ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Västerås stads marknadsstöd till elitidrotten

I ett par artiklar kommer vi nu titta närmare på hur Västerås stads stöd till elitidrotten i staden ser ut i form av arenahyror och elitstödet. Det sistnämnda är vad denna artikel kommer handla om, elitstödet som är ett marknadsstöd som ges till elitlagen i en högstaserie eller två högsta serierna inom fotboll och hockey.

För några år sedan hade elitstödet ett tak på 2 miljoner som delades ut utifrån marknadsvärdet som staden fick från lagen. VIK Hockey fick mest följt av VSK Bandy och sen VSK Fotboll, vi skrev om detta i en artikel från 2019.

Nu har elitstödet till lag ändras och ges 12.500 per spelare i en trupp där maxtaket är 20 spelare. Kravet är fortfarande att det är för en högstaserie eller en andraliga för hockey och fotboll samt att det finns 25.000 aktiva på nationell nivå. Utöver det kan individuella elitidrottare söka ett stipendium på 25.000 kr till enskilda aktiva.

Individuella idrottare

De individuella idrottare som får stöd med 25.000 kr var är:

Västerås Simsällskap: Edith Jernstedt, Evira Mörstrand

Västerås Friidrott: Emilia Brangefält, Albin Janderberg, Axel Colling, Leo Bystedt

Västerås Frivilliga Skarpskytteförening: Filip Andersson

Westerås Tai Nui Club: Younes Oukhti

Västerås Bordtennisklubb: Isak Nyholm

Västerås Kabelparkförening: Melanie Staaf, Albin Randow

Totalt 11 individuella idrottare får stöd.

Synpunkter

Den stora vinnaren är damidrotten när alla lag får lika mycket istället för utifrån sitt marknadsvärde. Det är en enklare och mer jämlik modell där de svagare idrotterna mediemässigt premieras. Under 2022 gjorde Vicki Skure-Eriksson (C) ett utspel att elitstödet borde höjas med 150% till 5 miljoner, men verkar inte ha fått något gehör för detta då nivåerna fortfarande ligger kvar på nuvarande nivåer.

Det går att ifrågasätta om elitstödet ska finnas, många kommuner har inte detta utan väljer att stödja via sänkt hyra för matcharrangemang. Jag tror åtminstone att VSK Fotboll och VIK hockey skulle tjäna mer på att ha en bättre arena.

För den som undrar hur Västerås står sig nationellt i stöd gentemot andra kommuner har vi följande artikel som gick igenom kommunstödet 2019.

Nästa artikel kommer handla just om arenahyror och vilka föreningar som är vinnare respektive förlorare där.

//HL

Facebook Comments Box