ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fotbollsnotiser IV

Dags för lite nedslag i fotbollsvärlden så här innan vi tar julledigt och sätter tänderna i grisfötterna och farmors pressylta.

Veckans tv-sändning: Som alla vet tar Discovery över sändningarna från Cmore runt Allsvenskan och Superettan från 1a januari. Det kommer fram allt mer detaljer om hur Discovery tänker sig det hela.

I en intervju i AB i november sa sportchef Hanif Hosseini att kanalen kommer förändra produktionen en hel del, här är några punkter som framkom i intervjun och annat som vi luskat fram på olikahåll.

  • Fler kameror som sänder matcherna i Superettan. Tanken är att ha tre kameror som täcker varje match för att få en bättre produktion och mer relevanta kameravinklar i fler matchsekvenser
  • Mycket mer av statistik, data och grafik runt matcher och lagen, slut på ”killgissningar” som Hanif tydligen anser CMores kommentatorer ägnade sig åt
  • Mer av ”kringreportage” runt fotbollen i Sverige
  • Speldagarna blir färre. Superettan kommer att spelas på fredag, lördag, söndag och måndag. Tisdagar utgår som speldag.
  • På lördagen blir det tre matcher med start 13.30, 16.00 och 18.00
  • Lördagsmatcherna i Superettan kommer att ha en studio som kommenterar och pratar om de olika matcherna
  • Priserna för ett Discovery-abonnemang kommer vara jämförbara med de för CMore eller lägre
  • Discovery kommer att berätta alla detaljerna 1 januari nästa år då det nya avtalet formellt börjar gälla

Veckans silly: Det tisslas och tasslas inom VSK om den kommande värvningen, som är en forward. Det verkar dra ut på tiden. Kanske hinner inte klubben presentera värvningen innan jul som först var tänkt. Den som lever får se, men det är på gång och blir klart närsomhelst. Vem är det då? Det är en väl bevarad hemlighet, inget har läckt ut ännu.

Veckans upphandling: Vid årsskiftet går driftavtalet mellan Växjö kommun och Östers IF ut. Det för Öster mycket lukrativa avtal där kommunen uppdrar till Öster att sköta om Myresjöhus arena, Tipshallen och Värendsvallen. För besväret får klubben nästan 13 miljoner varje år. Öster använder bara hälften av pengarna till att sköta uppdraget. Fem miljoner använder Öster sen till att betala tillbaka på lånet till kommunen som betalade ”Myran”. Övriga miljoner kan Öster göra vad de vill med.

Men nu ska avtalet omförhandlas och rimligen ska driften upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. Vi har letat men hittar inte att kommunen lagt ut underlag om upphandling. Det borde så klart skett då ny leverantör ska vara klar till 2020.

Det är oklart vad som händer, kanske kommunen ska försöka trixa vidare med att skicka över massa skattemiljoner till klubben och låtsas som ingenting. Vi har så klart skrivit till kommunen och frågat om vad som händer. Fortsättning följer i ärendet.

Veckans kris: har förstås Jönköping Södra som just nu har 1 079 000 kronor hos kronofogden som ligger för åtgärd. Nu gäller det att pröjsa snabbt annars blir det utmätning av tillgångar. Klubben fixar detta med julklappspengen från SEF, så ingen risk för konkurs.

Men den ekonomiska krisen hos J-Södra är allvarligare än vad många tror. Under veckan har också framkommit att klubben har stora leverantörsskulder. Man tycks inte ha betalt bussbolaget som kör laget på länge och likadant med korvleverantören. Bara dessa två leverantörer är klubben skyldig hundratusentals kronor. Klubbchef Lagrell medger dessutom att det är ett antal andra leverantörer som inte fått betalt på länge, kanske upp mot ett halvår. Redan i somras vädjade man till klubbens välgörare om pengar för att kunna betala löner och omkostnader.

Den här ekonomiska krisen har bubblat i föreningen större delen av året och när allt nu flyter upp till ytan så brukar det alltid vara värre än vad man först trodde. Det är många fakturor som samlas på hög och som måste betalas under kommande år. Frågan är om den 20%-iga neddragning av den totala lönebudgeten för 2020 är tillräcklig för att få fram all cash som nu behövs för att göra klubben skuldfri och som gör det möjligt att få elitlicens i framtiden. Klubben lär ha rätt många miljoner i lån hos olika personer och företag, det är de här lånen som räddat hösten åt föreningen. Nu ska de börja betalas tillbaka tillsammans med en rejäl packe fakturor vars betaldatum passerats för väldigt länge sedan. Tufft läge sa Bull.

Veckans kronolle: ÖFK har allt fler ärenden hos kronofogden. Nu är man uppe i 12 stycken betalningsförelägganden, som det heter. Det är ärenden som kronfogden utreder närmare. Totalt är beloppet man är skyldig olika personer och organisationer knappt 400 000 kr. Inget av detta är skatteskulder. Men vi kan anta precis som i fallet med Jönköping att det finna åtskilliga leverantörsfakturor på kansliet hos ÖFK som förr eller senare måste betalas om man ska kunna bedriva någon verksamhet nästa år.

Veckans kronolle II: Syrianska FC har fortsatta skulder hos kronofogden. Det är fyra betalningsförelägganden och alla kommer från Södertälje kommun, som vill ha betalt för hyran av Södertälje arena. Kommunen har langat in nya fakturor till kronofogden, som klubben inte har betalt. Nu är det totala beloppet uppe i knappa 200 000. Förutom det ligger just nu hos klubben en faktura från skatteverket på drygt 300 000 som är den eftertaxering som klubben råkat utför då skattmasen vid en extra granskning av räkenskaperna fann att klubben betalat för lite i skatt 2017. Det är väl ingen större gissning att också det kravet kommer att dyka upp hos kronofogden i början av nästa år.

Då var notiserna slut för denna gång – läs gärna våra artiklar som är kopplade till någa av frågorna vi tar upp här

______________________________________________________________________________

Berättelsen om Växjö Kommun och Östers IF:s nära samarbete
Granskning av J-Södras ekonomi I
Granskning av J-Södras ekonomi II

Facebook Comments Box