ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Division 2 klubbarna: VSK är favoriter

På lördag drar division 2 västra Svealand igång. VSK:s damer kliver in i seriespelet borta mot Karlstad Fotboll. Anno 1904 har varit i kontakt med nästan alla lag och fått lite tankar från respektive klubb om deras lag och vad de tror om serien. Dessutom har vi en inspelad intervju med VSK:s tränare Markus Lindberg om hans tankar inför säsongen.

Sammanfattningsvis tror de andra klubbarna i serien att VSK tar hem serien men att det finns starka utmanare i främst Hertzöga BK men också Lysviks IF.

IFK Hallsberg

Hallsberg kom på nionde plats i serien förra året. Spelaren Olivia Puhls säger att truppen är intakt, några nya in och ett antal långvariga skador och plugg utomlands som förluster. En bärande och viktig spelare är kaptenen Karoline Bergman. Olivia säger att målet i år är att klättra lite högre än förra årets placering. Serien är svårtippad tycker Olivia, men hon kan tänka sig att VSK är favoriter och hon har hört att Karlstad och Sala satsar så de kanske kan utmana. Sedan hoppas hon att hennes IFK kan överraska i serien, kapacitet finns. IFK slog tex. Gideonsberg hemma förra säsongen.

Hertzöga BK

Hertzöga från Karlstad åkte ur division 1 förra året. Tränaren Mikael Lönn säger att de i stora delar fått behålla truppen från förra året. Ett par tapp har det blivit men de har fått in några spelare med division 1 erfarenhet. Bland annat ytterforwarden Amanda Aronsson från Trollhättans FC som blir viktig för laget. Mikael lyfter även fram löftet 16-åriga Lovisa Ortfelt som kommer från de egna leden. Hertzöga har en bred trupp med erfarenhet från högre nivåer. Mikael tror på en jämn och tuff serie, där VSK, Sturehov och de själva hör till favoriterna och som ”dark horse” lyfter han fram Lysvik.

IF Karlstad Fotboll

Karlstad kom på sjunde plats i serien förra året. Tränaren Emmie Johansson berättar att de har fått in 5 spelare och 8 har lämnat. Karlstad har ingått ett samarbetsavtal med QBIK. Emmie vill lyfta fram två spelare som återkommit från långtidsskada, kaptenen Moa Mill som är målvakt och mittfältaren Nadja Bengtsson. Två nyförvärv som blir intressanta att följa är unga Alva Kjesbo som kommer från lokalkonkurrenten Hertzöga och kanske seriens starkaste värvning, Linnea Berger från Mallbacken. Linnea utsågs till Värmlands bästa fotbollsspelare 2018. Emmie säger att Karlstads mål i år är att förbättra sin placering från förra året. Storfavoriter till seriesegern är enligt Emmie VSK och Hertzöga.

Norrstrands IF

Norrstrand från Karlstad är nykomlingar i serien, slutade femma i division 3. Sportchefen och tränaren Filip Rinstad berättar att de har haft en stor spelaromsättning, 12 nya in och 8 ut. Flera nyförvärv har erfarenhet både från tvåan och högre. Profilvärvningen heter Erica Ericsson, ny från Degerfors i division 1 men med erfarenhet från Allsvenskan med Mallbacken. Erica är inte spelklar förrän till hösten. Tung förlust är den franska mittbacken, Zoé Sennelier som lämnat för Mallbacken. Målet enligt Filip är att hålla sig kvar i serien. Favorit är VSK och den största utmanaren är Lysviks IF.

Lysviks IF

Lysvik från Sunne slutade trea i serien förra året. Tränaren Stefan Johansson säger att truppen är intakt. Nya i laget är fyra yngre spelare från Hertzöga, Torsby och Mallbacken. Laget har tappat två målvakter vilket är lite oroande men Elin Svahn är kvar och är en stark målvakt. Nyckelspelare är nämnda Svahn, försvaren Ida Henriksson och målskyttarna Emelie Edqvist och Amanda Westlund. Målsättningen för säsongen är att hamna på övre halvan i serien. Serievinnare blir VSK och den störste utmanaren är Hertzöga, enligt Stefan.

Rynninge IK

Rynninge från Örebro slutade fyra i serien förra året. Nya tränaren Erika Lauri berättar att truppen är ganska intakt från förra året och den är bred och jämn. Två spelare har kommit in utifrån och båda har erfarenhet från högre nivå och två har lyfts upp från ungdomsleden. Ett tungt tapp är att lagkaptenen Sara Johansson har lämnat. Erika vill lyfta fram Emma Petterson som kommer från lagets U19. Målet för Rynninge är att vara topplag. Erika tror att många lag har chans att ta hem segern i år, som tex. Rävåsen, Sturehov och dem själva. 

Rävåsen IK Karlskoga

Rävåsen åkte ur division 1 förra året. Lagledare Ralf Sundhäll säger att laget har fått in 7 nya i laget och tappat 4. Backen Emma Tryggvesson från Degerfors kommer bli viktigt med sin rutin och lugn, även målvakten Lova Lundblad som vänder hem efter en sejour i Karlskoga SK är ett fint tillskott. Ett tungt tapp är Sara Öjebo som lämnat för division 1-spel i Degerfors. Ralf trycker extra på att det är det starka kollektivet som är styrkan i laget. Målsättningen är en mittenplacering. Ralf tror att VSK vinner serien och utmanas av Karlstad, Hertzöga och Lysvik.

Sala FF

Sala är nykomlingar i serien, slutade trea i division 3. Tränaren Börje Persson berättar att bara två nyförvärv är klara men att fler är på ingång. I veckan blev det klart att Sala och Gideonsberg ingår ett samarbete. Två tyngre förluster är Lydia Högberg som gått till VSK och Britta Andersson som lämnat för division 1-spel i Gideonsberg. Börje trycker på att det är laget som helhet som gäller i Sala. Vi på Anno 1904 har ändå uppmärksammat att Lovisa Call gjorde 13 mål på bara 5 matcher förra året i Sala-dressen och kan säkert bli en attraktion i division 2. Målet för Sala är att hålla sig kvar och Börje tror att kampen om seriesegern står främst mellan Lysvik och VSK men även Hertzöga kan utmana. 

IK Sturehov

Sturehov från Örebro slutade femma i serien förra året. Tränaren Stig Pettersson säger att som vanligt tappar Sturehov ett antal spelare till de större lagen i stan. Några nyförvärv har tillkommit, bland annat backen Emma Holm från Linköping. Nyckelspelare i truppen är nämnda Holm, kaptenen Hanna Brandt och vinnaren av skytteligan i serien förra året, Alma Lerjeryd. Målsättningen är att Sturehov ska fortsätta att vara ett division 2 lag. Favorit till seriesegern är VSK och de främsta utmanarna är Hertzöga, Lysvik och kanske Karlstad Fotboll.

Eda IF och Forsby FF

Två klubbar som vi tyvärr inte lyckats nå. Eda kom sexa i serien förra året. Det är ett starkt och tufft lag som VSK förlorade båda matcherna emot förra säsongen. Dessutom har de seriens bästa målvakt i Saga Bryntesson. Eda kan utmana i år om de lyckas bli lite jämnare under säsongen. Forsby slutade tia förra året. VSK hade bekymmer borta men vann, hemma blev det en ganska enkel seger.

Anno 1904:s tankar

Jag skrev i mitt tidigare inlägg att målet för VSK måste var serieseger och det står fast. Det saknas dock inte utmanare. Det kommer bli en oerhört jämn serie och jag tror att lagen kommer plocka poäng av varandra. Jag håller med klubbarna att Hertzöga BK kommer bli farliga, de har en bred trupp med erfarenhet från högre divisioner. Lysvik som blev trea förra året är inte sämre i år och är tunga att möta, framför allt på Myrborgen i Lysvik. Jag vill, trots att Sturehov själva pratar ner sig, varna för dem. När de kom igång under hösten ifjol var de riktigt starka och om deras skyttedrottning Alma Lerjeryd fortsätter ösa in mål, då blir de farliga. Jag vill även varna för oerhört tuffa Eda med seriens bästa målvakt Saga Bryntesson. Rynninge och Karlstad kan utmana, men är svårbedömda. Man bör ha med sig att Karlstad har nog seriens bästa spelare i Linnea Berger. Sedan kan man undra var vi har Rävåsen, som har åkt ner två divisioner på två år. Som sagt, VSK har alla möjligheter att vinna serien i år men då gäller det att vara påkopplade i varje match, för det finns starka utmanare.

Första omgången:
13 april: Lysviks IF-Rynninge IK, IK Sturehov-Rävåsens IK Karlskoga, IFK Hallsberg-Eda IF, IF Karlstad Fotboll-Västerås SK. 14 april: Norrstrands IF-Sala FF, Forsby FF-Hertzöga BK.

//TP

Facebook Comments Box