ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

0-1, 0-1, 0-1…

0-1,0-1,0-1… Nog för att man hade förstått att det skulle bli en tuff start på Allsvenskan, men att vara det bättre laget i tre matcher och förlora med uddamålet är frustrerande.

Att VSK släpper in det målet de gör mot HBK är ju rätt klantigt, det sätter tyvärr lite tonen för hela matchen då HBK spelar på resultatet. Men utifrån de chanserna VSK får ska det inte bara vara ett mål, det kanske ska vara tre.

I efterspelet av matchen har det handlat om bollen var inne eller inte, för att det ska bli mål behöver hela bollen vara över linjen. Jag har tittat på alla bilder och jag kan inte avgöra om hela bollen är över eller inte. Det är lite klurigt med alla kameravinklar att kunna se detta när det inte finns en kamera rakt ovanför mål. Var en matchdelegat som efter matchen sa att man behöver se ungefär 8 cm grönt under bollen för att vara säker på att bollen är inne, hans bedömning var det var ungefär 5 cm. Pratar man med VSK spelarna efter matchen som var närmast situationen så tycker de att den var klart inne. Igår försökte vi med hjälp av trigonometri räkna ut om bollen var inne, troligen var den det men svårt och bevisa.

Tycker inte detta påverkar min syn på varken VAR eller GLT (Goal Line Technology), kostnaden för att införa det nu är för dyrt och att i fallet för VAR inte kunna fira mål direkt tar för mycket ur glädjen ur att titta på fotboll. I det här fallet hade GLT kanske hjälpt, men det kostar också 2 miljoner per arena att införa. Tror att Svensk fotboll utvecklas bättre om man stoppar den summan i andra hål.

Vi kan titta på en annan situation, det är straffen som tilldöms VSK. Målvakten har båda händerna på bollen och Offia nickar ur den ur händerna för att sedan straffsituationen uppstår direkt efteråt. Med VAR hade det kanske dömts åt andra hållet, det här jämnar ut sig i det långa loppet.

Så vad ska VSK förändra nu efter tre raka förluster? Frågan är om man verkligen ska börja ändra på saker, för spelet tycker jag ändå ser bra ut. VSK visar att man har en defensiv som håller hög nivå i den här serien, VSK kommer till många lägen men bollen vill inte in. Jag hade varit mer orolig om det varit öppna spjäll bakåt och få lägen.

Nu klagas det på att vi har för dåliga anfallare, men jag tror vi ska bestämma oss för en anfallare och ge den förtroende. Nu är det ett himla hattande mellan Jabir och Diatabate. Jag tycker Jabir är på gång, visst inblandad i det insläppta målet och en straffmiss, men han kom till otroligt många avslut mot HBK. Om det släpper för honom tror jag det släpper rejält. Fortsätter kräftgången så får vi se börja titta efter anfallare i sommar, men det lär ju inte bli billigt och det finns inga garantier för leverans.

Hade VSK haft lite stolpe in så hade vi suttit med 9 poäng nu, men nu har vi inga. Det är klart att Malmö borta och därefter Hammarby borta är tuffa matcher, men det är också två matcher som vi vunnit senast vi mötte dem.

//HL

Facebook Comments Box