ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

När allt du vill läsa är en matchrapport: Sylvia – VSK 2-0

Ikväll skulle VSK Fotboll ha spelat bortapremiär mot GIF Sundsvall, men som vi alla vet får säsongen vänta. Anno 1904 saknar att skriva matchrapporter lika mycket som du saknar att läsa dem. Därför kommer vi på matchdagar bjuda på rapporter från gamla VSK-matcher. 

För att dämpa er fotbollsabstinens och påminna om hur värdelös fotboll kan vara ibland bjuder vi på en riktigt eländig premiär. Nämligen säsongspremiären 21 april 2008 mot nedflyttade Sylvia på Bollspelaren i Norrköping. 

Efter att två år i rad misslyckats med att ta sig tillbaka till Superettan var som vanligt förväntningarna höga inför den stundande säsongen 2008. En ny arena skulle invigas och en trupp blandad av gamla veteraner och unga talanger skulle ta Grönvitt tillbaka till eliten. 

Inför säsongen hade VSK-ordföranden Anders Carlsson värvat två argentinare, Lucas Fernandez och Maxi Damiano. Problem med arbetstillstånden gjorde att ingen av spelarna var tillgängliga. Lucas Fernandez hade på försäsongen gjort bra ifrån sig i försvaret och saknas av tränarna Hansken Johansson och Patric Feltendahl. Uppflyttade ynglingen David Engström hade en känning i vaden och det gav istället långtidsskadade Joonas Botold chansen att spela premiären trots att han inte spelat en minut sen han skadat ledbandet i en träningsmatch på Råby IP i februari. 

Förväntningarna och vårvädret lockade närmare 200 tillresta VSK-supportrar. Det var bra tryck på läktaren, men det knappast spelet som värmde. 

Efter matchen intervjuade Sveriges radio Patrik Grönvall som skadats och bara spelat första matchen. Han var kritisk och kunde inte ge någon av de grönvita spelarna godkänt. 

“Det är ingen bra match från vår sida. Det är riktigt dåligt faktiskt. Det hoppar och studsar åt Vi är inte vana att spela på naturgräs. Lite dumt att skylla på det kanske. Vi gör en dålig match faktiskt.” 

I andra halvlek fick kungsörssonen Daniel Gustavsson och publikfavoriten Temesgen “Temme” Berhane chansen att göra något åt 2-0-underläget, men halvtidsresultatet stod sig matchen ut. Huvudtränaren Hansken Johanssons kommentar efter matchen var “I slutändan betyder det här ingenting”. 

Tyvärr hade Hansken fel. De förlorade poängen fick stor betydelse. När säsongen var färdigspelad hade VSK skramlat ihop 51 poäng, lika många som Vasalund och två poäng sämre än Syrianska FC. Grönvitt missade kvalet till Superettan på grund av målskillnad. Sylvia slutade nia i tabellen. 

En supporter som såg sin första bortamatch på Bollspelaren den dagen summerade äventyret med de bevingade orden: “Bra resa – dålig match”. Hur många gånger har man inte hört den? 

Så här spelade VSK Fotboll

Målvakt: David Wikström

Backar:Joonas Botold, Johan Slättman, Robin Blommé, Tobias Holmgren.

Mittfält: Boris Ljevar (60), David Curtolo, Johan Svensson, Titus Mulama.

Anfall: Martin Andersson, Patrik Grönvall (45).

Ersättare: Temesgen Berhane (45), Johan Fensby, Daniel Gustavsson (60), Filip Mårtensson, Erik Biselius (målvakt).

Resultat

IF Sylvia-VSK Fotboll 2 – 0 (2 – 0)

1-0 (20) Linus Hellman

2-0 (43) Timmy Wilhelmsson

Domare: Dragan Banjac.

Publik: 416 (varav närmare hälften grönvita).

Spelplats: Bollspelaren.

Facebook Comments Box