ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchrapport: VSK Fotboll – B.93

VSK Fotboll är fortsatt obesegrade i försäsongsspelet efter att ha vunnit mot det danska Div 2 laget (Div 1 i Sverige) B.93. Segern satt hårt inne och kan nog inte sägas vara särskilt rättvis, de sista 20 minuterna hade danskarna spelövertaget och skapade farliga chanser. Man hade ett friläge och ett skott i ribban. Men de grönvita krigarna hade lite tur och höll undan till en 1-0 seger.

Annars var matchen en tämligen seg historia med promenadtempo stundtals. Danskarna började bäst mot ett VSK som inte riktigt var med i matchen inledningsvis. Man höll i bollen och rullade runt men var tämligen ofarliga framåt. Efter en stund började de grönvita vinna mer boll och fick successivt tag i spelet.

VSK hade några halvchanser framåt men var aldrig riktigt nära att sätta bollen i nät under första halvlek. Istället hade B.93 den bästa chansen i slutet av första halvlek när deras center kom fri med Anton som kunde avvärja skottet från en ganska snäv vinkel. Före det hade också Ilir gjort en perfekt brytning när en anfallare var på väg igenom.

I andra halvlek bytte VSK in nytt folk vartefter halvleken gick och spelkvalitén sjönk successivt. I inledningen var dock VSK i förarsätet med ett rakare och lite snabbare spel jämfört med första.

I en sådan sekvens gick William Videhult in från sin kant med bollen och avlossade ett tungt skott som tog på en dansk spelare och ut till hörna. På den efterföljande hörnan som slås på främre och nickas bakåt dyker nämnde Videhult upp vid bortre stolpen och kan helt ensam raka in bollen i mål. Snygg och effektiv hörna – helt säkert intränad under lägret.

VSK fortsatte att producera chanser men var aldrig riktigt nära att öka på ledningen. Istället fick vi se en allt piggare danskt lag som tog tag i matchen och började driva på hårdare. Man radade upp ett antal kvalificerade målchanser men lyckades inte få in bollen.

Man märker att VSK vill vinna den här matchen. Coach Gabrielsson står och räknar ned minuterna för spelarna och uppmanar dem att hålla undan så att domaren kan blåsa av tillställningen. Man lyckas med det och matchen slutar 1-0.

Här är våra reflektioner runt några av spelarna i VSK

Calle Svensson: Bäst på plan i den halvlek han spelade. Calle satt inte en fot fel under sin tid på gräset och agerade med pondus, spelsinne och aggressivitet. Vi konstaterar att Calle är tillbaka på allvar och håller han den här nivån kommer han spela många matcher i år.

Jesper Florén: Gjorde sin debut i grönvitt med den äran. Det märks att han är en skolad och erfaren fotbollsspelare. Skötte sitt jobb på planen utmärkt och gjorde inga misstag. God speluppfattning och var inblandad i många anfall på högerkanten. Enda förbättringen vi vill se är bättre inlägg, där missades det några gånger av Jeppe i den här matchen. Vi konstaterar att Ravy har fått rejäl konkurrens om högerbacksplatsen.

Emir Smajic: Emir spelade första halvlek och fick inte mycket uträttat. Det beror i första hand inte på honom själv utan på övriga laget som inte kunde servera honom några vettiga bollar att jobba med. Emir är inte Karwan som droppar ned och hämtar boll utan en klassisk centerforward som vill ha bollar i straffområdet eller på djupet. Visst fick han några bollar men inläggen var ofta i knähöjd och eftersom spelet var så långsamt var det danska försvaret samlat och kunde rensa undan. Laget måste lära sig att spela med andra centrar än Karwan och då måste spelet vara annorlunda och snabbare för att Emir ska komma till sin rätt med sin snabbhet, längd och räckvidd. Där har laget som kollektiv något att arbeta på.

William Videhult: Vi säger grattis till William för hans första mål i A-lags sammanhang. William gjorde en bra match och han kommer allt mer och mer in i spelet. Målet är inte så mycket att säga om, då det kommer till på en inövad hörnvariant där William är där han ska vara. Det vi istället vill lyfta fram är hans aktion som ledde fram till hörnan som gav målet. I den sekvensen ser vi hur William tar tag i bollen och driver den hårt och tufft in i banan men klarar av att avlossa ett farligt skott, trots uppvaktning. Vi ser gärna mer av den typen av aktioner, där och då visade William att han har förmågan som krävs på den här nivån. Nu behöver han bara lite mer självförtroende och sen står genombrottet och väntar på honom.

Albin Sporrong: Gjorde debut för VSK A-lag i den andra halvleken som högerback. Han skötte sig med den äran och visade klart att han hanterar att spela där. Albin är egentligen defensiv mittfältare men tycks klara av att hoppa in där det behövs.

Övrigt: Även Samuel Holm fick en stund i den här matchen och gjorde därmed debut för VSK. Samuel har inte spelat fotboll sen i november och har en bit kvar tills formen är där. Men viktigt att han är igång igen efter skadan och kan börja hitta rätt i sitt spel. Hugo Rödlund fick också komma in i andra halvlek och började med att dribbla bort fyra danskar. Precis som för William handlar mycket nu om att få mer speltid så att självförtroendet kan växa ytterligare, teknik och känsla för spelet finns där.