ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dags att slå rekord!

Efter en bra säsong med mycket publik på matcherna är det dags att slå lite rekord. Ett rekord som podden På65:an pratat om i sina senaste avsnitt är att VSK Fotboll har en möjlighet att hota bästa publiksnitt sen Allsvenskan 1997. Den siffran uppnådde VSK när man spelade i Superettan år 2000. VSK hade då totalt 33 150 besökare vilket ger ett snitt på 2 210.

Just den siffran ser lite svårslagen ut då VSK just nu ligger på 25 365 besökare och skulle därför behöva 7 785 i publik på sina två återstående hemmamatcher. Det blir om man delar det 3 893 besökare per match. Ska det kunna hända måste sista hemmamatchen mot Arameiska vara direkt avgörande om VSK ska gå upp eller ej, då lär vi komma upp i det antal som krävs för att slå rekordet.

Det har framkommit synpunkter på att det har varit dåligt med publik framförallt under höstens hemmamatcher. Argument som att – ”det borde vara fler än 1 400 på matcherna när vi leder serien med 7 poäng”. Men som vi kan se i tabellen, inget år i Superettan i början av 2000-talet med undantag av 2000 hade VSK Fotboll mer publik än vad vi kommer ha i år i Div 1. Det går inte att säga att det är dåligt. Tvärtom det är bra och VSK har stadigt ökat sitt snitt senaste åren i takt med att vi kommer allt högre upp i tabellen.

Som exempel. I premiären 2015 kom det 567 personer till Parken för att avnjuta när VSK tog sig an Umeå FC. I dag tre år senare kan vi regelmässigt räkna med en 10 gånger så stor publik i en premiär, oavsett motståndare. Det är en fantastisk utveckling.

Visst önskar sig alla fler matcher med 5 000 i publiken, men det kommer att komma gradvis när vi spelar bra och mot intressantare lag. Vi vet via våra premiärmatcher att människor i Västerås vill njuta av VSK Fotbolls framfart. Tricket är att få dem till fler matcher än premiären, eller till direkt avgörande matcher.

Men vi pratade om rekord. Vi kan faktiskt slå ett slags publikrekord i år.

Tittar vi i Div 1 och hur publiken har gått på matcher i den serien sen den startade 2006 så ser det ut som nedan i tabellen. I år kan alltså VSK slå rekordet med flest antal besökare något år i Div 1 Norra. Just nu innehas rekordet av Assyriska FF men VSK behöver bara 3 000 i publik på sina två återstående hemmamatcher för att slå det. Då hävdar vän av ordning att det är två fler hemmamatcher i år. Det är sant så jämförelsen haltar en del. Men som motargument kan vi hävda att Assyriskas publiksiffror precis som mycket annat i den föreningen bygger på mygel. Efter att ha kontrollräknat publik på deras hemmatcher på fotografier från arenan och stämt av med de officiella siffrorna vet vi detta.

Jämför vi VSK Fotboll med Söderettan kan vi notera att det kommer vara helt omöjligt att nå Östers rekordår från 2016 med totalt 36 959 besökare. Men i antal publik så är en hedrande andraplats inte helt omöjligt i år. För att nå dit behöver VSK locka till sig ytterligare ca 5 200 besökare på de sista två matcherna, då passerar vi Landskrona med sina 30 504 från i fjol.

Totala publikrekord i Norrettan och Söderettan

 

Vi får en hel del frågor kring hur biljettbokningen ligger till med tidigare matcher, det är just nu mindre än hemmapremiärerna de senaste åren, men mer än seriefinalerna mot Carlstad och Brage. Det skulle innebära att VSK hamnar någonstans mellan 4.000-5.000 besökare om tidigare trender håller i sig. När detta skrivs 17.30 på fredagen är ca 2 900 biljetter reserverade på arenan. Siffran kommer från VSK Fotbolls kansli.

Facebook Comments Box