ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Intervju: Anno-spelaren Kevin Custovic

Igår berättade vi att redaktionen efter moget övervägande valt ut Kevin Custovic till att bli säsongens Anno-spelare. Tanken är att vi ska följa Kevin under säsongen lite noggrannare än övriga spelare i laget.Vi inledde därför vårt år med Kevin med att ta ett snack med honom på söndagskvällen när han var i packningstagen inför träningslägret i Spanien, som laget åker iväg på under dagen.

Hej Kevin – kul att få pratas vid. Om vi börjar i den ändan, hur känns det nu att ha blivit utsedd till årets Anno-spelare?

– Oj, ja, det är kul förstås. Det innebär ju på något sätt att ni sett något hos mig som ni vill följa. Det är så klart hedrande att ni valt ut mig bland alla som finns i truppen, säger Kevin.

Ska vi börja med att prata lite om förra säsongen och hur den såg ut för dig

– Det kan vi göra. Säsongen var given för mig, det var bestämt redan innan att jag skulle vara utlånad hela säsongen, konstaterar Kevin.

Hur kändes det?

– Det är förstås inte jättekul, jag vill ju spela i VSK, inte i något annat lag. Man undrar ju hur lagledningen och tränare tänker om en, men man kan inte styra hur det blir. Jag vet bara att jag är en person som inte ger upp, chansen i VSK kommer när den kommer, säger Kevin.

Om Enköpings SK i Div 2 som Kevin var utlånad till

– Det gick bra i Enköping under våren. Man får nog säga att jag var en bärande spelare för laget och det flöt på bra. Samtidigt kände jag att jag behövde ännu mer utmaning om jag ska utvecklas till att kunna ta en plats i VSK i framtiden.

Vad hände?

– Jag sa det här till Leffe (Berg) och så ordnades det så att jag blev utlånad till Nyköping istället (Div 1).

Du hamnade där tillsammans med Albin Sporrong

– Ja, vi kom dit och effekten blev att vi höjde konkurrenssituationen i laget, vilket var nödvändigt. Det blev bättre fart på det hela och spelarna i laget lyfte sig. Själv var jag skadad inledningsvis men sen kom jag in i det och tog en plats i laget och spelade mycket under hösten, säger Kevin.

Det gick bra för er

– Ja, jag tror vi tog 11 raka utan förlust, det blev en rolig höst på det sättet och vi inlånade spelare gjorde det vi skulle. Vi såg till att laget fick den injektion som man behövde. Från bottenstrid till en stabil mittenplacering, konstaterar Kevin.

Om vi då går in på den här säsongen, hur har snacket gått runt dig och VSK?

– Alla spelarna har haft ett snack med Robin (Blommé) om framtiden. För egen del har jag varit tydlig med vad jag vill, jag vill spela i VSK den här säsongen. Man vet aldrig vad som händer men jag vill så klart få chansen att visa vad jag går för under försäsongen, innan något beslut tas, säger Kevin och fortsätter:

– Men jag har haft lite tur med att det nu är nya tränare som ser på laget och mig lite annorlunda. Jag tänker då på hur laget ska spela och hur man kan använda en spelartyp som jag är. I det här systemet finns det flera positioner jag kan spela på, som innermittfältare men också som wingback, båda passar mig bra, konstaterar Kevin.

Berätta om tränarna

– Jag gillar dem, kombinationen passar mig, de är olika men kompletterar varandra. Viktigast är att de ger mig självförtroende att göra det jag är bra på.

– Annars kan man säga att Thomas verkligen är den goa gubben från Göteborg som han verkar vara i olika sammanhang. Sen blir han förstås arg om vi inte sköter oss. Kalle är nog mer rakt på sak och sköter träningarna. Han är otroligt noggrann med allt, det är bra och de kompletterar verkligen varandra på ett bra sätt.

– Man kan säga att det är en otroligt fin och lugn stämning i truppen just nu. Tränarna pratar mycket med oss spelare utanför planen, de jobbar verkligen hårt på att få ihop oss som en grupp. Vi har också aktiviteter med laget utanför planen, vilket gör att vi kommer närmare varandra, säger Kevin.

Deras sätt att jobba, gör det dig till en bättre spelare på fotbollsplanen?

– Så är det helt klart. De har fått mig att förstå och acceptera att jag kan spela en fotboll som går ut på att ta bollen från motståndaren och sen på enklaste sätt leverera den vidare, det behöver och ska inte vara mer komplicerat än så. Jag har en viktig uppgift i att se till att hjälpa laget att lyckas med sitt spel.

– Det här sättet att tänka runt mig och mitt spel gillar jag, det passar mig, säger Kevin.

Om vi då tittar på försäsongsmatcherna. Du har fått stort förtroende från tränarna, spelat alla matcher från start och har bytts ut sent, om ens alls.

– Ja, det har fungerat bra tycker jag. När jag kom in i spelet i matchen mot AIK så har det sen bara varit att köra på. Som jag sa, jag känner förtroende från tränarna och sånt växer jag av. Jag växer också av laget på planen, vi jobbar för varandra och vi spelar tillsammans. Vårt spelsätt kräver det. I presspelet måste vi jobba tillsammans, annars fungerar det inte, vi är beroende av varandra, sammanfattar Kevin det hela.

Du har hittat din roll på planen, hur vill du utveckla ditt spel?

– Jag vill bli ännu bättre i presspelet, ligga ännu närmare mina motståndare och ta bollen ännu oftare av dem. Det är på ett sätt en tacksam roll jag har, då jobbet är mätbart. Nu kanske jag lyckas ta bollen i duellerna 3 av 5 gånger. Nu ska jag se till att jobba mot att det blir 4 av 5 gånger. Allt det här kräver förstås träning och erfarenhet.

– Sen vill jag bli bättre i mitt positionsspel så att jag alltid ligger rätt. Om jag gör det kan vårt spel bli bättre för då kan vi kombinera bättre på mittfältet, konstaterar Kevin.

Hur ser du på dig själv – står du där i startelvan i premiären i Sundsvall i början av april?

– Det gör jag så klart. Jag ser mig starta alla matcher VSK ställer upp i. Så måste man se på sig själv, säger Kevin.

Vad kan vi supportrar förvänta oss av säsongen om vi frågar dig?

– Ni kan förvänta er ordentliga kämparinsatser från laget. Vi kommer ge allt i matcherna. Tillsammans i laget med supportrarna ska vi se till att vi tar rejäla kliv i tabellen, så ska det bli, säger Kevin.

Det låter som musik i våra öron. En helt annan fråga. Som du vet har vi på redaktionen en förkärlek att hitta på smeknamn på spelarna. Nu måste så klart du också ha ett, eller du kanske redan har ett?

– Hahaha, ja, faktiskt så har jag precis fått ett.

Berätta mer

– Sen några veckor tillbaka har Sean (”Traktorn” Sabetkar) börjat kalla mig skolboken.

Spännande, hur kommer det sig?

– Det var under matchen mot AIK där han tyckte att jag löste en spelsekvens enligt skolboken. Så efter det har han börjat kalla mig skolboken och övriga laget har börjat hänga på. Det är det smeknamn jag fått, säger Kevin.

Det låter ju ypperligt, då får det bli skolboken då. Vi nöjer oss med detta så länge och så återkommer vi snart igen med nya frågor. Då får vi önska dig och laget lycka till på träningslägret.

– Tack så mycket, det ska bli skönt att komma iväg, det ska bli riktigt kul, avslutar skolboken intervjun.

Facebook Comments Box