ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Bild-gate: Vad gör ni VSK Fotboll?

Som alla känner till har VSK Fotboll blivit anmälda till SEF:s diciplinkommitté för en väggbild som återfinns utanför VSK Fotbolls korridor med omklädningsrum på Solid Park Arena.

Den nu anmälda bilden på Solid Park

Själva anmälan är gjord av svff:s matchdelegat som dessvärre inte kan skilja på verklighet och avbildning av verkligheten. Om klubben som hen beskriver i sin anmälan aktivt understött eller förenklat för olagligheter att uppstå i samband med matcharrangemang tex genom att slarva med visiteringen, ja då hade klubben kunnat klandras och straffas.

Att avbilda verkligheten som den ter sig, på tex en vägg, är så klart att betrakta som ett ”konstverk” och som alla förstår är det vare sig olagligt eller strider mot några paragrafer som Svff eller SEF kan tänkas ha. Yttrandefriheten för ”konstverk” är noga reglerat i grundlagen.

Man kan ha olika tycke för själva bilden, varsågoda – alla har rätt till sin åsikt.

Att utifrån sitt personliga tycke agera som delegaten gör står denne helt fritt. Det finns en mekanism där man kan anmäla saker man anser strida mot SEF:s regler. Hen har utnyttjat den möjligheten, om än på märkliga grunder. Varsågod säger vi.

Det märkliga är inte anmälan som sådan eller att någon har synpunkter på bilden i dagens uppskruvade stämning som råder runt fotbollen.

Det märkliga är klubbens agerande. I VLT säger klubbens ordförande Andreas Dayan i en intervju att man kommer att ta bort bilden utan vidare och att det var en ”tankevurpa” att sätta upp den.

Till Fotbollskanalen säger Dayan att man kommer att invänta SEF:s beslut i frågan

Texten på VLT har sedan delvis uppdaterats där Dayan nu säger att man kommer att invänta SEF:s beslut. Resonemanget med ”tankevurpa” kvarstår dock.

Vi som står utanför kan förstås inte var nöjda med klubbens agerande. Att säga olika saker till olika media är förstås inte okej, det leder bara till förvirring och undergräver klubbens och dess representanters trovärdighet.

Att som Dayan gjorde inledningsvis, föra ett resonemang om att bilden ska tas bort bara sådär är förstås djupt olyckligt. Det framstår bara som att klubben vetat att man gjort fel och nu blivit påkommen och tvingas åtgärda det man hela tiden vetat, att man brutit mot någon regel (vilket man förstås inte har).

Den korrekta åtgärden är så klart att inte yttra sig alls i själva sakfrågan (dvs inte kalla klubbens agerande för ”tankevurpa” eller ngt annat). Bara konstatera att en anmälan är gjord och att man ser fram mot den prövning som står för dörren i framtiden och att man så klart kommer att strida för sin rätt att avbilda verkligheten på det sätt man finner lämpligt.

Som avslutning på det resonemanget får förslaget för VSK:s talespersoner bli att se till att tänka till innan man uttalar sig och gå en kurs i mediaträning där man får lära sig att inte säga något innan man vet vad man ska säga.

På ett mer övergripande plan måste så klart VSK nu visa någon form av ryggrad. Om man målar upp en bild med supportrar i av klubben hyrda lokaler får man nog också stå upp för sina handlingar och försvara sitt agerande. Det kanske är dags att visa i handling att man står upp för en levande läktarkultur och är stolta över sina supportrar. Att första impulsen är att måla över bilden tyder inte riktigt på det. Nu har klubben chansen att visa sina supportrar och omvärlden att man månar om en levande läktarkultur.

Facebook Comments Box