Genomgång: Svenska Cupen 18/2

Då var den första cuphelgen till ända och vi har tittat på de matcher där Superettanlag har varit inblandade i. Igår var de sista två lagen i farten och vi kan nu summera det vi sett i helgen. Vi gör detta i slutet av denna genomgång.

Eskilsminne IF – Dalkurd FF: 0 – 2

Dalkurd kom till matchen med en extremt tunn trupp där man bara hade tre utespelare på avbytarbänken. Även om startelvan är bra kommer det behöva flera värvningar för att laget ska klara av Superettan.

Matchstarten var det ingen fel på denna kväll. Eskilsminne fick inte röra boll de inledande tre minuterna och efter en krossboll kunde Ferhad Ayaz sätta ett tidigt 1-0. Sen vaknade visserligen Eskilsminne till och första halvlek var ändå en jämn historia men med få avslut på mål i båda riktningarna.

Backlinjen i Dalkurd är ändå rätt bra med Strand som sticker ut mest och frågan är väl om han är kvar i Dalkurd när säsongen börjar (Dalkurd har ju sålt alla spelare som är värda något). Även fd Umeå FC spelaren Dillan Ismail gör en bra insats och håller absolut SE-nivå.

Även om Emil Berger har anlänt från Rynninge och tillför rutin känns ändå mittfältet och anfallet lite tunnare. Dalkurd skapade inte speciellt många lägen i denna match. I slutminuterna av när Eskilsminne trycker upp större delen av laget för att kvittera lyckas Dalkurd få till 2-0 efter att Peshraw Azizi kommit fri från mittplan när backarna trycker på uppåt.

Men vi konstaterar, om inte Dalkurd börjar värva snart kommer de få en jobbig säsong då skador lär komma på startelvan.

Hammarby IF – Varbergs BoIS: 3 – 0

Den här matchen slutade orättvist med en klar Bajen-seger. Hammarby hade en bra period de första tio minuterna av matchen då man också snyggt tog ledningen. Sen var det inte lika snyggt längre.

Varberg arbetade sig in i matchen och efter ett tag fick deras starka 5-manna mittfält tag i bajenspelarna och bollen och började styra tillställningen allt mer. Anfallaren Robin Book hade ett skott i stolpen och Varberg producerade flera farliga lägen under halvleken som var jämn med en liten fördel för Varberg. En sådan normalt stark spelare som David Fällman i Hammarby hade klara problem med Varbergs högervinge i form av Nahom Netabay.

När nog många trodde att Bajen skulle komma ut i andra och kliva på med mer energi och ta över matchen, blev det precis tvärtom. Varberg hade tydligen order att balansera laget extremt offensivt och man pressade stenhårt, inte sällan med fem spelare i och runt Hammarbys straffområde. Bajen hade klara problem att hantera detta och Varberg fick många bollvinster och lät inte de vita och gröna låna bollen särskilt mycket under långa stunder under andra halvlek.

Naturligtvis straffade sig denna höga press och Bajen kunde kontra in två mål under andra halvan av halvleken. Men Varberg skapade också ett antal heta lägen, bla hade nämnda Book ett skott i ribban.

Vi tar med oss från denna match att Varberg i sitt mittfält förfogar över en rad kompetenta spelare och som enhet gör man en mycket bra match som helt neutraliserar Hammarbys motsvarighet. Mittfältet vinner boll och spelar snabbt med one-touch som gör att de är svåra att få tag på. Kan bara Robin Book få ordning på sitt sikte kommer Varberg vara riktigt farliga framåt i år. Frågetecken finns för hur kompetent försvaret med trebackslinjen är över en hel säsong.

Summering av första cuphelgen

Den här summeringen gör vi på enklaste sätt där vi ger alla lagen som spelat ett plus eller minus eller en nolla. Ett plus innebär bättre än förväntat, Ett minus sämre än förväntat och en nolla som förväntat.

Örgryte IS (+). Såg starka ut i sin match mot Norrby som man dominerade helt och man spelade med en hög press och one-touch som gjorde att motståndarna inte hängde med. Behöver bli vassare framåt.

Östers IF (+). Klarade av att hantera allsvenska Falkenberg på bortaplan vilket imponerar. Man gjorde det snyggt och bra över hela matchen och klarade också av att bevaka sin ledning i andra halvlek.

GAIS (+). Utifrån GAIS svaga säsongsinledning var den här matchen ett klart fall framåt. Man tog upp kampen med allsvenska ÖSK och köttade på för att få in kvittering och sen reducering. Bästa prestationen i år och fortsätter man så här kan det bli bra men truppen är tunn och man var tvungen att lufta juniorer när man bytte folk i andra halvlek.

J-Södra (+). Matchen på bortaplan mot AIK var imponerande på många sätt. Laget klarade av att hantera svenska mästarna men inte bara det. Man höll linjerna i spelet och klarade också av att gå framåt och hota. Imponerande cuppremiär.

Degerfors IF (+). Visserligen förlorade man mot MFF men man borde nog vunnit om man ser till chanserna. Många MFF-supportrar har efter matchen uttalat sig att man aldrig trodde att Degerfors skulle vara så här bra. Kan bli ett spännande år för värmlänningarna.

Halmstad BK (0). Vi sätter Halmstad på en nolla då de inte kunde göra sig själva rättvisa med 8 spelare + tränare borta pga magsjuka. De gjorde ändå en strong insats som kryssade borta mot ÖFK. Vi får se kommande helg hur de klarar av att spela med ordinarie laget.

IK Frej (0). Laget presterade som förväntat mot allsvenska Djurgården. Man hade inte mycket av eget spel men man höll också emot väl och hade matchen igenom struktur i laget och i spelet utan att falla ihop.

Norrby IF (0). Norrby gjorde vad man kunde förvänta sig mot ÖIS och höll spelet väl uppe under matchen. Man var dock aldrig nära att ta poäng och det syntes att man inte var ett lika bra lag som ÖIS.

Dalkurd (0). Vi placerar Dalkurd här då det är oklart vilka förväntningar vi ska ha. Man vinner matchen mot Eskilsminne utan att imponera på något sätt och truppen är lövtunn. Det måste in mer bra spelare för att det här ska gå vägen i cupen så väl som serien.

Varberg BoIS (0). Man gör det bra på många sätt mot Bajen men man förlorar ändå med 3-0. Laget har en förstklassig lagdel i sitt mittfält, i övrigt är det tunnare.

BP (-). Man klarade med viss möda av att slå ett Division 2 lag, det imponerar inte. Det var tafatt och utan struktur i stunder av matchen. Ska man bli något topplag i år måste det bli bättring på många håll och kanter.

IK Brage (-). Genomklappning mot BK Häcken. Men vi som följt Brage under försäsong var inte förvånade, man har inte spelat bra alls i tidigare matcher. Nu måste något hända för att vända den negativa trenden.