ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför VSK Fotboll – Norrby IF

Då var det dags för vår genomgång av läget hos dagens motståndare Norrby IF.

Det var nog ganska få som trodde att Norrby skulle få en lätt resa i årets serie. Ny tränare, ett antal trotjänare som la skorna på hyllan, stor spelaromsättning, som alltid trångt ekonomiskt och sist men inte minst, spelare som inte är proffs utan får livnära sig på annat än fotboll för att kunna spela fotboll.

När man sen klev in i Svenska cupen i februari i år fick man förvisso stryk av ett snyggt spelande Örgryte men alla som såg matchen fick också se ett hårt arbetade Norrby som uppvisade bra försvarsspel och spets i sina omställningar. I matchen efter tog man det en nivå till när man spelade oavgjort mot AIK med riktigt bra försvarsspel. Redan där borde vi som står utanför förstått att Norrby har något riktigt bra på gång, trots allt som talar emot klubben.

Själva har vi tippat Norrby på 10:e plats när seriens summeras i höst. Vi får se hur det går men inledningen av serien har varit magnifik sett från vad förväntningarna varit.

Nye tränaren Mohammed Ali Khan har på kort tid lyckats få ihop ett sammansvetsat gäng som jobbar stenhårt för varandra och ser till att man försvarar sig exceptionellt väl.

Profiler

Richard Yarsuvat är spelaren som sina unga år till trots hunnit med att representera fem klubbar på seniornivå. Resan började i Elfsborg, då i Allsvenskan. Han lyckades inte riktigt ta en plats, det blev lite inhopp på de två år han var där. Sen gick flyttlasset till Värnamo i Superettan. Även där var det svårt att få ordentligt med speltid så inför hösten 2012 styrdes skutan mot Göteborg och ÖIS i då i Div 1. Mer speltid blev det 2013 när ÖIS spelade i Superettan, men målen uteblev. Inför 2014 hamnade så Richard i Norrby och blev direkt skyttekung med 20 mål på kontot. Under följande år fortsatte han ösa in mål för Norrby och 2017 plockade Dalkurd upp honom för att stärka sitt anfall. Även där gjorde Richard succé med sina 17 mål. Någon förlängning och allsvenskt spel blev det dock inte utan inför fjolårets säsong var han tillbaka i Norrby. Det gick hyfsat med 9 mål 2018, men också ett antal missade matcher pga skada. Richard är säkert sugen på att dubbla målskörden till i år och han bär klubbens målskytte på sina axlar och får inte misslyckas. I år har det blivit 3 mål så här långt.

Mergim Krasniq är målvakten som är inne på sin 12:e säsong i klubben och han är bara 26 år gammal. Från 2011 har Mergim varit 1:a målvakt och han missar i genomsnitt 2 matcher per år. Han har varit med på Norrbys resa från Div 2 till Superettan och han är klubben fortsatt trogen. Han har nog aldrig lämnat Borås utom vid bortamatcherna och hittar nog till arenan i sömnen. Respekt till en riktig trotjänare.

Så här spelar Norrby

Vi har inte gjort någon specialanalys av Norrbys spel men de har en tydlig spelidé som går ut på att försvara sig väl och sen kontra där Yarsuvat förhoppningsvis ska kunna göra något kreativt. Man är generellt effektiva i anfallsspelet och behöver inte många chanser på sig för att göra mål. Vad beträffar xG överpresterar man något både vad gäller att släppa in färre mål och göra fler mål än förväntat.

Norrby har inte förlorat på de senaste fem omgångarna och bara släppt in enstaka mål. Att slå Norrby är oerhört svårt om de får till sitt försvarsspel. Och pressar man på för ledningsmål som många lag gjort kan man ge sig tusan på att Norrby kontrar och får in en balja på en chans som inte ens är en chans. Så har deras vår sett ut så här långt och lite talar för att matchen mot VSK ska vara annorlunda.

Norrby kommer göra livet svårt för VSK när man ska anfalla genom att se till att ligga på rätt sida och jobba hårt med att få ned bolltempot och på så sätt skapa kontroll över händelserna.

Ska VSK ens lyckas få in en boll i den här matchen måste man ha ett högt tempo och massor av löpningar som skapar passningsalternativ och drar isär försvaret. Förvisso är VSK vana med matchbilden vi kommer att få se idag när man för spelet mot försvarande lag. Norrby är dock klart bättre än Div 1 lagen från ifjol.

Resultatet talar starkt för oavgjort. Norrby har kryssat mot alla de lag som ligger i mitten som man mött. Vinsterna har kommit mot de sämre lagen i serien. Stalltipset är att dagens match slutar oavgjort.

Facebook Comments Box