medelvärde 25 poäng

Det är uppenbart från grafen och jämförelsen av medelvärden att begreppet mittenlag i Superettan på position 11, de flesta av säsongerna, inte är någon säker position. Det skiljer i genomsnitt bara drygt 3 poäng ned till position 13 som innebär kvalspel.

Typvärdet för position 13 är 32 poäng, dvs det värde som förekommer oftast. För position 11 är det 35 poäng. En förlust istället för en vinst kan vara skillnaden mellan plats 11 och 13, genomsnittligt.

Om vi jämför position 15 med position 11 är marginalen mer betryggande, med över 11 poängs skillnad till degradering. Några jätteavstånd poängmässigt är det dock inte. Det är fyra segrars skillnad vi pratar om mot att vara ett mittenlag eller åka ur.

Dessutom dras medelvärdet ned av tre säsongen när de nedflyttade lagen var riktigt dåliga. Om vi fokuserar på de senaste åtta åren är medelvärdet på position 15 i snitt 26.5 poäng och då är det mindre än 10 poäng upp till positions 11. Bara 3 segrar och en oavgjord match i skillnad.

Vi avslutar med att titta på skillnaden mellan position 13 och 15 så ser vi att det skiljer nästan 8 poäng mellan dem. Det är ändå en betydligt större skillnad än mellan positionerna 11 och 13 och indikerar att i de allra flesta säsonger har Superettan innehållit två lag som är avgjort mycket sämre än de övriga.

Överlag kan vi konstatera att Superettan tycks ha blivit en stabilare och jämnare serie de sista 8-10 åren. Det är tydligt för alla positioner att svängningarna från år till år i positionens poäng har minskat en aning och ligger nu relativt stabila.

Slutsatser:

  • Om du siktar på att vara ett ”mittenlag” och har kapacitet för det är risken stor att du slutar i ett kval med bara den allra minsta otur under säsongen. I praktiken ger en sådan målsättning inga marginaler för misslyckanden.
  • Likaså är att säga att man ska undvika kvalspel eller klara sig kvar, som rimligen är samma sak, en hopplös målsättning i Superettan. Poängmässigt är det nästan samma sak som att säga att du ska vara ett mittenlag, skillnaden är inte stor.
  • Att ha målsättningen att inte åka ur direkt är en tydligare målsättning. De lag som åker ur är poängmässigt klart skilda i genomsnitt från kvallagen. Du vet att om du kan skrapa ihop 30 poäng, dvs ett poäng i snitt per match så klarar du dig kvar 16 av 19 gånger, statistiskt sett. Det är rätt bra odds. Sen får du kvala, men det är en annan femma.
  • Vill du vara helt säker på att undvika kvalplats måste du ha målsättningen att komma på den övre halvan av tabellen. Det innebär i praktiken att du siktar på positionerna 6-8. Poängmässigt innebär det att du måste spela ihop mellan 40-45 poäng. Det är i snitt ca 1.5 poäng per match som du då måste se till att få ihop.
  • I år väntas Superettan bli rekordjämn och VSK kan absolut inte bara ha målsättningen att hänga kvar. Det är på tok för luddigt och säger egentligen ingenting om vilka prestationer som kommer krävas.
  • Utifrån befintlig data är den enda rimliga målsättningen att man ska vara ett lag på den övre halvan av tabellen. I praktiken måste laget se till att spela ihop minst 40 poäng för att vara på den säkra sidan och ha marginaler. Fixar man det är man klar. Misslyckas man bara lite grann med den målsättningen så kan i princip kan vad som helst hända. Om man siktar på 40 poäng och får ihop 35, ja, då kan man mycket väl vara ett kvallag givet hur jämnt det brukar vara i tabellens nedre delar. Att spela ett kval är inget som någon vill uppleva. Då är det bättre att se till att nå målsättningen med minst 40 inspelade poäng. Med de poängen under bältet slutar man också på den övre halvan av serien.

För er som missat: läs också vår analys om hur svårt det är att bli ett mittenlag i Superettan. Du hittar den här.

Facebook Comments Box