ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Genomgång: Svenska Cupen 17/2 samt helgens träningsmatcher

Svenska Cupen fortsatte på söndagen med ytterligare 3 matcher med lag från Superettan. Vi tittar till de matcherna här och ger er en bild av hur det såg ut. Vi har också tittat till de SE-lag som inte spelat i cupen men som träningsmatchat i helgen. Håll till godo!

Syrianska FC – Linköping City: 1 – 2

Linköping City fortsätter att matcha mot bättre motstånd och man fortsätter att ta fina skalper. Den här fredagskvällen var det Syrianska som stod för motståndet och som skulle komma att tvålas till.

Matchen hade två ansikten om man får tro Citys hemsida (de enda som rapporterar runt matchen – förutom ett kortare referat i corren.se).

I första halvlek tränade City sin defensiva förmåga och låg långt ned i banan och lät SFC hålla i taktpinnen. Enligt hemsidan lyckades man bra med det även om Syrianska tog ledningen i matchen. Innan halvtidsvilan hade man dock kvitterat.

I andra halvlek var det istället fokus på att träna hög press och laget flyttades upp ordentligt i sina utgångspositioner, något som ”chockade” SFC enligt City-tränaren Melke Alan.

Oaktat de rödgulas mentala status lyckades City väl i sitt presspel och man dominerade långa stunder då SFC hade svårt att ta sig ur pressen. City gjorde också 1-2 genom Fredrik Alm, en ny ung anfallare från Åtvidaberg.

Linköpings öden och äventyr är ju inte av något större intresse för oss men tyvärr vet vi lite om det lag som faktiskt är det. Vi kan läsa på Syrianskas Svenska Fans forum att det var nyförvärvet Stadler som gjorde SFC:s mål och att målvakten Garaca gjorde två ”tabbar” som gav City deras mål. Vi kanske ska ta det senare påståendet med en nypa salt.

I ett annan inlägg skrivs att nyförvärvet Ribery var i en klass för sig inte bara i SFC utan på planen med bra spelsinne och fin vänsterfot. I övrigt anser man spelet och prestationerna i SFC behöver förbättras markant vad det lider.

Nästa helg möter Syrianska Vasalund på Skytteholm. Det kan bli en intressant match då Vasalund den här helgen avfärdade Sollentuna FK med 0-2 på bortaplan.

VSK Fotboll har att möta SFC i genrepet helgen innan premiären och det ska så klart bli kul att få se en i familjen Ribery i aktion live på Parken.

Helsingborgs IF – Trelleborgs: FF 3 – 1

Då inkasserade TFF sin första försäsongsförlust för i år. HIF var det bättre laget i framförallt första halvlek som man ganska enkelt vann med 3-0.

Enligt TFF:s hemsida var mannarna alltför passiva i försvarsarbetet i första delen av matchen och de rödblå kunde rinna igenom efter behov och behag, klasskillnad – helt enkelt.

Efter vad vi kan gissa en liten hårtork i halvtidsvilan kom TFF ut som ett klart bättre lag med ny fart på grejerna, ffa jobbet utan boll som blev mycket bättre. Man jämnade ut spelet och fick också in en reduceringsboll på ett HIF som börjat slå av på takten.

Tränare Swärdh var förståeligt inte nöjd med insatsen i första halvlek. Han menar att skillnaden mellan HIF och TFF inte är så stor som man kan tro av 3-0 resultatet i halvtid.

Nya tag för TFF nästa fredag då man möter danska Silkeborg IF som spelar i motsvarigheten till Superettan.

Falkenbergs FF – Östers IF: 1 – 2

Dimman låg tät över Vinåvallen i Falkenberg denna våriga vinterdag. Frågan är om ens målvakterna såg varandra när de blickade ut över den gröna rektangeln.

Falkenberg som förra året slutade tvåa i Superettan fick direkt svårigheter med Östers IF. Efter femton minuter stod det klart att gästerna för dagen förfogade över ett klart bättre anfallsspel medans det inte hände mycket när Falkenberg hade bollen.

Östers IF gjorde det bra, man satte press på Falkenberg så fort man förlorade bollen och ställde om snabbt när man fick tag i den. Dock varvade man omställning med att hålla i och söka lägen.

Första halvlek var en relativt chansfattig historia, men efter en halvtimme satte David Johannesson ett mål efter att ha fått ett inlägg som han först sköt på målvakten som gav en retur, vilken David sen enkelt kunde sätta i mål. Johannesson såg bra ut i hela matchen och hade flertalet chanser.

Även i andra halvlek såg Öster klart bättre ut men fick en tveksam dömd straff emot sig när FFF-spelaren enkelt ramlar i straffområdet. Men var gör det när målvakten Malmkvist slänger sig åt rätt håll och räddar straffen.

Efter den missade straffen skapar Falkenberg lite mer, men man slarvar med ett uppspel i eget straffområde som en Österspelare fångar upp och lyckas slå ett stenhårt inlägg mot bortre stolpen där Pavic dyker upp och enkelt petar in den i mål.

Efter detta backar Öster hem mer och mer och Trelleborg får föra matchen. FFF lyckas reducera i 79:e minuten men Öster har ändå bra kontroll på tillställningen. Matchhjälte blir målvakten Malmkvist som tvingades till flera kvalificerade räddningar, bland annat en TV-räddning i matchminut 95 och så den räddade straffen förstås.

Vi fick se ett Öster som spelade stabilt hela matchen och som välförtjänt vann. Fortsätter man så här har man en trevlig vår att se fram emot med avancemang i cupen och en fin tabellplacering.

Djurgårdens IF – IK Frej: 2 – 1

Det här var en match som alla på förhand visste att Djurgården skulle vinna. Frågan var bara vad segersiffrorna skulle skrivas till. Nu blev det 2-1, de borde varit 6-0.

Den nya strikern från Gefle IF Adam Bergmark Wiberg borde satt 2-3 baljor och hans anfallskollegor några till.

Djurgården dominerade den här matchen från början till slut och första 20 minuterna fick Frej knappt låna bollen. DIF pressade högt upp och Frej hade svårt att hantera det och spela sig ur. 1-0 målet kom logiskt och borde föregåtts av flera till.

Frej räddades gång på gång av sin nya målvakt Jonas Olsson från Sollentuna FK. Han var bäst på planen denna dag och utan hans inspirerande spel hade det blivit riktigt jobbigt målmässigt för de gulsvarta.

Trots allt övertag stod det 1-0 i halvtid, utan att Frej hade haft en chans, än mindre något etablerat spel.

Andra halvlek fortsatte som den första med hög DIF-press och ett kämpande Frej. När 2-0 målet kom efter 5 minuter slog DIF av lite på takten och bjöd in Frej en smula i matchen. Nu lyckades Frej till slut reducera men det var bara tack vare en slarvigt slagen hemåtpassning från den annars utmärkta vänsterbacken Elliot Käck som Melvin Frithzell fiskade upp och slog i mål.

IK Frej var som väntat två storlekar för små för att kunna rubba DIF. Om vi tittar på prestationerna i laget var som nämnts målvakten Jonas Olsson mycket bra. Också mittbacken Hjalmar Ekdal såg till att hålla bort det mesta framför mål.

En spelare som kommer vara helt avgörande för Frejs förmåga att hänga med i årets serie är nyförvärvet och mittfältaren Pedro Ribeiro. Den rutinerade brasilianaren visade att han kunde jobba hårt och täcka bort anfallande Djurgårdare och sen snabbt vända spelet med precisa passningar. Tränarna får be till gudarna att han inte blir skadad. Hans rutin är en bristvara bland de många unga och oerfarna spelarna i årets Frej-trupp.

Malmö FF – Degerfors IF: 3 – 2

MFF vinner den här matchen med andan i halsen efter att ha blivit hårt pressade av ett starkt spelande Degerfors, framför allt då i första halvleken.

Det ska så klart sägas att det inte var många med i MFF:s trupp från veckans match mot Chelsea. Och det ska ju inte behövas, man har fullgoda ersättare som ska kunna kontrollera den här typen av matcher mot Superettamotstånd. Men det klarade man alltså inte av.

Degerfors var det bättre laget i hela första halvlek och hade fantastiska chanser att ta ledningen, istället var det MFF som slog in första bollen. DIF replikerade direkt och det var oavgjort i halvtid.

I andra halvlek spelade MFF bättre och tog på nytt ledningen, bara för att få se den kvitterad på straff. Till slut i matchens 81:e minut lyckades man göra segermålet.

Degerfors imponerade med ett stabilt och aggressivt spel över hela banan som störde MFF ordentligt. Vi får se om detta var en engångsföreteelse eller om den goda prestationen kan upprepas nästa vecka när man möter Falkenberg på bortaplan. Ett lag som säkert är väldigt sugna på att revanschera sig efter helgens förlust mot Östers IF.

Facebook Comments Box