ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll: Historiska försäljningsnivåer av säsongskort

Utöver det sportsliga på planen är nog hur mycket publik som kom på matcherna en av de saker supporter bryr sig mest om runt sin klubb. Du vill helt enkelt ha högre publik än konkurrenterna att stoltsera med även om du torskade senaste matchen med 0-1. En hög publiksiffra är alltid ett slags plåster på förlustsåret som gör det hela lite lättare att uthärda.

Och visst, publiksiffror visar hur stor din stam är och många gelikar du som supporter har där ute. På nått sätt är det inbyggt i oss människor, ju större stam, ju bättre är det. Därför denna eviga fråga om hur många som var på en match.

Så här på försäsongen blir försäljningen av säsongskort något av en måttstock på hur stort intresse det finns hos stammen inför säsongen. Vi supportrar är alltid nyfikna på hur många säsongskort VSK Fotboll säljer, om det är bättre än förra året och hur det står sig mot konkurrenterna. Det ska vi titta lite närmare på nu.

Säsongskortsförsäljning veckorna innan premiären VSK Fotboll

Som vi ser så har VSK Fotboll tagit enorma kliv när det gäller säsongskortförsäljning på senare år. 2015 när klubben stod på ruinens brant såldes endast 35 stycken säsongskort. Men som vi alla vet hände drömhösten. Inför 2016 värvades Johan Mjällby och fotbollshajpen i staden var total. Många var de supportrar som lätt knäsvaga handlade sina årskort direkt av ikonen när han stod och sålde säsongskort på en bandymatch inför fotbollssäsongen.

Försäljningen sköt också i höjden och totalen slutade på 700 det året. Det stora klivet i försäljningen tycks dock ha tagits 2017 när man sålde nästan 1300 kort, något som man försökte slå 2018 då man precis som i år hade en barometer uppe med hur försäljningen gick. Premiärveckan gick VSK ut med att de passerat målet och sålt 1305 stycken. Det totala antalet sålda säsongskort förra året är för oss okänt, men kan ha varit några hundra fler.

Det som är intressant i år är att trots att VSK höjt priserna på säsongskort på sittplats med 700 kr till 2000 kr har man sålt fler. Den stora ökningen av säsongskort står framförallt privatpersoner för. De som lämnas ut i diverse sponsorpaket har minskat pga ny policy runt hur säsongskort används i sponsoraffärer.

Om vi då blickar tillbaka till 2015 när VSK Fotboll sålde 35 säsongskort och nu fyra år senare när man sålt 1127 stycken redan i februari, så får vi konstatera att det är en fantastisk resa föreningen har gjort.

Hur står sig då VSK mot Superettan?

Förra året publicerade Svensk Elitfotboll följande lista över säsongskortsförsäljningen i Superettan.

Säsongskortsförsäljning 2018 Superettan

AFC Eskilstuna – inga rapporterade siffror
Degerfors – inga rapporterade siffror
Falkenberg-  ca 1050
GAIS – 1873
Gefle – inga rapporterade siffror
Halmstad – 1377
Helsingborg – 3200
Värnamo – 349
Brage – inga rapporterade siffror
Frej – 120
J-Södra – 1327
Landskrona – inga rapporterade siffror
Norrby – inga rapporterade siffror
Varberg – ca 600
Örgryte – 1595
Öster – inga rapporterade siffror

För de lag som då spelade i Allsvenskan hade  BP 214 och Trelleborg 1600.

Om vi tittar på vilka som förmodligen säljer mest säsongskort i år så är det (siffrorna är förra årets):

GAIS 1873
Trelleborgs FF 1600
Örgryte IS 1595
Halmstad BK 1377
J-Södra 1327

VSK Fotboll har som mål att sälja 1600 säsongskort och lyckas man med det skulle det innebära att man är en av de bästa klubbarna i serien, i den grenen. Den grönvita stammen växer!

Skulle VSK komma upp i närmare 1900 (varför inte 1904) så är det inte omöjligt att föreningen kommer vara den klubb som säljer flest säsongskort i Superettan. Det är en tuff uppgift, men inte omöjligt med tanke på det intresse som finns.


Facebook Comments Box