ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Snälla Pedro och David, bli friska nu!

Kräftgången som grönvitt är inne i nu är total. Våra hjältar har bara tagit 5 poäng på senaste 10 matcherna och det krävs inte en fotbollsforskare för att inse att vi såklart är på väg ur serien om inget drastiskt händer. På sista 12 matcherna kommer det sannolikt krävas minst 13-15 för att klara en kvalplats och kanske 15-17 poäng för att undvika kval. Hur ska VSK kunna fixa det med formen vi har nu?

Anno djupdyker i statistiken och ser att den talar sitt tydliga språk.

Vi måste få tillbaka Pedro Ribeiro och David Engström i spel!

Det är vårt viktiga, viktiga hopp för att ha en realistisk chans att klara oss kvar. Vi har kollat statistiken för Superettan och Cupspelet i våras, och bilden är klar, med både Pedro Ribeiro och David Engström på planen så hade vi ett målsnitt på 1.38 – 1.1. Exepected Goals säger då 1.52 – 1.23. Om det enbart gällt Superettan hade det varit den näst bästa statistiken av alla lag. Enbart Värnamo skulle varit bättre.

Med minst en av Engström och Ribeiro på planen så är snittet 1.28 – 1.07 och expected goals säger 1.42 – 1.31.

Som synes är expected goals och faktiskt utfall ganska lika. Vi gör lite färre mål än xG men släpper å andra sidan in lite färre än xGA. Men faktum är att vi gör fler mål än vi släpper in vilket på sikt så klart ger fler poäng än tappade (såklart inte i den enskilda matchen, utan just över tid).

Kollar vi poängsnitt ser vi samma sak, vi tar i genomsnitt 1.5 poäng per match med Engström och/eller Ribeiro på planen.

Snälla, kom tillbaka!

Men hur ser det ut nu?

Senaste matcherna har varken Ribeiro eller Engström spelat. Då har spelare vi inte ens visste fanns i mars, varit de bärande i backlinjen. Vem visste vilka Jesper Merbom Adolfsson, eller Daniel Hermansson var då?

Målsnittet då är 1.25 – 2.38. Men expected Goals säger: 1.79 – 1.55.  Poänsnittet då? 0.5 poäng per match mot tidigare 1.5

Helt plötsligt har vi alltså från att följa xG relativt väl, ändrat till att släppa in nästan 1 mål mer än vad xGA säger, och gör ungefär ett halvt mål mindre än vad xG säger. Statistiken säger att vi fortfarande borde göra fler än vi släpper in, men facit ett helt annat.

Vad säger detta?

Vi pratar statistik och det går att vrida och vända på det hur man vill för att uppnå sitt mål. Men faktum kvarstår att med en stabil backlinje så tar vi fler poäng och släpper in färre mål, konstigare än så är det inte. En spelare som David Engström är också en tydlig ledare, och det ack så viktigt med många nya i laget.

10 olika mittbackar

VSK har spelat med totalt 10 olika mittbackar under året hittills, får Herman Danielsson spela under hösten så blir det 11. Återigen krävs det inte någon högre utbildning eller kunskap för att svara på frågan: Det kan väl inte vara så bra? Nej naturligtvis inte. Ta serieledande Helsingborg. HIF har spelat med 4 olika mittbackar (förvisso har man bara 2 mittbackar på planen mot våra 3). Kontinuitet är ett ledord till framgång.

Artikeln idag är inte till för att såga till höger och vänster, vilket lätt skulle kunna vara fallet som läget är just nu, men vi kan ju konstatera att:

 • Vår tänkta start 3:a var Engström – Ribeiro – Sabetkar.
 • Den blev sen Engström – Ribeiro – Lagerbielke efter att Sean lämnade.
 • För att sedan just nu vara: Sörman(ny och inte riktigt mittback) – Adolfsson (ny) – Hermansson (jätteny).

Det kanske inte är konstigt att statistiken heller då säger att Anton Fagerström är seriens näst sämsta målvakt, att dirigera ett helt nytt försvar är inte lätt. Inte heller är det konstigt att Kalle har en övermäktig uppgift att formera en backlinje som någonstans är navet för att få stabilitet och trygghet med alla dessa nya spelare.

Och för att poängtera, vi kritiserar inte alls någon av de backar som är inne nu, de gör ett bra jobb efter omständigheterna, men tanken när samtalet ringdes till Motala för att fråga om Jesper ville komma till grönvitt knappast var med baktanken att han några månader senare skulle vara den som bär hela backlinjen. Jesper är en fantastisk bra mittback men är inte den ledare och har inte den erfarenheten att axla den rollen.

Men, vi kan ändå inte undvika lite kritik. Att vi i läget vi är i nu släppte Gustaf Lagerbielke kan ha varit styrelsens absolut största misstag. En spelare av hans kaliber hade kunnat blivit såld i vinter i stället, visst vi hade i värsta fall förlorat några hundratusen, men vad hade det varit jämfört med ett säkrat kontrakt. Alla vi som såg Brage – VSK ser att med ett stabilare försvar hade vi aldrig släppt tillbaka dom i matchen. Två tappade poäng som kan bli extremt ödesdigra.

Vad innebär det när / om Ribeiro och Engström kommer tillbaka

Självklart innebär det inte per automatik att vi kommer klara oss kvar, inte på långa vägar. Spelarnas självförtroende är under isen och vi möter till exempel både ettan och tvåan på bortaplan nu under hösten, men med duon tillbaka innebär det en stabilitet och en nytändning. Det kommer också innebära att vi kan succesivt hitta en form till senhösten och ett eventuellt kval. Det kanske kan innebära att vi kan få låta Jesper vara en perfekt mittback som slipper axla en ledarroll, utan göra det han är bäst på. Vi kanske också kan skapa en trygghet för mittfältet och anfallarna, för det har inte undgått att vi i våra bästa stunder har en riktigt stark offensiv kraft i Björndahl och Ali.

Lite mer axplock från statistiken:

 • Simon Johansson är vår bästa spelare. Han är rankad 4 av alla centrala mittfältare i serien
 • Ingen back tar sig in på topp-30 i serien.
 • Vi har spelare som leder utvisningsligan överlägset och en som ligger tvåa i varningsligan
 • Vi ligger totalt 4:a i xG, och 8:a i xGA
 • Vi ligger 8:a i expected points med totalt 24.9 jämfört med faktiskt 17 poäng. Jämför med Trelleborg som har 24.1 i expected points men som har spelat ihop till  29…
 • Vi har näst flest stolpträffar av alla lag
 • Vi är sämst på antal vunna defensiva dueller.
 • Vi har fått minst antal frisparkar av alla lag
 • Vi har flest antal ”key passes” av alla lag, men är å andra sidan sämst på djupledspassningar.

Sammanfattning

Det kan gå, vi ska inte ge upp hoppet. Vi ”borde” ha tagit fler poäng än vad vi har gjort, och kan vi se till att ha Simon Johansson, Pedro Ribeiro och David Engström på planen kan vi se till att lyfta under hösten. Simon har till exempel fler offensiva alternativ att slå sina smarta passningar till, och Pedro och David kan hålla mer rent framför Anton i målet så vår tidigare klippa kan lyfta tillbaka till den nivå han höll 2018 och 2019, då kan det gå vägen!

Heja Sport!

Facebook Comments Box