ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Fan vad skönt det ska bli att etablera oss på allvar i superettan”

Fan, vad skönt med superettan! Nu slipper vi ångesten, krampaktigheten och det, på sina håll, obskyra motståndet.

Så löd en av mina många tanka för ungefär ett år sedan, när VSK precis avancerat till Superettan. Ett halvår senare, med ryggen mot vasagatan och blicken mot Parkens betongneurotiska innandömen löd tanken: Ryktena om superettans glamour är betydligt överdrivna. Ångesten bestod, krampaktigheten likaså och obskyrt mostånd var vi inte befriade ifrån heller.

Emellertid, VSK äntrade Superettan med målet att stanna kvar. Det målet realiserades också i och med 4-1 mot Gais i lördags. Känslan är riktigt skön.  Resan till målet var dock lite mer ångestfylld och krampaktig än jag kunnat föreställa den på förhand.

Hela känsloskalan har representerats: Eufori efter premiärsegern mot BP i försommarvärme. Apati efter en närmast genuint usel insats mot Mjällby nere i Listerlandet.

Allt detta kan vi nu lämna bakom oss och rikta blicken mot framtiden. Det första steget är taget. Nu är det dags för nästa. Att etablera VSK Fotboll på allvar.  Steget från botten till toppen är inte så stort. Det har både Mjällby och Varberg bevisat, båda har en och en halv fotbollssko i allsvenskan.

I musik talar man om att allt börjar med en bra låt. I fotboll börjar det med en bra sportslig ledning. Där ligger grunden för framgång.  Här har VSK ett utvecklingsområde.

Den tränare som tar vid från nästa säsong behöver vara noga scoutad.   Att hamna i läge ”TAF 2.0” får inte förekomma. En tränare som har erfarenhet, passar för klubbens spelarmaterial, vågar tro på lagets egna kvalitéer och inte anpassar för mycket efter motståndarna. Dessutom måste vederbörande vara lyhörd, lyssna på gruppen. 2000-talet tillhör liksom inte Liston eller Capello.

Sist men inte minst. Västerås är betraktad som en verklig idrottsstad. Med svenska mått dessutom en ganska stor stad.  Det borde innebära att VSK Fotboll ger ett större eko över staden. Bli var mans egendom i högre utsträckning. Jag veta att västeråsarna generellt är ett ganska svårflörtat släkte, men det går att marknadsföra sig bättre.

Som jämförelse, hur kunde Stockholmslagen öka sin attraktionskraft så pass mycket? På 20 år har intresset ökat enormt. Det går väl inte att jämföra helt och hållet.  

Stockholm är större och rivaliteten som finns mellan de tre storlagen ger säkert extra skjuts. Emellertid, man borde snegla åt deras håll, tror det går att få ett och annat tips då. Inte minst hur man kan väcka intresse via sociala medier. 

Kunde de klubbarna få en sådan genomslagskraft på det här området så borde i alla fall VSK kunna fånga ett större intresse än vad man gjort de sista åren. Det är fotboll: världens största sport, superettan och en stad med en tydlig idrottsprägel. 

Nåväl vi firade i helgen och vi firar på nytt kommande helg, när Grönvitt säsongsdefilerar mot Brage. Sedan tar vi sikte på 2020. Fan vad skönt det ska bli att etablera oss på allvar i superettan!

Facebook Comments Box