ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchkoll: Örgryte IS -VSK Fotboll

Örgryte och VSK har inte sprungit på varandra i fotbollens seriesammanhang på 22 år. Det var 1997 i Allsvenskan när ÖIS slutade 5:a i en serie som Halmstad vann. ÖIS vann båda matcherna mot VSK.

Sen dess har mycket vatten runnit i den breda bäck som mynnar ut i Nordsjön, likaså i Svartån som mynnar vid Mälarens norra strand. För ÖIS del har det inneburit många säsonger i allsvenskan men också konkurs och degradering till Div 1.

Nu är klubben tillbaka i Superettan och umgås med ambitionen att återvända till det allsvenska finrummet. År 2020 har man sagt att det senast ska ske så man har i år och nästa år på sig. Vi har tippat ÖIS på 5:e plats i tabellen iår då vi tror att flera andra lag i slutändan är starkare. Men som laget har inlett kanske vi får anledning att omvärdera det hela. Serien är dock lång och avgörs i november, inte i april.

Profiler i laget

Vi har berättat om honom förr men vi måste få nämna honom igen, han är verkligen en av våra favoritspelare pga sin otroliga matchsvit.

Vi pratar förstås om Stojan Lukic. De flesta Västeråsare har nog inte koll på honom men han är ett målvaktsunikum i svensk fotboll. På de elva säsonger som sträcker sig tillbaka till 2008 som vi har statistik på har Stojan totalt missat fem (5) seriematcher. Av de 330 som spelats i Allsvenskan och Superettan där han har varit aktiv har han stått på mållinjen från start i 325 av dessa. De senaste nio åren har han missat en (1) seriematch. Hans karriär sträcker sig från Falkenberg FF i Superettan till Halmstad BK i Allsvenskan och nu de två senaste säsongerna i Örgryte IS. Han är 39 år och i år har han dock fått kliva åt sidan för Fredrik Andersson och sitter numera som målvaktsreserv på bänken. Han har dock blivit assisterande tränare i ÖIS och lär inte släppa fotbollen i första taget. Hatten av för en riktig fotbollskrigare.

Gustav Ludwigson var ett av utropstecken i fjolårets Örgryte. Så sent som för tre år sedan spelade han Div 3-fotboll i Sävedalens IF. 2017 spelade han fortfarande kvar i Sävedalen då i Div 2. Sen blev han värvad till ÖIS för att göra mål. En liten chansning var nog Gustav för ÖIS ändå för han gjorde bara 8 mål som forward i Sävedalen 2017. I fjol gjorde han gjort 11 mål som debutant, bara slagen av flyktade Diego Montiel. Det är så klart urstarkt att göra fler mål i Superettan än i Div 2. Gustav hade så klart bra hjälp av Diego som slog fram bollarna till honom, men starkt ändå som sagt. I år har Gustav startat om möjligt ännu bättre och har redan gjort två mål från sin högerytterposition. Fortsätter han det här snittet lär han dra in 15 baljor till i höst. Kul utveckling och visar igen precis som för vår utomjording mellan stolparna att det aldrig är för sent, man kan nå sina drömmar om att få spela elitfotboll, även om få tror på en.

Skyttekungen Ailton Almeida som redan 2007 lämnade ÖIS för FC Köpenhamn är tillbaka till alla ÖIS-supportrars stora glädje. Ailton har motsvarat förväntningarna och gjort 1 mål så här långt med också flera assist och har en bollbehandling som få om någon har i den här serien.

Det stora överraskningen i anfallet är dock Victor Sköld. Den snart trettioåriga vänsterspringaren som förde en tynande tillvaro i ÖSK i fjol. Nu inplockad till ÖIS där han fått ny energi och gjort 3 mål på 4 matcher.

En sak kan vi konstatera i alla fall. Det råder ingen åldersnoja i ÖIS. Snittåldern på anfallstrion är 30 år. Den yngsta är Ludwigson med sina snart 26 år.

En ytterligare överraskning i årets ÖIS är mittbacken Oliver Stanisic som rekryterats från seriekonkurrenten Varbergs BoIS. Ingen trodde nog att Oliver hade spelet i sig som han visat upp så här långt i årets serie. Nu får tidigare VSK-spelaren Engström se upp här så han inte blir av med sin givna mittbacksplats. Just Engström gör något av comeback idag från tidigare skada och lär ersätta avstängda Ervik.

ÖIS modell 2019 tycks ha lyckats ersätta flyktade Diego Montiel med flera spelare som kan göra mål och assist. Man har ett komplett lag med idel starka lagdelar och individuellt skickliga spelare. Just nu verkar man svårstoppade, men serien är som sagt lång, så vi får se hur det utvecklar sig.

I matchen mot VSK lär vi få se ett ÖIS som håller i bollen utan att tokanfalla utan som bygger upp sitt spel systematiskt. Man kommer se till att ha koll på VSK:s farligaste spelare och VSK kommer inte få många målchanser i den här matchen. Om VSK ska ha chansen till en poäng måste man göra en prickfri försvarsinsats samtidigt som man har lite tur i en omställning och får med sig boll och spelare som gör att man kan skapa något farligt. ÖIS har bara släppt in 3 mål så här långt så det är inte lätt att få hål på dem.

Kan VSK upprepa insatsen som man hade mot Trelleborg senast i kombination med försvarsarbetet från träningsmatchen mot Sundsvall finns alla möjligheter till poäng. Men som sagt det krävs en topprestation av VSK.

Facebook Comments Box