ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Klart vi ska gå för det!

Är det något jag är trött på att höra är nu när VSK äntligen för första gången på närmare 30 år har chansen att gå upp är att höra frasen ”VSK är inte redo att gå upp” som har börjat dyka upp här och där. Ärligt talat, topplocket ryker varje gång jag hör detta! Som om det vore något dåligt med ett avancemang. Huvudargumentet till detta är att VSK inte har organisationen som krävs för att gå upp och därmed skulle åka ur direkt.

Det här bygger på att en tanke att klubben automatiskt kommer vara ett topplag nästa år vilket jag ställer mig högst tveksam till. Jag har faktiskt svårt och se att VSK kommer ha lika bra chans som i år som de kommande tre åren. Klubben har för liten omsättning kontra konkurrenterna, vissa år som i år kommer man träffa rätt och kunna utmana uppåt men det kommer vara flera år emellan och det är mer troligt att vi kommer vara med i bottenstrider än ett avancemang.

Allt det här kommer lite från att en tidigare klubbchef i sin fina vision skrev att man skulle ha en allsvensk organisation i Superettan. Det är så otroligt fint på papper men hål i huvudet i praktiken, det funkar bara om du har en överlägsen stor ekonomi. Kolla hur bra det går med ÖSK som fortfarande har en Allsvensk organisation. En bra organisation kan ge ekonomiska förutsättningar för att öka omsättningen, men det kan lika gärna bli ett ekonomiskt sänke som kväver den sportsliga satsningen.

Trenden har varit snarare att det varit det motsatta som gällt för att gå upp, små organisationer har använt pengarna smart sportsligt. Det går att gå upp med små resurser, men då krävs en sportslig ledning av yttersta toppklass och det har vi just nu i teamet runt omkring Kalle. Men jag är inte säker på att det teamet är kvar nästa år. Tränare som gör det bra i små klubbar blir ofta intressanta för större klubbar.

Flera småklubbar har visat att det går att etablera sig i Allsvenskan, det är snarare de klassiska storklubbarna som fått problem när mer lättfotade organisationer gjort entré i Allsvenskan. En anledning till detta misstänker jag är att de ökade TV pengarna har minskat avstånden mellan de etablerade lagen och nykomlingar, 3-4 miljoner i mer i marknads intäkter kan lätt kompenseras av att du har en bra sportslig ledning. Det finns samma tendenser i Superettan där Utsikten faktiskt använder pengarna på ett smartare sätt än nästan alla sina konkurrenter.

Jag tycker ändå att klubben håller på och förbereder sig för nästa kliv, nu kommer man anställa en klubbchef och jag skulle inte bli förvånad om man kommer anställa en till säljare för att förstärka marknadssidan till nästa säsong. Det är klart att går man upp i November så kommer inte alla nödvändiga anställningar vara på plats i tid, men om det är ytterligare anställningar som behövs kan ju rekryteringsprocessen börja tidigare och anställningskontrakten skrivas på när ett eventuellt avancemang är säkrat. Att vara redo för Allsvenskan är inte att ha en organisation på plats, utan att veta vad som behöver göras om det skulle inträffa.

Ett allsvenskt avancemang skulle faktiskt stärka VSKs finanser även om laget skulle åka ur direkt. I år ligger VSK på runt en 10 plats i den historiska tabellen för de senaste 4 åren som utgör 40% av elitstödet, VSK får idag gissningsvis runt 2,2 miljoner kontra de lag som åker ur som får runt 4-5 miljoner, ÖSK och ÖFK som kom efter VSK förra året får fortfarande 1,5 miljon mer VSK bara för att de har sina säsonger i Allsvenskan. Den ekonomiska effekten att ha spelat i Allsvenskan håller sig i många år i Superettan. Utöver detta så kommer det locka ny publik till arenan och förhoppningsvis fler sponsorer.

Självklart hoppas jag att VSK om laget skulle gå upp skulle etablera sig i Allsvenskan direkt, men även om laget skulle åka ur så kommer vi komma stärkta ut av detta ekonomiskt.

I år är vår bästa chans på många år. Klart som fan vi ska ta den. All in!

// HL

Facebook Comments Box