ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan 2020 – form

I förra analysen så summerade vi var xG landade på under säsongen. Nu är det dags att titta på hur det sett över hela säsongen och när lagen har haft sina dippar.

Placering

Superettan 2020: Tabellplacering per omgång

Först ut så tittar vi på hur lagens tabellplacering per omgång. Det är ganska naturligt att de första sex sju omgångarna att det är ganska mycket omkastningar då tre poäng kan få rätt stor betydelse på tabellplacering. Ett par saker sticker ut.

Västerås SK låg illa till i mitten av säsongen och samtidigt så låg Örgryte mycket högre upp än vad de slutade. Det märks också att tabellen var jämn på slutet, från omgång 23 och framåt är det stora omkastningar mellan lagen på plats 9-14.

Tittar vi i toppen så har topp 7 varit rätt stabilt andra halvan av säsongen. Det har varit få byten på placeringar och något enstaka lag varje omgång som bytt plats.

Ibland har vi påstått att det i omgång sju går att se vart tabellen tar vägen. I år så stämde det på 9 av 16 lag som slutade +-2 placeringar från detta. Den största avvikelsen var AFC Eskilstuna som diffade sju placeringar. Någon gång i framtiden ska vi syna detta påstående i sömmarna mer noggrant.

Poäng per omgång

Superettan 2020: Lags resultat per omgång

Vi ska inte överanalysera presentationen ovan, men den visar om ett lag vunnit spelat oavgjort eller förlorat respektive omgång. Det går att urläsa några intressanta saker.

Halmstads BK avslutade säsongen med 9 raka segrar, otroligt starkt. Vi kan också ser hur VSK hade otroligt svag period mellan omgång 7 och 21 och tog bara 11 poäng på 15 matcher.

Rullande medelvärde av poäng

Superettan 2020: Rullande medelvärde över 5 omgångar

Istället för att visa poäng per omgång så har vi valt att presentera hur formen sett för lagen, där har vi tagit ett rullande medelvärde över fem omgångar för att få en bild på hur mycket poäng lagen tagit i olika perioder.

Topp 3 – Över hela säsongen har Halmstad, Degerfors och Jönköping haft en bra form och det enda egentligen som skiljer lagen åt är att Degerfors dippade lite på slutet och Jönköping Södra hade en lite längre dipp i början av säsongen.

Östers IF hade en dipp första halvan av säsongen som egentligen grusade deras chanser för att ta en kvalplats. Annars var de det enda lag förutom Degerfors och Halmstad som hade minst fem raka vinster.

Akropolis IF – För att vara nykomling gjorde Akropolis en bra säsong och kunde varit med och slagits om ett avancemang till Allsvenskan. I omgång 20 så säljs Nikola Vasic och samtidigt börjar poängskörden

Örgrytes IS och GIF Sundsvall hade båda en period där lagen förlorade fem raka.

Bästa och sämsta form över 5/10/15 omgångar

Superettan 2020: Lagens bästa och sämsta form över 5/10/15 omgångar

Som VSKare har vi alla gnällt över formen vi hade undre mitten av serien och att svackan var så lång. Tittar vi bara på fem omgångar så sticker VSK ut som ett lag som sämst bara tog 0,2 poäng på fem matcher, dvs en ynka poäng men det var samtidigt hade sju lag samma situation eller sämre. Men över tio matcher så är det bara fyra lag som haft en bättre lägsta nivå, däremot på 15 matcher så hamnar vi näst sist tillstammans med Ljungskile. Detta bekräftar att det var längden på svackan som var problemet, inte att VSK hade en svacka för det har alla lag. Sen beroende på hur hur man vänder och vrider statistiken går det att få framstå VSK som ett bra eller ett dåligt lag.

Andra observationer är att Dalkurd hade en av de bästa formtopparna av bottenlagen men föll på att de inte kunde hålla i den under en längre period. Även Örgryte sticker ut som ett lag med stora avvikelser i formen.

Facebook Comments Box