ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Extra mötet

VSK Fotboll höll på onsdagskvällen sitt utannonserade extra möte för klubbens medlemmar. Det var en stängd tillställning med högt i tak där många frågor ventilerades och lika många svar växte fram i dialogen mellan styrelsen och de närvarande medlemmarna.  

Vi respekterar självklart medlemmarnas önskan om att ett stängt möte innebär att man inte i detalj rapporterar i offentligheten om vad som sades på mötet. Denna rapport är därför hårt sammanfattad och ger bara några övergripande punkter som vi uppfattade som de viktigaste av det som dryftades.  

I mångt och mycket bekräftades de misstankar som funnits tidigare hos många medlemmar. De närvarande fick höra en lång berättelse om ett marknadsarbete i VSK som under år varit kaosartat. Arbetssätt, uppföljning och kontroll har brustit. Åtaganden mot sponsorer har varit svårt att få till då marknadsorganisationen aldrig byggts för att klara av detta. Många avtal har varit luddigt formulerade och många dessutom bara muntliga, vilket försvårat att kunna veta vad som är överenskommet. Något alarmerade framkom att en del avtal kostat klubbarna mer pengar än vad de gett i intäkter.

Allt detta har gradvis framkommit under året och när det blev känt i sin fulla vidd ledde det fram till att båda parter ville bryta samarbetet. Vi uppfattade det som så att styrelserna i VSK Bandy och VSK Fotboll inte kände till allt detta förrän i höstas. 

Marknadsavtalet med VSK Bandy stipulerade mycket riktigt att parterna får låna pengar av varandra för att hantera sin likviditet löpande under verksamhetsåret, men att det måste vara slutreglerat 31/12.  Men det fanns också i avtalet att om man vill låna pengar utöver sin andel var man tvungen att fråga den andra parten om lov, vilket VSK Bandy inte gjorde. 

Skulden till fotbollen slutade på exakt 3.25 miljoner och om vi hörde rätt så var det 1.6 miljoner som VSK Bandy nu betalat in. Resten ska betalas innan årsskiftet enligt kassören Christer Blom.

Skulden på 1.2 miljoner från 2017 kommer klubbarna diskutera tidigt 2019 hur den ska hanteras då den saknar en överenskommen amorteringsplan.

Efter att ha diskuterat allt detta länge och väl beslutade sig alla för att det nu var dags och vända blad och gå vidare.

På spelarfronten rapporterade sportsligt ansvarige Ado Sadzac att klubbens medlemmar nog kunde räkna med en julklapp de närmsta dagarna – han fick genast smeknamnet tomten av de närvarande på mötet. 

Kansliansvarig Georg Zandstra berättade det skulle ske en utbyggnad av lokalerna på Solid Park Arena för att ge ett större kansli och bättre utrymmen, bla en konferenslokal. Som vi kunde förstå till samma kostnad för VSK Fotboll som man idag har för att hyra lokalerna. 

Ungdomsansvarig Thomas Carlsson meddelar att föreningens akademiverksamhet börjar bli riktigt bra och att man rekryterar ungdomstränare från hela landet som väljer att flytta till Västerås för att få chansen att vara med på resan att bygga upp klubben underifrån. 

Vi avslutar denna rapportering med en egen betraktelse att klubben under de senaste åren tagit flera steg till att bli en väl fungerande medlemsförening. Gårdagskvällen var en uppvisning i fungerande föreningsdemokrati där styrelsen på ett mycket förtjänstfullt sätt rapporterade om vad som hänt och vad som gått fel. Man skyllde inte ifrån sig utan tog på sig sin del av skulden i det inträffade.

Föreningens medlemmar fick svar på alla tänkbara frågor och det märktes att man noga hade förberett sig inför mötet. En bra konstruktiv dialog mellan styrelsen och medlemmarna uppfattade vi som det mest positiva med kvällen. Nu jobbar VSK Fotboll som det är tänkt. Man må ha olika åsikter men alla vet sina roller och alla är beredda att bidra till föreningens fromma utifrån sina förutsättningar. Så mycket mer kan man inte begära i en medlemsförening. Framtiden är ljus för VSK Fotboll om vi tillsammans kan hålla i det här som vi nu gemensamt har skapat. 

Facebook Comments Box