ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Charlotte Selbekk – VSK:s mest populära spelare

Man är vad det verkar ostoppbara, man leder serien, man är dessutom obesegrade och man har stänkt in 62 mål på 8 matcher – nästan åtta mål i snitt. Ja, vi talar förstås om VSK Bandys damer som gör rent hus just nu i årets serie.

Framgångarna stannar inte där.

På nyårsafton hamnade en av lagets norska spelare på 10:e plats i folkets omröstning i den årliga tävling som Verdens Gang anordnar för att ranka de 100 bästa norska idrottsutövarna för året. Naturligtvis har vi VSK-supportrar flexat våra röstningsmuskler och sett till att hjälpa bandystjärnan Charlotte Selbekk till att hamna så högt upp.

Redaktörn tog och sparkade liv i en nyårstrött reporter som fick ringa upp Charlotte och höra efter hur landet ligger, så här efter att andra året i rad röstats fram till en topp-tio plats som Norges mest folkkära idrottare.

Hej Charlotte, hur är läget så här några dagar in på nya året – som serieledare och allt?

– Tack det är bara bra. Det känns jättekul att leda serien, det har faktiskt gått precis som vi tänkt oss. Vi har fått de resultat som vi strävat efter och som lag börjar vi allt mer prestera det vi vill ska hända på planen. Kort och gott spelar vi allt mer och mer som ett lag, säger Charlotte.

Innebär det att ni inte spelat som ett lag tidigare säsonger?

– Nja, det har vi så klart, men vi har nog varit för beroende av enskilda spelares prestationer, speciellt i jämna matcher. Nu är det ett lag som försöker prestera tillsammans. Det märks på alla olika målskyttar vi har och att vi presterar även om någon eller några ordinarie är borta. Det är skillnad mot tidigare. Nu är laget vår främsta styrka, konstaterar Charlotte.

För två år sen var ni i SM-final och förlorade. I fjol åkte ni ur i semifinalen – vad är målsättningen i år?

– Det viktigaste är att vi utvecklas som lag och som individuella spelare. Sen är det så klart så att vi vill vinna SM-Guld, det vill alla spelarna och alla runt laget. Vi är inte nöjda med att ta oss till final, vi vill vinna, säger Charlotte bestämt.

Känns det som att ni vill ta revansch för finalförlusten för två år sen?

– Ja, det vill vi väldigt gärna göra. Det kändes inte som att vi kom upp i nivå i den matchen. Vi var nog nervösa och ovana med hela situationen. Även om jag och alla andra hatar att förlora så kan det nog så här i efterhand ha varit bra att vi faktiskt inte vann den matchen. Vi har lärt oss mycket från vad som hände där. Nu är vi starkare fysiskt och inte minst mentalt, nu är vi reda att vinna, säger Charlotte.

Olle Wiberg har kommit in som ny tränare till laget

– Ja, det är alltid bra med lite nytt blod. Det känns att vi med Olle fått en tränare som inte har någon tidigare koppling till laget (förra tränaren var också pappa till en av spelarna). Det blir lite mer professionellt med någon som inte känner laget eller spelarna. Olle kunde komma med fräscha ögon och göra om saker utan att behöva ta någon hänsyn, sånt är ändå viktigt för att man ska kunna utvecklas som lag, säger Charlotte och fortsätter,

– Med Olle har vi byggt mer av ett lag och han är väldigt duktig att utveckla oss som spelare och som lag. Han ger oss och tips och råd och det märks att han har stor erfarenhet från herrbandyn.

Förra året kom du på 5:e plats i VG:s tävling om Norges bästa idrottsutövare i år blev det en 10:e plats, när folkets röster summerats. Vad tror du norrmän som läser listan tänker när de ser en helt okänd bandyspelare där uppe bland alla skidessen?

– Ja du, jag måste börja med att säga att det är otroligt roligt att ens komma med på den här listan som norsk bandyspelare. Bandy är en liten sport i Norge som nästan bara finns i och runt Oslo. Så helt ärligt tror jag många inte ens riktigt vet vad bandy är mer än på en väldigt övergripande nivå, säger Charlotte.

– Att sen hamna topp-tio två år i rad bland de allra mest kända norska skidstjärnorna som varenda norrman känner till, ja det går knappt att förstå, ärligt talat, summerar Charlotte och tillägger,

– Vi pratar ändå om en tidning som ska jämföras med Aftonbladet och själva tävlingen har hållit på i många år så den är etablerad. Det är säkert många norrmän som går in och röstar varje år på sina favoriter. Det blir liksom inte större än så här i Norge.

Det är över 2 000 personer som läst våra inlägg om dig och vår uppmaning att rösta – många av de som läst har nog röstat också – Hur känns det själv att bli framlyft så här?

– Det är förstås fantastiskt kul och inget jag någonsin kunde tro eller har räknat med, jag är väldigt tacksam för alla som tagit sig tiden att rösta på mig. Tack alla VSK:are!

– Sen vill jag också säga att det är väldigt kul för bandysporten i Norge att någon som jag lyfts fram. Norge tog ändå VM-Brons i fjol och jag tycker det bra att sådant uppmärksammas, säger Charlotte.

Vi har även sett en hel del trafik från Norge till vår hemsida och det inlägg vi hade om dig. Är det pappa Thomas som jagat på vänner och bekanta i Norge?

Hahaha, ja, det är det säkert. Jag vet att han delat ert inlägg och fått många kommentarer där. Men sen har jag pratat med massa människor som jag känner i Norge som har röstat och tycker det är jättekul att jag lyfts fram på det här sättet. Det är kul att vi tillsammans har fått till det här två år i rad nu, säger Charlotte.

Hur stor är dambandy i Norge, vad är det för skillnader mot Sverige?

– Ja, man kan lugnt konstatera att dambandy eller herrbandy för den delen inte är idrott på samma nivå som i Sverige. Det är mer seriöst här och lagen har mer resurser och alla inblandade tar det mer seriöst på något sätt. För egen del kände jag att om jag skulle kunna utveckla mig till mitt max måste jag från Norge till mer utvecklande miljöer och då är det bara Sverige som är rimligt.  

– Jag flyttade till Sverige när jag började bandygymnasiet i Vänersborg och det var de bästa beslut jag kunnat ta, säger Charlotte.

Hur kom det sig att du ens började med sporten?

– Jag bodde nära en isbana när jag var liten och började med konståkning. Mina föräldrar tyckte att jag behövde något lite tuffare så jag provade på hockey, men det var inget kul. Sen började jag spela bandy med killarna i klassen och jag tycket det var så kul, så på den vägen är det, säger Charlotte som tillägger,

– Jag spelade också fotboll parallellt med bandyn i alla år och det var först när jag skulle välja gymnasium som jag var tvungen att välja sport. Det blev bandyn och jag ångrar mig absolut inte.

Hur ser ditt kontrakt med VSK ut?

– Jag skrev på ett nytt kontrakt för den här säsongen som gäller 2+1, så jag räknar med att vara kvar i VSK under flera år framåt. Jag trivs jättebra i VSK och jag har nyss köpt en lägenhet i stan, ser ingen anledning att flytta på mig.

Sista frågan då – vad tänker du dig i framtiden?

– Jag skulle gärna fortsätta jobba med idrott på något sätt när jag lägger skridskorna på hyllan. En dröm jag har är att bli så bra som det går i bandy här i Sverige och sen flytta tillbaka till Norge och lära ut allt som jag fått lära mig här till barnen och ungdomarna i de norska bandyklubbarna. Alla vi tre norskor som finns i VSK just nu har blivit mycket bättre bandyspelare här och det vore kul att ta med det hem sen för att sätta bandyn på den norska idrottskartan mer än vad sporten är idag, avslutar Charlotte.

Vi säger stort tack till Charlotte och önskar henne och laget lycka till i serien mot den hägrande SM-finalen och det väntande guldet!

Namn: Charlotte Marie Selbekk

Ålder: 21

Position: Forward (12) mål i år så här långt

Gör på dagarna: Jobbar på Kids Brand store (som typ alla andra VSK-spelare)

Gillar utöver bandy: Att kolla på idrott – (kollar ibland på VSK Fotbolls matcher, kommer bli mer i år)

Önskar sig allra mest: SM-Guld med VSK.

Facebook Comments Box