ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Norrettan omgång 28 – här är tipset

Spännande värre i denna omgång om man betraktar den med grönvita ögon. Men även om man inte gör det finns mycket intressant att fundera över. Det här är delen av året då vissa matcher inte har någon betydelse och de är som alla kan förstå hopplösa att tippa. Men vi gör som alltid ett försök och som ni kommer se har vi en del överraskningar att bjuda på i tipsen.

 

BK Forward – Sandvikens IF: X

Vi lägger ner lika mycket vikt i denna matchanalys som spelarna lär lägga ned på att vinna denna match. Det här är matchen som startelvorna och gud gärna glömmer och vill få överstökad så fort det bara går. Oavsett resultat, ingen lär bry sig. Vi har slösat tillräckligt med ord redan på den här matchen. Det blir ett kryss för att ingen orkar bry sig.

Karlslunds IF – FC Linköping City: 1

Linköping har säkrat platsen i Norrettan även om det ”bara” är sju poängs avstånd ned till Team TG kommer TG och Karslund att möta varandra och ta poäng av varandra så att säga. Det gör att det i princip är omöjligt för att City ska åka ur. För Karlslund däremot börjar det bli svettigt. Förlorar man den här matchen kommer det sannolikt avgöras i en direkt avgörande match mot Team TG om vem som kommer få kvala i år. Även om Karlslund är ett bottenlag är de ett bra lag som kan ta poäng mot alla motståndare. Eftersom Linköping förmodligen känner sig rätt säkra på att uppnått årets mål att klara sig kvar lär motivationen till att vinna vara många gånger större hos Örebroarna. Det blir en skrälletta.

Akropolis IF – Arameisk-Syrianska IF: 1

Behövs den har matchens ens analyseras? Akropolis är stekheta och Arameiska är iskalla. Dock är frågan om Akropolis har gett upp nu när de har sex poäng upp till Syrianska med tre omgångar kvar att spela. Så vitt vi vet har inte Akropolis varit inblandade i läggmatcher för att stärka sin ekonomi. Men den här typen av matchen är inget spelbolagen gillar. Det är så mycket lättare att komma undan med konstiga resultat i matcher som inte betyder någonting. Så vem vet, kanske blir det något skumt som händer i den här matchen. Men men, vi måste så klart tro på lagens ärliga intentioner och fotbollsmässigt ska Akropolis krossa Arameiska fullständigt. Vi utgår från det och sätter en given etta.

Carlstad United – Sollentuna FF: 2

Hade serien bara gällt hösten hade vi fått skrolla i tabellen rätt länge innan vi återfunnit Carlstad United. Först på 11:e plats hade namnet dykt upp. Vad som hänt i höst får nog beskrivas i katastroftermer, i alla fall om man jämför med vårens resultat. Inför hösten låg de sex poäng före Syrianska och nu försöker man jaga ikapp fyra poäng med tre omgångar kvar. Om man nu hade intentionen att vara ett topplag när serien skulle knytas ihop så är det helt oacceptabelt att tappa 10 poäng på 10 matcher mot övriga topplagen. Detta är extra sant om man som i CU:s fall inte har några skadeproblem att tala om.

Att Ike sänker motståndare med sina armbågar och att Jernbergarna inte kan hålla käften utan snackar ut sig är faktiskt inte någon annans fel än deras eget. Flera andra lag i toppen har större problem men har ändå fixat det. Sollentuna är ändå kanske höstens överraskning utöver Sandviken. Laget skulle ha legat på en sjätteplats i tabellen om endast hösten hade räknats. Nu är flera klubbar i Superettan och rycker i deras spelare och de lär tappa sin spets till nästa år. I den här matchen vinner dock Sollentuna pga att CU inte har skärpan längre. Carlstad får smälta att de inte gick upp i år och börja fokusera på truppbygget för Norrettan 2019.

Västerås SK – Nyköpings BIS: 1

Det kommer vara nerver i denna match för båda lagen. Det är lätt att glömma bort att det inte bara gäller oerhört mycket för VSK utan även för Bissarna som visserligen har tre poängs marginal nedåt till kvalplats, men svårare spelschema än konkurrenterna. Detta sagt är det nog mycket möjligt att Bissarna om läget uppstår kan tänka sig vara nöjda med oavgjort beroende hur det går mellan Rynninge och TG som spelas samtidigt.

Men VSK kan inte ta lätt på Bissarna, det felet har vi gjort allt för många gånger och åkt dit. Hemmapremiären 2016, borta 2017, och borta 2018 är de senaste exemplen. Bissarna har i år tagit poäng av samtliga lag, det är en bedrift som man är ensam om tillsammans med Carlstad att klara av. VSK kan bli ett ytterligare av de lagen om man tar poäng av Bissarna i den här matchen och Akropolis kan komma med i ligan om de tar poäng av VSK i nästa omgång.

För VSK är den här matchen en potentiell matchboll. Det enda det pratats om i veckan är att nu är det dags att avgöra, återstår och se hur det blir med den saken. Det finns lite oroväckande rapporter om förkylningar och skavanker, men det här är ingen match som någon vill missa. Om ingen benamputeras inom närmsta dygnet kommer samtliga spelare vara tillgängliga för spel, även om de så måste ljuga om sin influensa.

Naturligtvis är den hysteriska hajp som finns runt den här matchen den bästa tändvätskan för spelarna i Nyköping. Vem älskar inte att vara en party-crasher. Bissarna är redan hårt motiverade att göra jobbet som krävs mot VSK, de behöver poängen. Nu bjuder vi dem på ännu mer tändvätska inför matchen, som att flygbomba en skogsbrand med napalm. Om de slår oss kan vi intervjua Nyköpingsspelarna om många år när de sitter på ålderdomshemmet om vilken match de minns bäst från sina karriärer. Alla kommer unisont svara, när vi slog VSK och förstörde festen.

VSK är härmed varnade, det kommer bli en episk batalj som är svår att sia utgången i. Under säsongen har VSK ändå levererat när det gällt som mest. Vi tänker på hemmapremiären mot Akropolis, båda matcherna mot Syrianska och Carlstad United. Om laget kan se denna match som ett lika viktigt möte som de andra toppmatcherna under året kommer det nog gå bra. Vi tror på som vanligt på VSK och en grönvit seger!

Umeå FC – Syrianska FC: X

För Umeå FC är detta en av säsongens viktigaste matcher. Vinner de är de bara en poäng efter Syrianska som har Sandviken kvar att möta i nästa omgång. UFC kommer dessutom till den här matchen med fyra raka segrar och ser väldigt starka ut och fyllda med självförtroende. För Syrianerna är det lite mer pressat. Ett kryss mot Akropolis var inte en katastrof men gör att det blir väldigt tufft att vinna serien. De måste nu tänka på lagen bakom och även om de fimpade Akropolis från diskussionerna om kvalet förra helgen har de nu att göra samma sak med UFC fast denna gång på bortaplan. Carlstad United kanske de inte behöver vara så rädda för.

Precis som för Umeå betyder den här matchen väldigt mycket för Syrianska också. Vi hoppas så klart på att Umeå vinner och det är långt ifrån omöjligt att det går vägen. Spelbolagen har Umeå som favoriter till segern, trots allt. Men Syrianska har en fördel i och med att de har råd med oavgjort här, det har inte Umeå. Om SFC är iskalla går de för oavgjort och ser till att inte förlora och så får de räkna med att CU tappar poäng, vilket det finns stor chans till. Skulle Syrianska ha minst fyra poängs avstånd inför de sista två omgångarna har de i praktiken säkrat kvalplatsen. Vi tror att det kan bli ett kryss, men hoppas på Umeå FC seger.

Rynninge IK – Team TG: 1

I praktiken är väl Rynninge egentligen klara, men för att vara på den helt säkra sidan kan de ju alltid se till att vinna mot Team TG. Vi räknar med att Rynninge har order från tränaren att se till att fixa platsen nu så de lär vara taggade så det räcker. Friskolan hade det tufft mot VSK. I och för sig hade grönvitt inte många klara målchanser men TG å andra sidan var nästan helt ofarliga framåt och var egentligen aldrig riktigt nära att kvittera. Skadeläget gjorde att de var tvungna att sätta in en spelare som aldrig spelat forward som central anfallare och som inte heller fått chansen att träna på det. Vi får väl se om skadeläget har blivit något bättre till den här matchen men det känns som att RIK är det bättre laget, speciellt på hemmaplan. Det här blir nog matchen som Rynninge säkrade platsen i Div 1 och Rajas grabbar är än närmare kvalplatsen. RIK vinner detta.

Assyriska FF – Skellefteå FF: 2

De två lag som under hela hösten endast lyckats skrapa ihop två poäng var ska nu mötas. Det känns som en genuint svårbedömd match givet att båda är klara för nedflyttning. Av det vi ändå har sett har Skellefteå fortfarande försökt vinna poäng trots att degraderingen varit ett faktum sen ett tag tillbaka. Det ska bli väldigt intressant och se hur Assyriska ställer upp i den här matchen. Det är inte omöjligt att de testar en hel del juniorer i denna match för att se vilka som håller för nästa år, det gjorde man förra året vid samma tidpunkt. Vi tror att Skellefteå vinner detta för att de trots allt smält insikten om degradering sedan länge. Det har nog inte spelarna i AFF gjort än och motivationen lär vara svår att krama fram när det är dags för match.

Facebook Comments Box