ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Nivån han hållit i vinter gör Martin Landström till landets i särklass bästa spelare

VSK spelade ut Rättvik igår uppe i Dalarna. 10-0 blev slutresultatet. Trots klasskillnaden var det en rolig match att följa där Grönvitt bjöd på många fina anfall och spelade en väldigt iögonfallande bandy. Spelet var så pass bra att Rättviks Lucas Dahlin hyllade sin motståndare efter matchen.

Även om det ska vara stor skillnad mellan lagen så är det ett kvitto på att årets Grönvita upplaga är något alldeles alldeles extra. Tror faktiskt inte vi såg den här nivån under fjolårssäsongen och det bådar gott inför avslutningen.

Det är ett komplett lag som är bra försvarsmässigt och besitter en väldigt fin bredd i sitt anfallsspel. En lagmaskin av allra bästa märke. Trots det sticker en spelare ut i mängden. En spelfördelare som gör väldigt mycket bra saker i hög fart och med bollen klistrad vid klubban.

Igår blev det 5 nya assists och sammanlagt har han 41 assits (!) på 18 spelade matcher. Fantastiska siffror och spelaren jag syftar på är som ni förstår Martin Landström. En hårt jobbande lagspelare och glimrande artist i samma person. Det finns alldeles för få av hans snitt i dagens bandy, ja i svensk bollsport överhuvudtaget.

Jag nämnde ovan att han spelat fram till 41 mål vilket är enormt i sig men siffrorna blir än mer fantastiska om man betänker att många passningar är ur den högre skolan. Långa svepande pass med kirurgisk precision eller starka genombrott där han ger sina medspelare väldigt öppna mållägen.

Det har hänt att jag specialstuderat Landström under matcherna. Det är häpnansväckande hur bra han är, ner på detaljnivå. Jobbar hårt även i försvaret. Står för fina nummer i trängda lägen. Tar emot hårda passningar och vrickar sig förbi på små ytor. Allt görs i hög fart och med enorm svårighetsgrad.

Han har sin klubba med i snart sagt alla anfall. Kan dribbla sig förbi på egen hand, slå en tidig passning som lägger grund till anfallen eller stå för den avgörande passningen som friställer Fagerström eller Storken.

Den nivå han hållit i vinter gör Martin Landström till landets i särklass bästa bandyspelare. Den höga klassen placerar honom också som en av de absolut mest dominerande spelarna VSK haft så länge jag följt klubben. Möjligtvis Ola Johansson under sina första år och definitivt Pelle Fosshaug har varit lika dominanta. I övrigt är ingen i närheten.

Jag vet att VSK Bandy stoltserat med enormt många bra bandylirare genom åren. Defensiva klippor, åkstarka ytterhalvor och målfarliga forwards. När det handlar om spelmässig dominans är det dock bara dessa legendarer som är i närheten av Martin Landström.

Det är helt enkelt en fröjd att se Landström på en bandyis. Han får mig faktiskt tänka på min uppväxts fotbollsidol Zinedine Zidane och hans dominans för Frankrike i skarven av 90 och 00-tal. Det laget hade gott om stora spelare. Thuram, Vieria, Deschamps och Henry för att välja några. Det var dock runt den hypertekniske spelföredelaren Zizou som allt kretsade.

Detsamma gäller årets VSK. Det finns en uppsjö av fantastiska spelare i laget men det är runt Landström allt kretsar. Han dribblar, fördelar, sliter och dominerar. Får mig att känna samma glädje över spelet som jag tidigare bara trodde hörde ungomen till! En verklig ynnest!

Facebook Comments Box