ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vila i frid Karl-Erik Eckemark

Foto: Anders Lif

Karl-Erik Eckemark har hängt upp bandyportföljen på kroken för sista gången och lämnat den Grönvita fanan till yngre generationer. Fanan han burit högt och värdigt under alla år. Han gjorde det i en tid då sommar är på väg att bli höst, när bandyisen åter ligger blank och VSK gör sig redo för sin mest spännande säsong på flera år. På något vis vackert mitt i sorgen.

VSK Bandy har en lång och stolt historia som går mer än 100 år tillbaka. Klubben hade dock aldrig blivit den symbol för staden Västerås som den under många år varit om det inte vore för den gode Eckemark.

När klubben låg illa till i början av 1980-talet och de bästa spelarna lämnat såg han till att dra i den ekonomiska nödbromsen, gick i bräschen för en nystart. Det blev det första spadtagen till den grund på vilken en framgångssaga utan motstycke snart kunde vila på.  Under 80-talets sista år kom det första guldet på 16 år, under det efterföljande 90-talet kom det att följas av en lång rad ytterligare medaljer av ädlaste valör.

Det ledde till att folk runtom i landet förknippade Västerås med det framgångsrika bandylaget. Klubben lyfte stan från sitt undanskymda hörn på Sverigekartan. Vi som var unga då fick nya hjältar och en ny plats att besöka. När Hasse, Lillis och Pelle skrinnade ut på Rocklunda Bandystadion glömde vi vardagen för en stund, njöt av bandypropaganda och en underbar atmosfär. För många av oss blev det själva inkörsporten till ett livslångt supporterskap

Ovan nämnda spelare, liksom åtskilliga till, skrev historien men Karl-Erik Eckemark såg till att det fanns en bok att skriva och satte pennan i händerna på dem.

Vad hade det egentligen blivit av VSK Bandy utan hans initiativ 1982? Kanske hade andra klivit in och räddat klubben så småningom.  Det hade emellertid blivit en hel annan historia då, en som knappast genererat lika stora framgångar och gjort klubben till Västerås galjonsfigur.

När Karl-Erik Eckemark hängt upp bandyportföljen och lämnat in den grönvita fanan blir allt väldigt tyst. Tomrummet han lämnar efter sig är oändligt. Vi får trösta oss i att han lever via sitt bidrag till klubben och staden. I alla framgångar finns en stor del av honom kvar.

I den bästa av bandyvärldar blir den kommande säsongen en slags manifestation för Karl Erik Eckemark.  Med vägledande offensiv bandy ackompanjerad av en publik som äntligen får återkomma till läktarna och dekorera dem i Grönvitt.

Vila i frid Karl-Erik och en varm tanke till alla anhöriga. VSK och Bandy det är fint det, som du skrev i forna tiders programblad. Du, vår eviga ordförande.

Facebook Comments Box