ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Publiksiffror för 2017 – VSK Bandy, VSK Fotboll och VIK Hockey

Det är känt att VSK Bandy, VSK Fotboll och VIK Hockey har olika sätt och räkna fram sina respektive publiksiffror. Olika beräkningssätt gör det svårt för alla som vill veta hur stort intresset är för de olika sporterna.

Den enda siffran som är nära sanningen om hur publiksiffran faktiskt är, är den som rapporteras till kommunen av klubbarna efter varje match.

Anledningen till att den siffran stämmer är att kommunen tar betalt per besökare och då är inte klubbarna intresserade av att betala för biljetter och säsongskort som inte var på plats. Att inte rapportera korrekta siffror oavsett vilket håll de pekar åt jämfört med de officiella är att bryta mot det avtal kommunen har mellan sig och respektive klubb.

I tabellen nedan redovisar vi den officiella siffran som klubbarna rapporterat in till sina branschorgan samt den siffra man redovisar till Västerås stad.

VSK Fotboll har ingen differens mellan den officiella statistiken och den till kommunen inrapporterade. Från supporterhåll har det ställts krav på att det är faktiska besökare och inget annat som ska rapporteras, vilket också klubben i praktiken gör.

Hos VIK Hockey är det öppet att den officiella statistiken är sålda biljetter, inte faktiska åskådare i hallen. Som en konsekvens har de också den största differensen mellan officiella och inrapporterade siffror. Den uppgår till 811 besökare i snitt över säsongens matcher.

VSK Bandy ska enligt klubben redovisa faktiska besökare. Man har i andra sammanhang sagt att man har haft problem med scannrar och därför behövt uppskatta antalet besökare i hallen. Det är dock oklart varför osäkerheten i antalet besökare leder fram till att man väljer att redovisa en siffra officiellt och en annan till kommunen. Differensen är 441 åskådare i genomsnitt över 2017.

VSK Bandy har också en differens som skiftar över serien/slutspelets olika matcher. Den största skillnaden återfanns i kvartsfinalen mot Sandviken där det skilde 1491 besökare mellan det som rapporterats till kommun och den officiella statistiken.

När det gäller publiktoppen skilde det i fjol endast 81 besökare i snitt för VSK Fotboll för att få det bästa publiksnittet bland stadens idrottslag och därmed gå om VIK Hockey i publikligan.

VSK Fotboll hade visserligen tre av de fem mest sedda matcherna men hade också de klart sämsta publiksiffrorna för säsongens sista två hemmamatcher.

Dessa siffror speglar intresset i staden för de mest populära åskådarsporterna men är ingen absolut sanning om det faktiska intresset. Alla föreningarna webbsänder också sina matcher och antalet tittare där är okänt och inget som någon av klubbarna redovisar.

 

 
Facebook Comments Box