ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur går det för tolvan?

20 omgångar är spelade och om vi gör om hela serien till en fotbollsmatch har vi nu spelat 60 minuter. Vi är på väg in i sista halvtimmen. Vid det tillfället gör många lag sina första byten och försöker förändra, alternativt förstärka matchbilden. Därför dykte vi ner i statistiken för att se: Hur går det för tolvan sista halvtimmen av serien?

Tolvan behöver sin tolfte spelare

Att vi väljer just tolfteplaceringen kan ganska lätt härledas till att VSK placerar sig just på den platsen.  Det är den tacksamma platsen precis ovanför kvalstrecket, och som säsongen har sett ut är det nog en placering vi är oerhört tacksamma för om vi behåller lagom till andra advent då serien slutförs.

Men hur har det gått tidigare år för laget som legat på en tolfteplats efter 20 omgångar i Superettan. Vi djupdyker rakt ner i gammal klassisk Superettan-statistik, en serie som hittills avverkat 20 säsonger och nu är inne på sin tjugoförsta.

Det vi snabbt kan konstatera är vi faktiskt delar platsen med tre nuvarande allsvenska lag, nämligen Sirius, Varberg och IFK Norrköping. Vi hittar även kommande motståndare i Svenska Cupen, Bodens BK. 

Årets säsong

VSK har idag 20 poäng. Endast vid 3 tillfällen har ett lag som legat tolva efter 20 omgångar haft 20 poäng eller mindre, så historiskt sett ska vi vara tacksamma att vi ligger på en så pass hög placering som vi gör. Det finns helt enkelt flera dåliga lag i serien i år än tidigare år. Tack för den!

Tidigare säsonger

Snittpoängen för lag 12 efter 20 omgångar är 22 under Superettans första 20 år. Lägst hade Enköping 2004 med 18 poäng, och högst hade Assyriska år 2011 med hela 27 poäng. Ett av dessa lag klarade sig kvar, och ett åkte ur…

Vi kan också konstatera att snittpoängen per match ökar sista 10 för laget som låg 12:a efter 20 omgångar, om än väldigt lite, så ändå ett konstaterande. Lagen runt strecken krigar för sin existens och gör således allt för att ta varenda poäng som krävs!

  • Vid 6 av 20 tillfällen åkte ”tolvan”  ur när serien var färdigspelad, antingen via kval eller direkt
  • Sänktes poängsnittet under sista 10 omgångarna så åkte man med cirka 70% säkerhet ur serien.
  • Å andra sidan, höjde man sitt poängsnitt sista 10 så klarade man sig kvar med 90% säkerhet.
  • Klarar man minst 12 poäng sista 10 så har man vid samtliga tillfällen klarat sig kvar (via kval eller direkt).
  • Endast vid 6 tillfällen av 20 har tolfteplacerade laget förbättrat sin tabellposition när serien väl var färdigspelad.

Syrianska FC

Som vanligt så hittar man alltid Syrianska FC när man kollar tillbaka i tiden. Och som vanligt utmärker sig skandalklubben från Södertälje. Inget annat lag är i närheten av att ha avslutat serien så dåligt som Syrianska gjort. Och detta dessutom vid 2 tillfällen (2017 och 2019 låg SFC på en 12e plats efter 20 omgångar). Man tog ynka 3 respektive 4 poäng sista 10 omgångarna och åkte således ur båda gångerna.

Sammanfattning

Om VSK höjer sitt poängsnitt från nuvarande 1 poäng i snitt per match till 1.2 poäng i snitt per match så är chanserna goda för att klara sig kvar.  Det ska sägas att det också en stor utmaning, då vi under närmsta tiden möter både ettan och tvåan på bortaplan, två lag som dessutom spelar på naturgräs.  Det är dags för spelare och ledare att visa karaktär och ett jävlaranamma som vi såg i slutet på senaste omgången då vi gjorde en finfin upphämtning mot Jönköping Södra. Lägg där till en superintressant värvning av Viktor Prodell så SKA vi se till att klara kontraktet

Facebook Comments Box