Omgång 19 Norrettan – så gick det

Då har höstlunken kommit igång och det är ännu för tidigt att prata om trender så det får avvakta några omgångar till. Omgångens undran är vad som händer i Syrianska där både Mutumba och Sosseh saknades i truppen i matchen mot Rynninge, klubben ger ingen förklaring. Omgångens bomb var förstås att Arameiska slog Linköping City på bortaplan. En hemmaförlust är inte något man är van med i Linköping, det var många månader sen det hände i en seriematch. Det händer onekligen spännande saker i den här serien – bara att hugga in och läsa alla detaljerna.

Umeå FC – Skellefteå FF 1 – 0

Den här matchen behövde Skellefteå helst vinna men i vart fall ta poäng i, det gick inte och om sanningen ska fram var man aldrig nära. SFF började matchen starkt och pressade UFC högt upp och fick omställningar. Men i avgörande lägen var man inte tillräckligt fokuserade. I halvtid stod det 0-0, ett rättvist resultat. I början av andra gör Alexis Bbakka 1-0 till Umeå. Inte mycket talar för att Skellefteå ska kunna hitta tillbaka, men med en kvart kvar blir UFC:s mittfältare Emmanuel Yeboah utvisad efter sitt andra gula kort och är därmed borta i matchen mot VSK. Trots övertag på plan lyckas inte SFF få till några heta chanser utan man förlorar matchen välförtjänt och får åka de12 milen till Skellefteå tomhänta.

Linköping City – Arameisk-Syrianska 1 – 2

Helt osannolikt lyckades Arameiska göra det ingen annan klarat av på 19 månader – nämligen att slå City på deras hemmaplan i seriespel. Det satt hårt åt – undret kom till i matchens sista minut, den 98:e för att vara exakt när Obinongo gör mål efter en helt katastrofal målvaktstavla av Citys burväktare. Innan dess hade det hänt en hel del i matchen. Christian Cosic hade slagit in 0-1 i första halvlek när mittbackarna helt missade markeringen och han var helt själv med målvakten. City kvitterade på en dålig rensning i slutet av första halvlek. I andra var det ställningskrig där båda lagen hade chanser. Arameiska fick två skador i slutet av matchen och fick avsluta med 10 man då man gjort alla byten. Men man lyckas alltså med en man mindre och utan Cosic på plan som utgått pga skada att göra mål i matchens sista minut och helt mirakulöst vinna med 1-2. En bragd av Arameiska och kanske kan Västeråsbekantingen Parling få i ordning på det här laget.

Nyköping BIS – Akropolis IF 1 – 1

Den här matchen slutade oavgjort och det hjälpte väl typ inget av lagen. Nyköping vill nog börja rada upp segrar på hemmaplan för att få lite mer självförtroende efter en seg vår med ökenvarning på poängskörden. Akropolis som lag och inte minst tränaren vill nog börja vinna för att iaf rent tekniskt tillhöra toppstriden även om ingen längre tror att de har med saken att göra. Akropolis har tagit till en ovanlig åtgärd och kickat en (äkta) grek ur truppen. Vänsterbacken Papachristos har fått lämna och åka hem till värmen i Grekland – antar att han inte gråter sig till söms. Matchen var annars en relativt trist historia på ett vattensjukt Rosvalla. Akropolis tog ledningen redan i första minuten och sen handlade det om att de skulle försvara den och Bissarna försöka vända. Helt enligt fotbollsgudens vilja fick sen Nyköping in kvitteringen med tio minuter kvar. Ännu en oavgjord match att lägga till Div 1-fotbollens ärorika historia.

Syrianska FC – Rynninge IK 4 – 2

Den här matchen vann SFC till slut men det var inte helt självklart. I halvtid ledde Rynninge med 1-2 efter en direkt svag insats från Syrianskas sida i första halvlek. Saknas i truppen gör Mutumba som sannolikt är borta resten av säsongen pga knäskada – men vem vet – klubben säger som vanligt inte ett ljud. Inte heller Sosseh fanns med i truppen till denna match. Är han skadad? Har han inte fått lön nu när det var lönehelg – ja vem vet – klubben säger absolut ingenting om saken. Det vi vet är att klubben under året bränt sina ca 6M man får från Ghoddos-försäljningen. Pengarna kanske är på upphällningen? I halvtid sa nog den italienska tränaren några väl valda ord till sina små änglar – kanske hotade han men Camorran. Något hände iaf för i andra halvlek gick laget ut och körde över Rynninge och gjorde tre mål och tog till slut en komfortabel seger.

Carlstad United – Västerås SK 2 – 3

Det här var den näst mest hajpade matchen i årets serie efter samma match fast då i Västerås under vårsäsongen. Vi fick se ett VSK som satte fart på grejorna i första halvlek och trots störande hagel och regn försökte man spela sitt spel. Man var överlägen sin motståndare första halvtimmen och tog också ledningen genom Filip Tronêt. Sen jämnade CU ut spelet och i början av andra tog man över och pressade tillbaka ett stillastående och bolltittande VSK. Två snabba mål vände på matchen och nu var det nog få som trodde på en VSK-seger. Men med lite tur via en målvaktstabbe kvitterar man och sen lyckas man snyggt avgöra med 6 minuter kvar av matchen. Det var en viktig skalp för VSK som nu är fyra poäng före CU i tabellen.

Sandvikens IF – Team TG 2 – 1

Stärkta av det oavgjorda resultatet i förra veckans match på bortaplan mot VSK satte Sandviken högsta fart mot TG i den här matchen. Efter 22 minuter ledde man med 2-0 efter mål av Bellander och Hjelte. TG var bleka och utan chans att hantera SIF i den första halvleken. I andra kom TG ut som ett annat lag och pressade tillbaka Sandviken och man lyckades till slut reducera men närmare än så kom man inte. Det verkar som att man trots sitt spelövertag i andra halvlek är bleka utan sin stjärnanfallare McNeil som är fortsatt skadad. Utan honom som målspruta är man svaga framåt. Nu börjar läget i tabellen bli prekärt för TG, tre poäng upp till kvalplats och förlust efter förlust. Ska man vända det här behövs McNeil på plan, för TG:s skull får vi hoppas att han är spelklar snart.

Sollentuna FK – Assyriska FF 1 – 1

Sollentuna har gått bra på sistone med fem raka matcher utan förlust och tre raka trepoängare innan den här matchen. När AFF kom på besök blev det till slut oavgjort med båda målen gjorda i första halvlek. SFK kanske inte var nöjda med det resultatet men för Assyriska var det ändå ett fall framåt iom att man inte förlorade. Det verkade som AFF prioriterade försvarsarbetet i den här matchen och såg till att hålla tätt i andra halvlek. Nu fick man med sig en poäng och får vara glada för det. Man är fortsatt på kvalplats men har tre poäng ned till nedflyttningsplats. Kan man ta poäng i nästa hemmamatch är man på lite säkrare mark.

Karlslund IF – IK Forward 3 – 1

Forward förlorade ett av alla derbyn, denna gång mot Karlslund. Nu har man fem förluster på de sju senaste matcherna, medan man bara hade två på de första tolv matcherna. En formkurva som verkligen inte går åt rätt håll och som inte hjälps av att man förlorade sin bästa offensiva kraft när Josef Ibrahim gick till Degerfors i sommarfönstret. För Karlslunds det fick man den här matchen precis dit man ville. Man tog ledningen tidigt och sen trillade både spel och mål in på ett behagligt sätt. Forward var aldrig nära i den här matchen. Nya tag för Forward och Karlslund känner nog att livet blir allt roligare med det allt större poängmässiga gapet ned till slukhålen i tabellens botten.