ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Örgryte IS

Då var det dags för en av de matcher som vi som supportrar på förhand inför säsongen sett fram emot. När något av Göteborgslagen kommer på besök känns det lite extra. Man vill så gärna slå dem och att förlora känns extra surt och inte alls bra.

Nu är matchen här och som vanligt finns det ett gäng förutsättningar. Vill ni veta vad vi skrev om lagen inför bortamötet i GBG kan ni läsa det här. Där finns en mer ordentlig genomgång av laget.

I den här texten uppdaterar vi vad som hänt sedan i våras.

Förändringar i truppen

En sak som hänt är så klart att lagets skyttekung och superanfallaren Gustav Ludwigson sålts till Bajen. Tyvärr för oss så spelar han i ÖIS året ut innan han går över till det sämre grönvita laget. Vi har säkert inte sett Ludwigson för sista gången. Om allt vill sig väl får vi nog spela mot honom i Frej-tröjan nästa år, förutsatt förstås att vi och Frej klarar oss kvar.

Gustavs anfallskollega Victor Sköld som anslöt från ÖSK inför säsongen och som Jeppe Florén mycket snyggt helt tog bort i matchen i Göteborg är långtidsskadad och spelar inte.

För att ersätta honom har man i sommarfönstret tagit in två stycken nya spelare.

Man har värvat tillbaka sin gamla akademispelare Mohamed Said Adan som 17-åring stack iväg till Italien och Empoli. Där lyckades han inte få spela i A-laget och han har sedan varit utlånad till FC Dynamo Brest utan att få speltid där heller. Dags då att som nittonåring återvända hem och börja om.

En annan yngre förmåga som anslutit är Melvin Fritzell som värvats från IK Frej nu i sommarfönstret. Melvin bröt kontraktet med Frej och gick över till Göteborgsklubben. Huruvida ÖIS litar till sin värvning är oklart då man bara gav Melvin kontrakt året ut. Men oavsett var man tvungen att värva någon anfallare utöver Mohamed, då man släppt sin anfallare Alibek Aliev till Varberg. Alibek lyckades väl inte riktig i ÖIS men i Varberg tror man på hans potential.

Så två anfallare ut (varav en är skadad) och två in.

Man har också släppt mittfältaren Linus Tornblad till Utsikten under sommaren. Linus har spelat i GAIS i många år och har nog SE-tempot i kroppen men han har inte fått plats i ÖIS och får nu börja om i de lägre divisionerna.

Bortsett från detta är laget sig likt sen senaste mötet.

ÖIS går riktigt bra nu och har vunnit tre och spelat två oavgjorda på de fem senaste matcherna. Man återfinns på fjärde plats i tabellen och vid seger idag, poängtapp hos Brage och förlust för Mjällby är man uppe på Allsvensk plats. Det är så klart kittlande för supportrarna då säsongens stora mål är att gå upp.

I senaste hemmamatchen krossade man Halmstad på Gamla Ullevi. Man helt enkelt körde över dem de första 30 minuterna och man ledde då med 3-0. Det återhämtade sig så klart aldrig HBK ifrån.

I en intervju i GP efter matchen mot HBK förklarar tränare Askebrand varför ÖIS nu spelar bättre och vinner matcher, efter formdippen på försommaren som innebar 6 drabbningar utan vinst.

Askebrand menar att ÖIS spelar mer cyniskt nu. Det kanske inte är så snyggt men det är effektivare. I praktiken märks detta att laget slår betydligt färre passningar inom laget och anfaller mer och går i duell mer. Bollinnehavet har minskat men antalet frisparkar man får har ökat som en följd av duellerna.

Med andra ord spelar man ett rakare och snabbare spel än det vi fick se på Ullevi i våras.

Matchen

Som vi förstår kommer VSK inte kunna lita till sin taktik man hade i Göteborg som innebar att man lät ÖIS dutta på mittfältet och sen stänga straffområdet. Idag kommer bollarna att komma direkt i djupet och det kommer att gå fort med Ludwigson på högerkanten. På andra kanten är det likadant. Där har man Berhardsson som vuxit in i sin ytterroll under säsongen och som är snabb och springer som en galning fram och tillbaka.

I matchen mot HBK fanns en spelare som var magnifik i ÖIS, nämligen Ailton Almeida. Han stod uppställd som central forward men i praktiken fungerade som en 10:a där han fördelade ut bollar till kanterna. Askebrand har äntligen hittat rollen för Ailton i laget, här passar han perfekt.

För VSK:s del handlar det nu om att få stopp på ÖIS kantspel, vilket är lättare sagt än gjort, men det måste lyckas om man ska kunna ta någon poäng. Vidare måste man se till att stänga centralt och inte låta Ailton fördela bollar.

Precis som i matchen i Göteborg kommer det att finnas ytor på kanterna för snabba omställningar, så det är där VSK ska gå till attack. Som alltid gäller det att vinna mittfältskampen. HBK misslyckades kapitalt och då blev det två baklängesmål på 18 min. Ska VSK har någon slags chans i den här matchen måste man var med från start och kämpa stenhårt.

Support

Det är matchtröjans dag och alla fans tar på sig de finaste man har. Idag vill vi se sång och stöttning matchen igenom – VSK kommer behöva det mer än någonsin.

Facebook Comments Box