ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför GUSK – VSK Fotboll

Vi antar att många VSK:are inte är närmare bekant med kvällens motståndare i Svenska cupen. Det är inte vi heller, men vi har försökt läsa på och frågat runt lite. Här är vad vi luskat fram om GUSK.

Historia

Gamla Upsala Sportklubb började sin tillvaro 1947 som ett klassiskt stadsdelslag, som framgår av namnet. Gradvis har man utvecklat verksamheten och har under lång tid varit Uppsalas andralag bakom Sirius.

De sista 10 åren har man varit parkerad i Division 2. Decenniet före det pendlade man mellan Div 2 och 3. Givet denna jämnhet kallas klubben av vår Uppsalabaserade reporter som det eviga Div 2 laget. Säsongen 2004 var man faktiskt bäst i stan när man slutade två placeringar före Sirius i samma Div 2 serie.

Cupen och serien

Man har nått fram till omgång 2 i Svenska Cupen genom att slå ut IK Franke på bortaplan med 2-0, vilket skedde i maj.

Till vardags spelar man i Div 2 Norra Svealand vilket är samma serie som Skiljebo SK spelar i. Till skillnad mot SSK är man ett topplag och parkerar just nu på tredje plats, bara en poäng bakom kvalplatsen. Som läget nu verkar kommer man vara med och slåss om denna kvalplats bakom serieledaren Täby FK, som man inte lär komma ifatt.

Kuriosa

Det finns relativt få kopplingar mellan VSK och GUSK historiskt sett. Några av våra spelare har dock spelat i GUSK tidigare. Närmaste exemplet är Mattias Benker som har GUSK som moderklubb och nu återfinns i Nyköpings BIS. En som började sin seniorkarriär i GUSK är Emir Smajic när han gjorde debut för klubben då i Div 3 den 1 september 2007, 18 år gammal. GUSK mötte Storvreta på bortaplan och Emir spelade hela matchen och gjorde faktisk mål i sin debut, när laget vann med 1-5.

En annan bekanting som faktiskt spelar i GUSK idag är Patrik S:t Cyr. Den minnesgode har superettasäsongen 2011 på näthinnan, det var då Patrik var i VSK. Han har på senare år spelat för Brage och sen hösten 2016 för GUSK. Det är inte säkert vi får se honom på planen idag, då han mest gjort inhopp i år.

Vi har bara hittat ett tillfälle då klubbarna möts i en fotbollsmatch i modern tid. Det var i en träningsmatch inför säsongen 2012 som spelades i Västerås. VSK vann komfortabelt med 2-0 och till matchens lirare utsåg VLT en viss Simon Johansson. Simon är dock inte enda spelaren som var på planen då som kan spela idag. Danne stod i mål och Dennis spelade i backlinjen. Med på plan fanns också Emir som ensam anfallare. En annan kändis som spelade var Vigge på högerbacken. En som fick sitta på filten var Aly Keita som var reservkeeper bakom Danne i den här matchen.

Dagens match

Det kanske är tur att VSK möter GUSK på bortaplan då Uppsalalaget vunnit sina fem senaste bortamatcher. Hemma är facit något sämre. Vi får direkt erkänna att vi inte känner till något om laget eller hur man ställer upp eller spelar. Visst ska VSK vinna denna match, så klart. Frågan är bara hur svårt det kommer att bli. Det är ont om referenspunkter då VSK sällan möter lag i Div 2 i någon form av tävlingsmatch.

Man skulle möjligen kunna gå tillbaka ett år och titta på matchen mellan Karlbergs BK och Dalkurd som spelades i Svenska cupen. KBK och GUSK får anses jämbördiga då det bara skiljer en poäng mellan dem i serien. I den matchen ledde KBK länge och väl mot ett reservbetonat Dalkurt som trots allt spelade i Allsvenskan. Det var först i förlängningen som Dalkurd kunde avgöra en högdramatisk match och vinna med 1-2.

Jens Hägg är lagets stora målskytt som hittills i år gjort 15 mål på 18 matcher. Honom måste VSK ha koll på. Han är en notorisk målskytt som alltid levererar minst 10 mål per säsong. Jens är en långvägare som spelade i Div 7 för fem år sen, men lär bli upplockad av en Div 1 klubb efter den här säsongen.

VSK ska naturligtvis gå ut och spela sitt eget spel mot GUSK och inte snegla för mycket på motståndet. Det som är viktigt då är bolltempot, det är där den stora skillnaden finns mellan SE och Div 2. GUSK kommer att springa livet ur sig, det gäller att de får göra det utan boll. Det kommer garanterat inte bli någon enkel match utan ska VSK vinna är det full satsning som gäller. Motiverade och löpvilliga Div 2 lag kan ställa till det för nästan vilket lag som helst i svensk elitfotboll.

Som tur är och till skillnad mot tidigare år har VSK en jämn och bred trupp, där de som spelar idag verkligen håller Superettaklass. Vi hoppas och tror att det ska räcka till seger. Viktigast av allt idag är dock inställningen spelarna går in på plan med. Finns rätt laddning kommer vi att vinna.

Vad gäller hur VSK ställer upp finns det så klart en mängd olika alternativ, lite beroende på hur tränare Gabrielsson tänker runt lördagens seriematch. Vi gissar dock på följande elva. Att det blir en 4-3-3 uppställning kan vi nästan vara säkra på, då det är truppens grunduppställning.

Svensson
Tsouka – Sabetkar – Royo – Florén
Johansson – Moggia – Ottosson
Span – Safari – Skogh

Facebook Comments Box