ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Var är organisationen VSK Fotboll?

Första året som nykomling i Superettan är avklarat, året som skulle bli ett läroår på många sätt. Men frågan nu är, blev det verkligen det läroår som var tänkt?

Organisatoriskt står VSK Fotboll på samma punkt för som för ett år sedan. Under sommaren fick två anställda sluta på kansliet, varav en som vi kan förstå av ekonomiska skäl.

På årsmötet i mars meddelade styrelsen att det här var året som klubbchef, marknadschef och säljare skulle anställas. Nu är vi strax i november i detta år, men inget av detta har skett. Stora delar av det läroåret har försvunnit och de som skulle ”lära” sig har aldrig fått chansen. Varför har styrelsen inte infriat sina egna löften till medlemmarna?

Igår avslöjade vi vem som blir tränare i VSK Fotboll nästa år. Under senare tid har det gått rykten om att Alexander Axén tackat nej till VSK Fotboll på grund av den obefintliga organisationen. Vi har uppgifter på att han ska ha ringt Johan Mjällby för att få hans bild av VSK, vilket lär ha legat VSK i fatet.

Ryktet kanske inte är sant, men skulle mycket väl kunna vara det. För tänk själva, varför skulle en känd tränare vilja ha jobbet i VSK när inget av det som måste finnas runt omkring är ordnat. Axén eller vem som helst med kunskap om hur en elitförening måste se ut, hade rimligen varit väldigt tveksam till att ta jobbet i VSK, om inte annat av ren självbevarelsedrift.

Nu ryktas det att klubben har en marknadschef på gång och att det samtalas om en potentiell sportchef, men det är försent.

Marknadsarbetet inför nästa år bör snarast vara på högvarv nu och att lägga tid på att bygga upp organisationen under november/december är bara att ge den nya marknadsorganisationen för lite tid att lyckas i början av nästa år. Första året som VSK Fotboll har egna säljare har tydligt visat att man kan sälja fram till seriestart, sen blir det allt svårare.

Vad gäller sportchefen borde den rimligen vara på plats redan för att ha en chans att vara med och bygga nästa års trupp. Nu är ju mycket av det grundläggande jobbet gjort, vilket är tvunget, då scoutingen måste ske när det spelas matcher. Annars är man bara i händerna på agenterna och inspelningar när det kommer till att bedöma spelare.

Rent krasst har flera klubbar på division 2 nivå bättre organisation än vad VSK har. Det är helt ohållbart i längden att det ska vara på den här nivån. Det går inte bara att gödsla pengar på en allt för dyr spelartrupp och hoppas på att man ska lyckas, för då kommer Viggepengarna vara borta om något år.

Av vad vi kan förstå är det förmodligen av ekonomiska skäl som klubben inte kunnat satsa på organisationen. Då är frågan vad som gått fel eftersom det fanns pengar till flera av de här tjänsterna i budgeten i våras. Det verkar inte som budgeten varit rätt och ekonomiuppföljningen tycks inte ha fungerat som den ska.

Nu är ett år förlorat, de som skulle lära sig fick aldrig chansen och vi står och stampar på exakt samma plats som för ett år sedan och vi har tappat intressanta tränarnamn på grund av detta. Vi emotser förklaringar från styrelsen varför det helt har havererat i en av klubbens viktigaste uppgifter under det här året.

Facebook Comments Box