ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Läggmatch i Svenska cupen mellan VSK – Syrianska FC?

I går vann VSK stort mot Syrianska FC. Resultatet skrevs till hela 0-7 och det var en fantastisk match från Grönvitt på många sätt, men frågan är om det inte var en läggmatch från SFC:s sida? Som så ofta när det gäller Syrianska finns det indicier som pekar på att så skulle kunna vara fallet. Det förekom kraftiga oddsrörelser innan matchen och själva matchen slutade med större segersiffror för VSK än när klubben möter reguljära Div 3 lag i Widerlöv cup.

Ett antal spelbolag som Svenska Spel, Bet 365, William Hill med flera stoppade oddsspel på matchen. Så sent som några timmar innan match stod VSK seger i 2.5-2.8 hos de flesta spelbolagen. Sen skedde massiva spel hos samtliga spelbolag och oddset på seger sjönk ner till 1.4-1.7 hos alla bolag. Det tyder på att det skett insatser med väldigt stora summor på VSK seger för att oddset ska tryckas ned så mycket och få spelbolaget att stoppa möjligheten att spela på matchen.

Det var helt enkelt massiv betting med stora summor hos många spelbolag, inte bara hos något enstaka.

VSK har ställt upp med sämre lag i sina cupmatcher tidigare och det var väntat att Syrianska också skulle vila spelare. Men hur stod sig då styrkeförhållandet mellan lagen rent konkret? Ett sätt att mäta detta är att titta på hur de startat i år och status i truppen.

Tittar vi spelare för spelare är det ungefär lika bra spelare i de båda lagen som kommer till spel.

VSK: 4 st startspelare, 1 st rotationspelare, 4 st inhoppare, 2 st A-lags debutanter

Syrianska: 3 st startspelare, 2 st rotationspelare, 3 inhoppare, 3 st A-lags debutanter

VSK har på pappret lite bättre trupp än Syrianska men kör ändå över laget med 0-7 och gör mål på i princip varje målchans.

Även om det är uppenbart för alla som följt VSK och SFC att den senare klubbens truppspelare är sämre än VSK:s så är det närmast orimliga segersiffror. Målvakten hade inte en chans på något av målen utan det var försvarspelet som var så uselt att tränare i Div 3 hade fått gå från klubben med den lagprestationen.

I februari i år lämnade Svff över sitt material till polisen som gällde en internutredning man gjort runt Syrianskas U19-lag där en spelare redan är dömd för matchfixning och avstängd. Utredningen gällde två ytterligare spelare. De nekar till anklagelserna men det är fullt möjligt att de spelade i matchen mot VSK.

Syrianska har också som den utblottade klubb man är incitament att få in pengar till föreningen just nu för att kunna värva till sommartransfern och en cupmatch är den perfekta matchen att ordna med det då det inte gäller poäng och alla lagen luftar truppspelare som gör att man tolererar konstiga resultat i större utsträckning än i vanliga seriematcher.

Som sagt, cupmatcher kan vara konstiga och resultaten kan tyckas märkliga och hade det varit vilket annat lag i Sverige som helst utom SFC hade vi inte reagerat. Men med den historik som finns i Syrianska finns det all anledning att fundera över om detta var en läggmatch eller inte.

Vi hoppas så klart att Svff utreder det här ordentligt.

Facebook Comments Box