ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Syrianska FC – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

Spelare

Seth Hellberg är BP-talangen som redan som 18-åring gjorde allsvensk debut med BP 2014. Året efter i Superettan var han närmast ordinarie i laget. Som bekant gick det inte så bra för BP, man åkte rakt igenom serien och hamnade i Div 1. Seth var med laget ned i Div 1 men fick inte mycket speltid och inför 2017 när kontraktet gått ut gick han över till Syrianska FC. Den offensiva mittfältaren har verkligen lyft SFC:s spel sen han kom till klubben. Han är snabb och teknisk och har i år varit en av Div 1:s absolut bästa mittfältare. Hans fotbollskarriär hämmas dock av att han är dömd för ett sexbrott som han begick när han var 15 år och att värva en spelare med den bakgrunden strider, rätt eller fel, mot många föreningars värdegrunder. De enda klubbar som signalerat intresse för Seth i Sverige är ÖFK 2015 och sen Syrianska 2017. Nu går hans kontrakt ut men vi är övertygade om att SFC kommer göra allt i sin makt för att behålla Seth då han är en absolut central spelare för deras lagbygge inför nästa års Superettaspel. 

Success  Nwosu är den egna produkten som gått den långa vägen från Syrianskas akademi och som flyttades upp i A-laget 2014. Han gjorde omedelbar succé och imponerade på tränaren Zvezdan Milosevic. Faktum var att Success konkurrerade ut den betydligt mer namnkunnige Louay Chanko på det centrala mittfältet. Sen dess har Success abonnerat på platsen som defensiv mittfältare genom åren. Han har spelat i SFC hela sitt liv och ryktades iväg till Norge för några år sedan, men det rann ut i sanden. SFC lär prioritera att göra klart med ett nytt kontrakt för Success, allt annat vore tjänstefel av klubben. 

Ihab Naser är en i en uppsjö av offensiva kantspelare i årets upplaga av Syrianska. Han har inte fått mest speltid men han skiljer ut sig mot övriga i att han är ung och på uppåtgående, till skillnad mot det stora flertalet kantspringare i laget. Ihab kom till klubben 2017 och fick en del speltid i Superettan. I år har det blivit en del starter och många inhopp i en mördande konkurrens om ytterplatserna. Nu när klubben måste börja tänka på pengar igen efter att ha bränt sina Ghoddos-miljoner passar Ihab bra in som en kommande spelare som inte ska ha en jättelik lön. Vi utgår från att SFC förlänger hans kontrakt inför 2019. 

Som vanligt har Syrianska FC varit rena främlingslegionen under 2019. Totalt 31 spelare har spelat tävlingsmatch för klubben, 27 har startat en match och totalt 41 har spelat eller suttit på bänken i en seriematch. Tränarcirkusen har också som vanligt varit omfattande med fyra huvudtränare under säsongen. Egentligen 5 men en återkom vid två tillfällen under året. 
Nu har klubben gjort klart med en ny tränare för säsongen 2019. Det blir Korosh Hatami som i år tränat Norrby IF. 

Korosh får ett grannlaga jobb att bygga truppen då många spelare bara har kontrakt över året och det lär bli många förhandlingar med de spelare som ska vara kvar. Han har också problemet med att truppen är ålderstigen med många spelare runt och över 30 år. 

Vi utgår att klubben gör som de brukar, väntar långt in i transferfönstret innan man börjar sajna upp spelare. Klubben är känd för sin gamblingmentalitet där man gärna väntar in i det sista för att hitta billiga pärlor på transfermarknaden, när spelare blir allt desperatare i sin jakt på ett kontrakt.  

Klubben

Vi har i många och långa artiklar skrivit om Syrianska under åren. Ni som känner att ni vill läsa mer om klubben kan med fördel söka efter den på hemsidan. Nu konstaterar vi bara att klubben gjorde en satsning som lyckades med att gå upp i Superettan. Man värvade tungt och använde de pengar man fick för Ghoddos när han såldes vidare i somras. De pengarna är nu slut och klubben ska hitta nya medel för att värva eller behålla de spelare man vill och behöver för Superettan. Hur det ska gå till vet ingen men som vanligt brukar klubben hitta ett sätt. Svarta löner är legio i klubben och historierna är många om hur spelarna får betalt på olika sätt. 

Det är som sagt ett oskrivet blad vilken trupp klubben kan ställa på benen nästa år, det enda vi vet är att den kommer att innehålla överraskningar, fråge- och utropstecken. Den som lever får se. 

Arenan 

Klubben spelar på Södertälje fotbollsarena, i folkmun Jallavallen. Det är en kommunal anläggning med en publikkapacitet på  5 800. Underlaget är konstgräs. I år har publiksnittet varit 714 personer vilket ska tas med en grov nypa salt då klubben regelmässigt blåser upp publiksiffrorna i sin strävan att vara större än man är. 

051115 Fotboll, Arena, Stadion, Assyriska: Södertälje Fotbollscenter. Fotbollsplan. © Bildbyrån – 80643
Facebook Comments Box