Övertygande seger av Grönvitt!

Premiären för våra Grönvita damer spelades inomhus i Karlstad Airdome. Kändes väldigt märkligt, det var konstigt ljus och speciell luft därinne. Dock var nog konstgräset en fördel för Grönvitt jämfört med det höga gräset på Våxnäs IP som det spelades på förra året. Knappt 100 personer var där, varav cirka 15 nöjda VSK:are.

Som helhet var det en 90 minuter stark insats av de Grönvita. I större delen av matchen hade tjejerna ett kompakt spelövertag. Försvarsspelet var nästan fläckfritt och innermittfältet med Sargonia Solaka, Safiya Abdulkadir Abshir och Elsa Sund hade total kontroll. Dessutom sårade vår högerkant med stenhårda Tilda Hellén och Nathalie Brorson, Karlstad hela första halvlek. Trots spelövertaget hade VSK svårt att skapa riktigt heta målchanser och de målchanser vi fick, då var avsluten något tama. Brorsons 1-0 mål i 39:e minuten var rättvist, en bredsida i öppet mål. Men det var en bjudning från i övrigt starka Karlstad-målvakten Moa Mill.

I andra halvlek var det fortsatt dominans av VSK och tjejerna skapade många hörnor och en hel del hyfsade målchanser men fick inte in bollen. Karlstad försvarade sig mycket bra och höll emot. De sista 10 minuterna blev lite nervösa, en uddamålsledning är alltid otäck. Karlstad forcerade men skapade egentligen ingen het målchans. De svartblårandigas storstjärna Linnea Berger hanterades mycket bra av vårt mittfält. Men i slutet av matchen såg det riktigt farligt ut när Berger kom rättvänd och avancerade framåt, men då såg inhopparen Alva Köpsén till att dra på sig en frispark. Rätt värdering av Alva där.

Segern och prestationen var en laginsats. Men jag måste ändå lyfta Elsa Sund som var spelbar hela tiden och styrde mittfältet på ett imponerande sätt, speciellt i första halvlek. Thea Nilsson gjorde en gedigen insats och tillsammans med övriga i backlinjen såg det mycket stabilt ut. Dessutom gjorde tidigare skadade Linn Niemelä ett mycket starkt inhopp i slutet av matchen. Men i grunden var detta en laginsats från målvakt till toppforward som gav de Grönvita 3 poäng.

Jag tycker att tränaren Markus Lindberg med sitt ledarteam har något mycket intressant på gång. Laget ser otroligt sammansvetsat och starkt ut. Nyförvärven har verkligen tillsamman med spelarna från förra säsongen hittat ett vägvinnande spel. Det lilla orosmolnet är väl att tjejerna har lite svårt att hitta till riktigt vassa avslut och när de väl gör det så är avsluten något svaga. Det blir en utmaning för Markus och tjejerna att lösa. Men vår kopiöst hårt arbetande anfallare Elin Antonsson och övriga offensiva spelare kommer säkert lösa det.

Nu är det bara att ladda om inför hemmapremiären på söndag kl. 13:00 mot IK Sturehov. Jag hoppas många med Grönvita hjärtan tar sig till Hitachi och stöttar tjejerna.

Omgångens resultat vittnar om att serien kommer bli stenhård. Alla matcher är resultatmässigt väldigt jämna, utom Hertzögas storseger borta mot Forsby. Notera att Lovisa Call i Sala FF som vi på Anno 1904 lyfte lite extra i vår sammanställning av lagen, gjorde 3 mål på 30 minuter i nykomlingsmötet borta mot Norrstrand.

Resultat omgång 1:
Lysviks IF-Rynninge IK 1-1, IK Sturehov-Rävåsen IK Karlskoga 2-2, IFK Hallsberg- Eda IF 1-2, IF Karlstad Fotboll-Västerås SK 0-1,  Norrstrands IF-Sala FF 4-4, Forsby FF-Hertzöga BK 0-5.