Matchrapport: GUSK – VSK Fotboll

Ett 30-tal VSK supportrar hade samlats på Lötens IP i Uppsala för att beskåda Grönvitt när man skulle ge sig i kast med GUSK i Svenska cupens andra omgång.

Den lilla och lite slitna arenan gör nog ingen glad och konstgräset som underlaget är, har nog sett sina bättre dagar. Men match skulle det bli lika fullt och de drygt 100 personerna som hittat sig dit fick njuta av fint väder och en lågt stående sol som gjorde att solglasögonen fick komma fram.

Det rådde en uppsluppen stämning bland supportrarna och de flesta bar nog på en övertygelse om att det här ska VSK fixa, även om det som alltid är knepigt med cupmatcher.

Startelvan för dagen var

Svensson
Tsouka – Sabetkar – Royo – Florén
Johansson – Moggia – Ottosson
Skogh – Span – Petrovic

Vi konstaterar att vi i vårt förhandstips var helt rätt ute med 11:an utom att Karwan inte fick spela och Petrovic kom in istället. Karwan tränade inte i tisdags och var inte ens med på bänken i den här matchen. Vad betyder det? Är han skadad eller vilar han för lördagens uppgift? Ja, det är oklart men lär visa sig framåt helgen.

Annars började matchen trevande från VSK:s sida. Spelet var relativt jämt även om VSK tilläts äga bollen mer än hemmalaget. Så värst mycket skapade dock inte VSK utan det var ett övertag som i det närmaste var chimärt. GUSK såg pigga ut och ville komma till omställningslägen.

Den gamle VSK-spelaren Patrik St Cyr startade matchen då även GUSK roterade i truppen för att spara folk inför helgens match mot serieledarna Täby FK. Patrik är för närvarande ingen startspelare i GUSK men den här kvällen var han det och det höll på straffa sig rejält för VSK. I en av omställningarna i första halvlek driver Patrik fram bollen och tar ett avslut i form av ett distansskott. Bollen seglar mycket snyggt mot mål och är på väg att gå in vad det verkar. Som tur är tar bollen klockrent i ribban och studsar ut igen. Där hade VSK en himla tur.

Kort därefter lyckas VSK göra 1-0 på ett snyggt anfall där Simon Johansson iskallt kan avsluta genom ett skott som letar sig in bakom målvakten. Det har nu gått 25 minuter av matchen och VSK är effektiva, då detta var deras första riktigt heta målchans.

Efter målet får VSK än mer kontroll över händelserna på planen. GUSK försöker komma fram och gör det ibland men utan att det blir riktigt farligt, utom vid något enstaka tillfälle. I slutet av första halvlek får VSK en hörna som slås av Petrovic som perfekt hittar Ravy i straffområdet. Tsouka visar god spänst och når bollen först, trots att GUSK har några backar som närmar sig 2 meter. Han får en fin träff och bollen seglar in i mål och VSK kan gå till pausvila med 2-0.

Det hela känns ganska klart, i ärlighetens namn.

I halvtidspausen pratar vi med en äldre GUSK-funktionär som låter berätta att man egentligen inte alls bryr sig om den här matchen och som han säger ”VSK behöver cup-platsen mycket mer än oss – vi fokuserar på serien”

Andra halvlek präglades av just den inställningen. GUSK försökte egentligen aldrig komma ikapp utan det var mest två lag som spelade av matchen. Simon fick bli tvåmålsskytt när han placerade in bollen med sin speciella målfot, dvs vänstern, otagbart för målvakten. VSK hade många fler lägen men man fipplade mest och visade stora prov på oskärpa i avgörande lägen, så VSK:s målskörd stannade vid 3 bollar. På stopptid reducerade GUSK på nick och slutresultatet skrevs till 1-3.

VSK klara för gruppspelet i Svenska cupen, det var några år sen nu, 2015 för att vara exakt.

Bäst i VSK denna afton var Simon Johansson med sina mål och ett gediget mittfältsarbete. I andra halvlek kom Pirlo också igång och fick mer boll, han gjorde det bra. Emil Skogh såg pigg ut och hade ett antal skott på mål, något borde väl ha letat sig in. Claus Royo gjorde tävlingsdebut i VSK och hade inte mycket att göra, det som var skötte han bra. I andra halvlek fick vi se en A-lags debuterande Adam Kiani, son till förre VSK-tränaren Ramin Kiani, komma in och känna på lädret.

På många håll gick nog VSK-spelarna på halvfart men det räckte gott och väl mot ett GUSK som inte riktigt tog det här på allvar och som tex inte ens startade med sin anfallsstjärna Jens Hägg.

Jobbet gjort och en trevlig och viktig seger för VSK. Supportrarna på plats kunde ta sig vidare i livet efter att ha fått besöka ytterligare en liten IP och mumsat korv och delikatofika.

Nu väntar så småningom lottning i gruppspelet och här är reglerna för det, så att ni har koll.

Gruppspelet spelas i 8 grupper om fyra lag i varje. De 16 högst rankade lagen placeras in i grupperna och de övriga 16 lottas in fritt. I praktiken innebär det de allsvenska lagen då alla tagit sig vidare om vi läst resultaten rätt. AIK har dock sin cupmatch kvar att spela. De åtta gruppsegrarna avancerar till kvartsfinal. I kvartsfinalerna lottas de fyra gruppsegrarna med bäst resultat från gruppspelet som hemmalag mot övriga gruppsegrare. Hemmalag i semifinaler och final utses genom fri lottning.

Då får vi snart börja ladda för gruppspel och så småningom Europaspel med VSK, det blir trevligt.