ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Visst – spelbolagen är desperata på intäkter – men det här är galet

I och med att all idrott i världen i princip upphört är det en hel del som drabbas och då inte bara idrottsutövare och deras föreningar. Vi har tidigare diskuterat på Anno hur TV-bolagen men även spelbolagen kommer drabbas och att man har ett behov att fotbollen kommer igång, med eller utan publik.

Spelbolagen har nu stora problem med att hitta spelobjekt och jagar nu desperat för att hitta idrottsevenemang som normalt aldrig skulle komma i fråga. I måndags gick det att spela på rysk åttamannafotboll där man spelade 2 x 25 minuter. Hoppas ni har koll på vad som verkar vara rysk korpfotboll.

Men det är inte allt. Även den svenska försäsongen i fotboll är stekhet på spelmarknaden just nu. Ett litet problem dock. I praktiken har alla lag över division 1 tagit träningsuppehåll, så nu dyker matcher ända ner i division 6 upp som spelobjekt på bolagens listor. I går gick det att spela på Lönsboda GoIF (div 6) när de förlorade med 2-1 mot Älmhults IF (div 4).

Vi pratar alltså här om svenska träningsmatcher.

Det skrala spelutbudet gör att spelsidor som lever på att skapa trafik till spelbolagen mot att få en del av omsättningen nu helt plötsligt har blivit experter på träningsmatchande svensk amatörfotboll. Det kan tyckas helt absurt, vilket det förstås är, men motsvarande sker faktiskt varje år.

Lika säkert som att jultomten kommer blir spelsidorna runt julafton och juldagen experter på israelisk fotboll, då de är de enda som sparkar boll när resten öppnar julklappar. Ni får tacka valfri gud för att vi har olika religioner som gör detta möjligt.

Att kunna spela på division 4 matcher i Sverige är inget ovanligt och det finns spelbolag som då och då erbjuder detta. Dock finns det ofta kraftiga begränsningar på hur mycket du kan satsa och det rör sig om väldigt små summor, då omsättningen på spelobjekten är rätt låga.

Det låter ju rimligt, men nu när det inte finns något annat och spela på är helt plötsligt omsättningen på en träningsmatch med ett division 6 lag mycket högre och spelbolagen kan tillåta sig (tvingas) att ta större risker. Det finns uppgifter på twitter att det ska ha gått att lägga spel på över 100 000 kr på en svensk träningsmatch och omsättningen är förmodligen på 10-tals miljoner om inte mer.

Matchfixning förekommer på alla nivåer av fotboll där det går att spela på resultatet. Betydelselösa matcher under en försäsong där det nu helt plötsligt går att tjäna pengar på en helt annan nivå än tidigare kommer som ni förstår att öka risken för matchfixning på ett rätt dramatiskt sätt.

Det här är ju ändå matcher där det sällan finns någon video som spelas in och som därmed kan användas som bevis. Och det är ju få som bryr sig om konstiga resultat i en träningsmatch, ens om den spelas mellan två allsvenska lag, alla vet förutsättningarna.

Vi har svårt och se att SvFF centralt eller lokalt via fotbollsdistrikten som i praktiken har hand om de lägre serierna har några riktade insatser mot matchfixning på svensk fotbolls bakgård. Men nu är vi alltså där att det skulle behövas. Spelbolagen är desperata i att få intäkter och driva omsättning och de är just nu villiga att ta risker på spelobjekt de normalt sett aldrig skulle ta i, ens med en tång.

Nä, nog om ältandet, nu blir det att läsa på om Sandsbro (div 5) kan skrälla mot Ingelstad (div 4) ikväll. Har vi tur kanske Dplay har köpt TV rättigheterna.

Facebook Comments Box