ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ilir Berisha förlänger – Tack!

Så blev det klart med den sista förlängningen av de VSK-spelare som varit utan kontrakt efter säsongen. Sist ut var alltså lagkaptenen Ilir Berisha som förlängde med ett år med ett ytterligare optionsår. 

Vi ska ärligt säga att vi har varit osäkra på om Ilir Berisha skulle få förlängt i klubben. Han har problem med sitt knä och haft hög skadefrånvaro under sin tid i VSK. Om han inte fått förlängt med det som motivation hade vi förstått klubbens agerande. Men nu valde klubben att förlänga och det beroende sannolikt på att Ilir varit helt skadefri under hösten. Det som tycks ha hjälpt är ett helt nytt träningsupplägg som han följer. Samtidigt har vi inte riktigt känt igen Ilir under några matcher i höst, det var kanske nerverna som spökande för det kunde bli lite ofokuserat och några misstag som vi inte är van att se honom göra.

Vi är övertygade om att Ilir nu med en försäsong under bältet är fit for fight i vår igen. Vi minns alla hans bästa match under säsongen, det var faktiskt träningsmatchen mot AFC Eskilstuna när VSK långa stunder var utspelat framförallt i första halvlek när AFC tryckte på. Den som visade att han hade både tempot och spelet i kroppen den matchen var Ilir som effektivt stoppade de stora och starka AFC-anfallarna. Utan honom på plan hade det blivit många mål till för AFC. Det är spelet i den matchen vi behöver se av Ilir och övriga i försvaret nästa år när de ställs mot helt annat och tyngre anfallsspel jämfört med i år. Vi är trygga i att Ilir fixar det, han har visat att han klarar det många gånger tidigare. 

Om vi spinner vidare på erfarenhet så inser nog alla att VSK Fotboll behöver spelare som Ilir Berisha. Vi supportrar kan hajpa våra spelare men det är inte många av dem som faktiskt vet vad som krävs högre upp i systemet. Ilir har inte bara erfarenhet från Superettan utan även allsvenskt spel. Det är det bara några till i laget som har, trots allt.  

En annan faktor som garanterat togs med i kalkylen från klubbens sida om en förlängning med Ilir är att han är mycket uppskattad av klubben och sina lagkamrater i sin roll som lagkapten. Ado Sadzak, sportsligt ansvarig i klubben säger på klubbens hemsida att de tycker Ilir skött lagkaptensarbetet exemplariskt under året och att han verkligen har haft en stor roll på plan men också i omklädningsrummet. Sånt är så klart svårt att göra sig av med. Man vet vad man har men inte vad man får istället. 

Vår bild av tränarduon är att de har att utveckla en starkare matchcoachning som fungerar för Superettan. Intill att den är på plats behövs en ledare på plan som kan mana på och styra sina medspelare med en naturlig auktoritet som man får om man varit med i de här sammanhangen tidigare. I detta är Ilir som klippt och skuren för uppdraget och är tillsammans med Stefan Batan de naturliga samlingspunkterna för laget och faktiskt också för tränarna när det kommer till att måla upp bilden av vad som väntar laget på andra sidan Div 1-kullen.

Vi får inte glömma bort att nämna en av Ilirs viktigaste egenskaper som spelare, att mörda sina hjärnceller till gagn för laget. Som alla vet har VSK Fotboll i flera års tid varit helt ofarliga på fasta situationer. Med Ilir Berisha i laget har detta blivit mycket bättre och hans nickar var fruktade av alla lag i serien i år och kommer vara så även nästa år. Nickarna är som hästsparkar och till skillnad mot andra så kan han också placera dem där de ska vara, dvs i målet.

Även om Ilir inte nådde upp till sin personliga målsättning om att göra sex mål i år blev det ändå tre som mittback. Det är riktigt bra sett utifrån den faktiska speltid han hade. Motståndarna i Superettan är så klart varnade om Ilirs farlighet på fasta situationer. Men det är okej för när han drar på sig extra bevakning kommer någon annan att få chansen att nicka in bollen, det är ju så det fungerar i lagspel. 

Om vi ska försöka förklara hur viktig Ilir Berisha har varit för VSK Fotboll i år så kan vi konstatera att fyra av lagets totalt sex förluster kom till när Ilir var skadad i våras. Vårens förluster mot Assyriska, Umeå, Linköping och Bissarna kom när Berisha var borta och när han spelade matcherna runt om kring de matcherna, ja, då vann VSK.

Det är ingen spelare i laget som startat mer än 10 matcher i år som har tagit lika många poäng per match som Ilir (2.47 poäng per match), på hans 19 matcher under årets säsong. Ja, ni hör ju själva, VSK behöver sin lagkapten. Med Ilir på planen ökar chansen till segrar och grönvit ära. 

Tack Ilir för att du förlängde med Grönvitt, nu ser vi fram emot att du leder VSK till Allsvenskan! 

Facebook Comments Box