ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sommar-Silly

Vi är inne i uppehållstider så här veckan innan midsommarafton. VSK parkerar på en andraplats i tabellen efter en stark vår där känslan ändå varit att laget trots allt inte nått sin fulla potential än när det kommer till offensiven. Bara en sådan sak. Sommarfönstret öppnar i juli och vi alla är förstås törstande efter nyheter och skvaller gällande truppen. Redaktionen tänkte snabbt dra igenom en spekulation om vad som kan inträffa på spelarmarknaden för VSK:s del under den sommaren. Vi har som en utgångspunkt för den här spekulationen att VSK behöver gå för ett allsvenskt avancemang och att det klart är värt risken att behålla nyckelspelare över säsongen och låta de gå gratis än att sälja dessa för förhållandevis små övergångssummor.

Försvaret:

Det stora frågetecknet är givetvis Freddy Nsabiyumvas framtid i klubben, där han sitter på ett utgående kontrakt. Vi tror att den möjlighet VSK har för att kunna behålla Freddy är att gå upp i Allsvenskan, men knappt det räcker om det är så att klubbar från andradivisioner i exempelvis Frankrike, Belgien och Tyskland skulle höra sig för den gode Freddys tjänster. Med tanke på hans ålder och familj han vill kunna försörja med sin fotboll är det svårt att missunna honom en chans till ett fett proffskontrakt. Vi tror dock inte på att Freddy går och blir såld i sommar till någon desperat allsvensk klubb i form av IFK Göteborg eller AIK utan han blir kvar och lämnar som bosman i vinter.

En annan spelare i försvaret med utgående kontrakt är Simon Gefvert som till sist stannade kvar i VSK och skrev på för ett kontrakt i vintras över säsongen 2023. I år har han tagit ytterligare kliv och lär säkert lockat till sig intresse från Allsvenskan. Känslan är att ”Greven” blir mer VSK:are för var dag som går och vet vad han håller kärt här i stan. Redaktionen tror också att han blir kvar givet en allsvensk uppflyttning, att lämna för någon mindre klubb i Allsvenskan känns inte aktuellt i ett sådant scenario och känslan är väl att han inte riktigt är där än för att ta plats i någon av bjässarna i svensk fotboll heller.

Givet Kalle Karlssons uttalande om en önskan om att klubben sitter lugnt i båten den här sommaren gällande försäljningar skriver vi av spekulationer gällande försvarsspelare i klubben med gällande kontrakt.

I försvaret har vi även David Engström med ett utgående kontrakt där vi kategoriskt räknar bort en kontraktsförlängning ifall inte något mirakulöst skulle inträffa under sommaren/hösten. Han har faktiskt fått några minuter i flera matcher under våren

Mittfältet/anfallet:

Daniel Ask sitter också på ett utgående kontrakt och har likt Freddy inte varit intresserade av att förlänga kontraktet med VSK i det här läget av säsongen. Vi tror också här likt i ”Grevens” case att möjligheten till att behålla Ask vid ett avancemang är mycket goda. Att han är så bra att MFF skulle vilja plocka hem honom till exempel redan till nästa säsong bedömer vi som osannolikt. Vår lagkapten Simon Johansson sitter faktiskt även han på ett utgående men räknar givetvis helt iskallt att det kommer att förlängas.

Även Filip Tronêts kontrakt går ut i vinter och vi tror nog som det är med David Engströms fall att en förlängning känns väldigt långt borta i läget som det är nu. Men speltiden har ökat succesivt under våren och vi alla VSK:are vet naturligtvis om Filles kvalitéer när han är frisk, i form och skadefri. Han kommer att få kriga om en förlängning under sommaren och hösten där han visade efter segerintervjun mot Östersund att hungern och motivationen till att kicka boll för Grönvitt definitivt är kvar!

På mittfältet och i anfallet har vi även våra stora orosmoln just nu när det gäller skadeläget. Pedro Ribeiro, Mohammed Mahammed har dragits med en lång frånvaro och det känns väldigt svårt att avgöra när dessa spelare kan vara tillbaka på planen och bidra. Lägg där till att Martin Gamboš också dras med skadebekymmer gör faktiskt att innermittfältet ser lite tunt ut. Är Alex Lindelöv redo att ta kliv framåt och börja utmana på riktigt om en startplats? Annars kan det eventuellt behöva förstärkas här.

I anfallet har vi i dagsläget fyra anfallare varav det är väldigt oklart med Miguel Sandbergs axel och Jabir Alis fysiska status. Med Ali menar han själv där han medverkar i Sköna Gröna Podden att den fysiska statusen blir allt bättre och att uppehållet blir en chans för honom att kompensera för den uteblivna försäsongen. Unga Anders Hellblom har fått förtroende från start i flera matcher nu och bildat en bra dynamik med Jabir där han tröttar ut motståndarbackarna för att sedan låta Kalle kasta in Jabir som en tung murbräcka i slutet av matcherna. Trots det så verkar klubben vara ute efter att förstärka på den positionen, vi får se ifall så blir fallet!

//MK

Facebook Comments Box