ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det finns lite och jobba på..

Igår tvingades en träningsmatch mellan VSK och DIF avbrytas efter att snöbollskrig eskalerat till att det gjorts två försök att ta sig över och innan dess kastas över en bengal, två airbombs och en rök över till VSK sidan. Det är såklart ingenting som hör hemma på en svensk arena och sabbar allt positivt som finns kring läktarkulturen. Det ger bara belackarna luft under sina vingar och gör att utvecklingen på läktaren kommer gå bakåt och inte framåt.

Märkte också igår att det framfördes märkliga påståenden på sociala medier från flertalet håll. Många visade sin ilska mot att matchen avbröts mot VSKs säkerhetschef Jerry Nilsson, trots att det var domaren och polisen som fattade beslut att inte fortsätta matchen. Nästa supporter trodde inte det som hände hade hänt då den inte minsann sett ett enda bildbevis.

Att matchen avbröts har en del i att spelarna blir kalla under avbrottet och då blir det ökad skaderisk. Båda lagen utryckte en oro för ökad skade risk. Hade det varit seriematch så hade det garanterat spelats kvar men nu tyckte ingen det var värt det.

Däremot har det riktats kritik som är rättfärdigad.

Arenan

Arenans utformning är under all kritik. Ett bortastå är ett steg i rätt riktning, men ett bortastå kommer fortfarande vara ett bengalkast från hemmaklacken. Det finns bara en enda vettig lösning vilket tillämpas på samtliga arenor i hela världen. Klackarna ska vara på varsin kortsida. Att det här är inte ens är uppe på tapet är direkt oansvarigt av staden, klubb och arenaägare. Staden har det absolut största ansvaret i detta. Det borde gå upp högst upp på dagordningen att säkerställa att det finns en säker arena, den fina kameralösningen kommer bara identifiera men inte förhindra någonting. Det är alldeles för lätt att hoppa över räcket och avstånden mellan klackarna är för liten.

Underhåll

Att trappor inte är skottade och snorhala är livsfarligt när det inte fick räcken att hålla sig i. Trots att säkerhetsansvarig i VSK påpekade dagen innan att snön måste skottas bort framför klackarna så gjorde arenaägaren inte detta. Det är enbart snålhet och girighet att inte prioritera säkerheten på arenan.

Säkerhetszonen

Nu vet jag inte vilka som har godkänt säkerhetszonen, men den är ju uppenbart för kort. Under matchen hade det varit ganska lätt att skapa en större säkerhetszon, vilket hade minskat möjligheten att hetsa och kasta över saker.

Visitation

Många klagar över visitationen, den har säkert brister men pyroteknik finns många gånger redan på plats eller slängts över staketet och är oerhört svårt och stoppa. Det är inget unikt problem för VSK utan finns på alla elitarenor. Nu blev det långa köer på grund av underbanning vid visitation men ändå togs det in pyroteknik. Det är svårt och förhindra, men det behövs en överbemanning på matcherna så att om folk faller bort så står man inte och faller med detta.

Arrangören

I slutändan har VSK som arrangör ett stort ansvar för säkerheten. Det är klart att klubbföreträdare ska bli förbannade när sådant här sker, men de behöver också ta sig en funderare varför det kunde uppstå och vad som kunde gjorts bättre. Upplever VSK som ganska mesiga i arenafrågan, de vet om bristerna med arenan men klarar inte av att sätta press på kommun och arenaägare att lösa detta. Enda sättet arenafrågan kommer lösas är om det blir en politisk fråga, då måste man våga göra det till en.

Utöver säkerheten var köerna in i arenan och vid kioskerna under all kritik. Om vi har problem med 2700 personer hur sjutton kommer situationen vara vid 9000? Ge upp tanken att bara använda Swish som betalningsmedel, det går för sakta.

Våra eget beteende

Nu var det inga VSKare som sköt raketer eller kastade bengal, våra grupperingar har tagit avstånd från detta tidigare och jag har svårt och se dem göra något dylikt. Men är det verkligen värt att riskera en avstängning för att ha kastat en snöboll när vi för första gången på 27 år ska spela i Allsvenskan? Nej, kasta snöboll är inte i närheten av att kasta en bengal men det bidrog till att eskalera det hela.

Jag fattar att det finns många som tycker att hetsandet är roligt och spännande, men när det leder till att matcherna avbryts så kommer det bara leda till att vi sätter krokben för oss själva. Nä, det var inte VSK supportrar som felade men vi var inte direkt guds bästa barn heller.

Slutord

Slutligen, de fåtalet djurgårdssupportrar som kastade pyroteknik och försökte storma passerade en gräns som är oacceptabelt. Att fortsätta matchen med skaderisken som fanns är ju bara onödigt så här tidigt på säsongen. Tyvärr är läktarna på väg i fel riktning det senaste året och förr eller senare kommer myndigheterna börja sätta hårt mot hårt och införa villkorstrappan eller något dylikt. Supporterrörelsen har en stor roll att spela i detta att försöka sätta rätt gränser. Det här är på väg åt fel håll, avbrutna matcher i mina ögon är värre än VAR.

En vettig arena hade det varit mycket svårare för det att ske. Staden, arenaägare och klubb behöver ta sig en funderare över om de tänkta lösningarna är verkligen så smarta och långsiktiga som det sägs.

//HL

Facebook Comments Box