ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ingenting är klart i toppstriden…

På söndag har VSK Fotboll möjligheten att säkra kontraktet genom att ta poäng mot Akropolis. Faktum är att man kan bli seriesegrare i kavaj på lördag då Syrianska spelar på bortaplan mot Sandviken. Men efter Syrianskas odiskutabla vinst mot Umeå FC i helgen är det nog få som tror att Sandviken kommer utgöra mycket till motstånd då de inte har något att spela för.

Men visst, förutsättningarna ser väldigt bra ut då VSK bara behöver ta en endaste poäng på de sista två matcherna samtidigt som Syrianska måste vinna sina två och hämta in åtta mål. Men hur det än är, det finns många intressanta scenarion i detta slutskede av serien och det vore så klart tjänstefel av oss att inte grotta ner sig lite djupare i dessa.

Det intressanta är att både VSK Fotboll och Syrianska sitter i liknande situationer. Om lagen tar en pinne till säkrar man seriesegern respektive kvalplatsen. Det är det lätta scenariot. Om Syrianska vinner helgens match vilket vi tror att de gör och VSK förlorar mot seriens formstarkaste lag på bortaplan i form av Akropolis, så kokar det ned till en helt avgörande match i sista omgången då allt ska avgöras.

Det är ett scenario Syrianska drömmer om och som VSK absolut inte vill hamna i. Förutsättningarna då är att VSK måste ta poäng i sista matchen mot Arameiska hemma. Det kan låta enkelt men släng in lite nerver och det faktum att Arameiska mer än gärna gör allt man kan för att hjälpa sina bröder i Södertälje. Till detta skall också att tränare Partin gärna agerar party crasher mot VSK, fd Skiljebotränare som han är. Även om VSK har sina åtta plusmål att falla tillbaka på vid en förlust lär de försvinna illa kvickt eftersom SFC möter ett avsågat AFF som nog kan leva med att Syrianska vinner med 8-0. Detta speciellt då man sannolikt ställer upp med ett lag fyllt med juniorer, som man gjorde förra året i seriens avslutning och därmed har en perfekt ursäkt för en horribel storförlust.

Efter helgens match mot Umeå uttalade sig tränaren i Syrianska om att han trodde att Akropolis mycket väl kunde vinna mot VSK med flera mål och därmed skapa grönvitt nervdarr inför sista avgörande matchen på hemmaplan.

Men lika mycket som Syrianska önskar allt ont till VSK med storförlust mot Akropolis kan en sådan önskan komma tillbaka och bita dem i baken. Låt säga att Syrianska förlorar på lördag mot Sandviken. Då utbryter vilda glädjescener i Västerås och det kommer att firas långt in på natten. Vi utgår från att VSK-spelarna klarar av att låta bli att vara ute och rulla hatt in på småtimmarna men frågan är hur motiverade de är att göra årets match som klara seriesegrare på söndagen mot ett taggat Akropolis som ser en chans att komma tillbaka och ge Syrianska en fajt om kvalplatsen.

I sista omgången ska då Syrianska plocka poäng mot Assyriska för att inte göra det hela spännande igen. Det är faktiskt ganska oklart hur motiverade Assyriska kommer vara om de har möjligheten att skjuta bort Syrianska från kvalplatsen. Kanske är det så att de med vetskapen om att Ghoddospengarna snart är slut och att Syrianska utan dessa kommer vandra neråt i seriesystemet kommer försöka göra årets match för att ge möjligheten till Akropolis att knipa kvalplatsen framför kusinerna i gult och rött.

Syrianska och VSK är två lag som har oerhört press på sig att lyckas. Båda har en uttalad målsättning att de ska gå upp i år. Lagen har satsat pengar de normalt sätt inte har för att lyckas och på många olika plan skulle det vara en katastrof för dem att missa.

Känslan i VSK nu bland spelare, ledare och supportrar är att man bara vill få det här överstökat. Bort med det så vi kan börja fokusera på det roliga, dvs spel i Superettan nästa år. Men denna tanke är den farligaste av dem alla. Ingen i och runt föreningen har råd att kosta på sig den lyxen att ta ut något i förskott i detta läge. Att vinna på söndag på en vattensjuk plan på Spånga är en extremt svår uppgift och då står vi där med en direkt avgörande match lika fullt. Det gäller verkligen att hålla i det här nu och inte slappna av en endaste sekund, för då kan vad som helst hända.

Det samma gäller Syrianska. De ska nog akta sig för att gapa över för mycket, det kan stå dem dyrt. Deras match på lördag är viktig och visst ska de försöka gå för vinst, men viktigare än det är att de inte förlorar. Ett oavgjort resultat är vad man bör inrikta sig på. Att gå för seger vid ett oavgjort resultat långt in i matchen kan vara nog så farligt. Vad händer om Sandviken gör mål på en omställning och man förlorar. Det vill man inte behöva få reda på.

Det är bara ett av lagen som kan hamna i en jobbig sits inför sista omgången, eller så gör inget det. Vem vet? Det enda vi kan veta är att ingenting är klart förrän det är klar. Allt talar för båda lagen tills det inte gör det längre. Den som lever får se.

Facebook Comments Box